|

اثر مذاکره بر قیمت دلار چیست؟

بازار ارز دیروز عقبگرد کرد و گرچه امروز آن عقب‌نشینی جبران شد اما حالا بسیاری از ایرانی‌ها چشم انتظار نتایج انتخابات امریکا و مذاکره احتمالی ایرانی‌ها و یانکی‌ها نشسته‌اند تا دلار ریزش اساسی قیمت را تجربه کند اما این انتظار تا چه اندازه محقق می‌شود؟

اثر مذاکره بر قیمت دلار چیست؟بهای دلار در بازار ایران از مرز مقاومتی ۳۰ هزار تومان کوتاه آمده است و پس از مدت‌ها در بازار آزاد به کانال قیمت ۲۷ هزار تومان برگشت. هرچند که برگشت دلار به کانال ۲۷ هزار تومان دوامی نداشت و امروز دوباره اسکناس امریکایی در چهار راه استانبول در کانال ۲۹ هزار تومان معامله شد.

با وجود این، انتشار خبر بیماری ترامپ و بازگشت دیروز دلار به کانال ۲۷ هزار تومان، امیدها را برای عقبگرد دلار تقویت کرد و حالا این پرسش برای بسیاری از مردم ایجاد شده است که در صورت خروج ترامپ از کاخ سفید و قدرت گرفتن جو بایدن، قیمت دلار در بازار ایران ریزش اساسی دارد؟ در صورت مذاکره ایران با امریکا چه اتفاقی در بازار ارز می‌افتد؟

دلار پس از مذاکره

برای بررسی خوشبینانه‌ترین احتمال بازار ارز یعنی قدرت گرفتن جو بایدن و مذاکره بین ایران و امریکا، به عقب برمی‌گردیم و وضعیت بازار ارز را قبل و بعد از برجام بررسی می‌کنیم.

محمود احمدی‌نژاد در سال ۸۴ کابینه‌اش را با دلار ۸۹۰ تومانی تحویل گرفت. نرخ اسکناس امریکایی در بازار ایران از زمان شروع به کار احمدی نژاد تا اوایل سال ۹۱ بین ۹۰۰ تا ۱۷۰۰ تومان در نوسان بود تا اینکه با تشدید تحریم‌ها علیه ایران و صدور قطعنامه سازمان ملل، دلار در مهر ۹۱ به کانال قیمت سه هزار تومان وارد شد و تا پایان حضور کابینه دهم در پاستور، بهای دلار تا ۳۵۰۰ تومان رسید.

با شروع به کار دولت حسن روحانی که امیدها برای مذاکره با امریکا تقویت شده بود بهای دلار تا کانال دو هزار و ۹۰۰ تومان عقب‌نشینی کرد اما دوباره به کانال قیمت ۳ هزار تومان برگشت.

با داغ شدن اخبار مذاکرات بین ایران و امریکا دلار در کانال قیمت سه هزار تومان نوسان‌های کوتاه داشت تا اینکه در ۲۳ تیر ماه ۹۴ که برجام به امضای ایران و ۱+۵ رسید بهای دلار با اندکی کاهش قیمت به سه هزار و ۲۱۶ تومان رسید.

پس از آن بهای دلار در همین محدوده قیمت باقی ماند و دیگر هرگز کانال دو هزار تومان را به خود ندید. در فاصله سال‌های ۹۲ تا ۹۶ بهای دلار تقریبا ثبات نسبی داشت و بین کانال سه تا چهار هزار تومان در نوسان بود تا اینکه دونالد ترامپ در یک شوی تلویزیونی و در ۱۸ اردیبهشت ۹۷ از برجام خارج شد.

در این زمان دلار با جهش بلند به قیمت شش هزار و ۵۰۰ تومان رسید و پس از آن همواره روند صعودی خود را حفظ کرد. با فرض اینکه مذاکره موفقیت‌آمیزی بین ایران و امریکا رخ دهد، دو نکته قابل توجه است.

نکته اول اینکه تاریخچه قیمت دلار و رفتار بازار ارز در بازه زمانی قبل و بعد از برجام نشان می‌دهد که دلار پس از برجام به کانال قیمت هزار و دو هزار تومان عقبگرد نکرد و در کانال قیمت سه هزار تومان به ثبات نسبی رسید. بنابراین اگر مذاکره موفقی بین ایران و امریکا رخ دهد احتمال ریزش سنگین قیمت دلار چندان محتمل به نظر نمی‌رسد اما احتمالا اثر کوتاه‌مدت مقطعی در این بازار (آن هم به میزان ناچیز) قابل مشاهده باشد.

نکته دوم اینکه تاثیر مذاکره بر اقتصاد ایران فرآیند آنی و سریع نیست و برای اینکه آثار آن منجر به رشد اقتصادی و کنترل تورم شود به زمان طولانی‌تری نیاز است.

منبع: تجارت نیوز
کدخبر: 126856

ارسال نظر

 

آخرین اخبار