کشورهایی که به تعهداتشان عمل نکردند باید جریمه میشدند
یک کارشناس مسائل اقتصادی معتقد است باید با انعقاد قراردادهای قانونی، کشورهایی که از اجرای تعهدات خود در قبال ایران و پرداخت مطالبات ما سرباز میزنند را جریمه میکردیم.
اموال بلوکه شده ایران در حسابهای بینالمللی در سالهای اخیر مطرح است و این در حالی است که در شرایط حساس کنونی دولت با کمبود منابع ارزی مواجه شده و باید تمام تلاش خود را برای آزادسازی منابع فریز شده در کشورهای خارجی انجام دهد.
اقدامی که اخیرا مورد تاکید رئیسجمهوری قرار گرفت و با اشاره به اقدامات موثر وزارت امور خارجه و نهادهای حقوقی دولت و بانک مرکزی برای احقاق حقوق ملت ایران، خواستار افزایش و فراگیرتر شدن این تلاشها برای آزادسازی ذخایر ارزی بلوکه شده کشور شد.
هرچند در این سالها دولت موفقیت چندانی در این بخش نداشته، اما علی ربیعی سخنگوی دولت نیز در جدیدترین اظهار نظر خود از بازپس گیری منابع ارزی ایران از کره جنوبی خبر داد و گفت: در ستاد اقتصادی دولت در این زمینه مذاکره و قرار شد هیاتهای ایرانی به کشورهایی که در آنها منابع ارزی داریم اعزام شوند که به طور قطع تاثیرگذار خواهد بود.
در این میان نکته مهمی که مطرح میشود این است که چرا از ابتدا با این کشورها توافق نکردیم که براساس قانون اگر از تعهدات خود سرباز زدند مشمول جریمه و خسارت شوند؟ در اینباره عضو هیات علمی دانشگاه تهران میگوید: آزادسازی منابع بلوکه شده ایران در کشورهای خارجی طبیعتا آثار مثبت بسیاری به همراه خواهد داشت. هم دست دولت در واردات کالاهای اساسی و ضروری باز میشود و هم میزان استقراض از بانک مرکزی و... کم خواهد شد. ضمن اینکه میتواند به کاهش نرخ ارز هم منجر شوند.
آلبرت بغزیان اقتصاددان با اشاره به اینکه به نظر نمیرسد با شرایط کنونی و تحریمهای امریکا، دولت بتواند موفق شود، اظهار کرد: شرکای تجاری ما نیز پشت ما را خالی کردند و معتقدند باید مورد تایید نهادهای بینالمللی مانند FATF باشیم و طبیعتا این موضوع و عدم الحاق ما به این نهاد بینالمللی فرآیند انتقالات و آزادسازی منابع را با مشکل مواجه میکند.
وی با اشاره به اعزام هیاتهای ایرانی به کشورهایی مانند کره جنوبی برای مذاکرات مبنی بر آزادسازی منابع بلوکه شده، گفت: این اتفاق جدیدی نیست و شاید به دلیل اپیدمی کرونا رفت و آمدها کم شده، اما میشد از طریق ویدئو کنفرانسها هم به مذاکرات ادامه داد.
این اقتصاددان تاکید کرد: متاسفانه کشورهایی که طی سالهای گذشته منافع زیادی از ارتباط با ایران بردند پشت ما را خالی کردند و حالا پولهای ما را در کشور خود نگه داشتهاند و این در حالی است که باید برای چنین روزهایی با آنها توافق میکردیم که اینچنین نشود.
بغزیان ادامه داد: ما باید پیشبینی چنین روزهایی را میکردیم و با انعقاد قراردادهای قانونی این کشورها را در صورت سرباز زدن از تعهدشان جریمه میکردیم. در واقع باید این کشورها ملزم به پرداخت خسارت میشدند نه اینکه شرکتی مانند خودروسازی فرانسه ناگهان زیر تعهدات خود بزند و به راحتی ایران را ترک کند. یا پولهای ناشی از صادرات نفت ایران در بانکهای کشورهای خارجی بماند و آنها را فریز کنند.
ارسال نظر