تاثیر عجیب حذف یارانه ها بر این قشر از جامعه + جامعه
تورم دهک اول در خرداد امسال برابر با 64 درصد، بیشترین میزان این شاخص در سال های گذشته و در میان طبقات دیگر بوده است. در ادامه دهک دوم نیز دومین گروهی است که تورم آن فراتر از 60 درصد ثبت شده است.
حذف یارانه از نرخ خوراکیها در امسال اثر خود را در تورم خرداد ماه نشان داد. به عبارت دیگر افزایش تورم خوراکیها موجب شد تا گروههای کم در آمدتر جامعه تورم بالاتری را تجربه کنند.
رکوردزنی تورم ماهانه در خرداد ۱۴۰۱
تورم ماهانه در خرداد رکوردهای بالایی را ثبت کرده و به بیشترین میزان خود در بازه ۳۰ ساله رسید.
برخی کارشناسان معتقدند این رشد بیسابقه نرخ در خرداد ۱۴۰۱ در نتیجه حذف یارانهها از برخی کالاهای اساسی بوده که در نهایت موجب شده تا از سمت خوراکیها تورم در کشور روندی افزایشی پیدا کند. در ادامه این موضوع سبب شد تا تورم دهکهای ابتدایی با سیر صعودی تری رشد پیدا کند.
به گزارش اکوایران و براساس داده های مرکز آمار تورم ماهانه دهک اول در سومین ماه سال برابر با 19.5 درصد به ثبت رسیده که تقریبا 7.3 واحد درصد از متوسط کل کشور بالاتر بوده است.
این رقم برای دهک دوم معادل با 17.9 درصد ثبت شده و دومین رکورد را در این مقطع ثبت کرده است. روندی که مرکز آمار از وضعیت رشد قیمت ها در دهک ها منتشر کرده نشان می دهد با افزایش متوسط درآمد در طبقات مختلف جامعه، تورم کمتری ثبت شده و در نهایت دهک دهم با 8.4 درصد کمترین میزان را داشته است.
این جهش قیمت ماهانه در 10 گروه درآمدی موجب شده تا روندی مشابه در تورم نقطه ای نیز به ثبت برسد.
تورم ۶۰ درصدی دهک اول ودوم در خرداد ۱۴۰۱
تورم نقطهای یعنی مقایسه شاخص نرخ مصرفکننده در هر مقطع با موقعیت مشابه خود در سال گذشته. این رقم در خرداد ۱۴۰۱ در کل کشور برابر با ۵۲.۲ درصد ثبت شده که تقریبا بالاترین میزان در بیست سال اخیر است.
با احتساب افزایش ماهانه دهکها در این مقطع مشاهده میشود تورم نقطهای هر کدام از گروهها رکوردهای کم سابقهای را ثبت کردهاند.
در همین رابطه تورم دهک اول در خرداد امسال برابر با ۶۴ درصد، بیشترین میزان این شاخص در سالهای گذشته و در میان طبقات دیگر بوده است. در ادامه دهک دوم نیز دومین گروهی است که تورم آن فراتر از ۶۰ درصد ثبت شده است.
مقایسه این متغیرها با کل تورم نقطهای ثبت شده درکشور نشان میدهد هفت دهک نخست جامعه رشد قیمتی بالاتر از حد متوسط کشوری داشته و در سه دهک پایانی پایین تر از میانگین بوده است. برای نمونه تورم دهک دهم برابر با ۴۹ درصد کمترین تورم نقطهای کشور در این ماه به حساب میآید. به باور بسیاری از کارشناسان مهمترین دلیل این اتفاق را میتوان در رشد نرخ خوراکیها جستوجو کرد.
تورم ماهانه ۳۰ درصدی خوراکیها در دهک اول
به طور کلی تورم را میتوان به دو گروه خوراکی و غیرخوراکی تقسیم بندی کرد. در این رده بندی مشاهده میشود خرداد ماه تورم خوراکی دهک اول برابر با ۳۱ درصد بوده که بیشترین سطح را در مقایسه با سایر گروهها داشته است.
این در حالی است که در شاخه غیرخوراکی تورم ماهانه برای تمام دهکها پایین تر از مرز ۵ درصد بوده است. در همین رابطه تقریبا بازه نرخ تورم غیرخوراکی در دهکهای اول تا دهم کشور از ۴.۳ درصد تا ۴.۵ درصد بوده است.
علت این اتفاق را برخی در حذف یارانهها از اقلام اساسی خوراکی میدانند. افزایش رشد نرخ در کالاهای خوراکی موجب میشود تا در دهکهای پایین تر که سهم بیشتری از این گروه را در سبد مصرفی خود دارند تورم بیشتری تجربه شود. این در حالی است که رشد پایین تر نرخ در کالاهای غیرخوراکی سهم افزایش تورم را در دهکهای پردرآمد کاهشی تر کرده است.
ارسال نظر