|

دلارزدایی/ بریکس/ تجارت جهانی/ سوئیفت

بریکس‌ پی، جایگزین سوئیفت می‌شود / چند درصد پرداخت‌ها به دلار صورت می‌گیرد؟

به گمان یک وبگاه معتبر اقتصادی، بریکس‌پِی، در حال براشتن قدم های بزرگ و اساسی در حذف اتکا به دلار آمریکا در اقتصادهای در حال توسعه است.

اقتصاد بریکس‌ پی، جایگزین سوئیفت می‌شود / چند درصد پرداخت‌ها به دلار صورت می‌گیرد؟

وبگاه Watcher. Guru، در گزار نسبتاً مفصل خود، تلاش برای محدود کردن سوئیفت (جامعه جهانی ارتباطات مالی بین بانکی) که پشتوانه آن غرب است را از اهداف اصلی بلوک اقتصادی بریکس عنوان کرد.

سوئیفت، مخفف عبارت “جامعه جهانی ارتباطات مالی بین بانکی” (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) می‌باشد. این موسسه با هدف بوجود آوردن فرآیندها و استانداردهای مشترک برای تراکنش‌های مالی در سال ۱۹۷۳ در بروکسل بلژیک پایه‌گذاری شد. بانک‌ها در سراسر دنیا به یک روش مستمر و جهانی نیاز داشتند تا پول را از کشوری به کشور دیگر منتقل کنند و شبکه سوئیفت پاسخی برای این نیاز بود.

سوئیفت، یک شبکه امن را مهیا می‌سازد که به بیش از ۱۰ هزار موسسه مالی در ۲۱۲ کشور مختلف اجازه می‌دهد اطلاعات تراکنش‌های مالی یکدیگر را ارسال و دریافت کنند. پیش از آن که شبکه سوئیفت شروع به کار کند، بانک‌ها و موسسات برای انتقال پول به سیستمی به نام تلکس (TELEX) متکی بودند. سیستم تلکس برای زمانه‌ای که تکنولوژی به سرعت در حال پیشرفت بود، کند به شمار می‌آمد و امنیت لازم را نداشت.

این بلوک نگاهی ویژه به طرح «دلارزدایی» داشته است؛ ضمن اینکه گام‌هایی مهم در جهت کنار گذاشتن دلار برداشته است. با این حال، یک سامانه پرداخت جایگزین احتمالاً بزرگ‌ترین گام در جهت تحقق این هدف است.

بریکس پِی (BRICS PAY) یک بستر پرداخت دیجیتال است که کشورهای عضو بریکس به صورت مشترک در حال طراحی آن هستند.

در طول سال جاری میلادی، رشد ائتلاف بریکس یک تحول ژئوپلیتیک آشکار بوده است. برخی از برجسته‌ترین کشورهای جهان گرد هم آمده‌اند تا با سلطه غرب مبارزه کنند. علاوه بر این، همکاری اقتصادی این کشورها افزایشی بی‌سابقه داشته است.

این اقدام، در نهایت به قصد کاهش اعتبار بین‌المللی دلار آمریکا صورت گرفته است؛ چنین اقدامی مشکل به نظر می‌رسد؛ زیرا هنوز ۴۸ درصد پرداخت‌ها در جهان به دلار صورت می‌گیرد. با این حال، بلوک بریکس می‌تواند با بریکس‌پِی، که در نهایت منجر به ایجاد ارز بریکس در مقطعی در سال ۲۰۲۴ میلادی می‌شود، به هدف خود برسد.

مجله فورچن (Fortune) این موضوع را بررسی کرده است که احتمال دارد بریکس‌پِی، اولین گام مهم در حذف اتکا به دلار آمریکا در اقتصادهای در حال توسعه باشد و به طور خاص، احتمال دارد جایگزین سامانه پرداخت سوئیفت شود.

این مجله طراحی ارز بریکس را بعید دانست و نوشت: با این حال، به نظر می‌رسد هدف، ایجاد یک سامانه پرداخت یکپارچه کارآمد برای تراکنش‌های بین‌المللی به عنوان اولین گام و سپس معرفی یک ارز جدید باشد.

در نهایت، این بهینه‌ترین راه برای متحد کردن این بلوک اقتصادی، حول ایده ارز بریکس خواهد بود.

 

منبع: ایرنا
کدخبر: 316206

ارسال نظر