گفتگوی گسترش نیوز با کارشناس بازار سرمایه؛
دولت دست از مداخله در بورس بردارد! / حال وخیم بازار سرمایه ادامه دارد؟
محبی گفت: در حال حاضر بورس فقط به یک چیز می تواند واکنش نشان دهد و آن عدم مداخله نهادهای مختلف در بازار سرمایه است. به این معنی که بازار سرمایه باید جایگاه خود را به عنوان یک بازار کارا و آزاد داشته باشد.
هفته های پایانی سال جاری برای بورس با رنگ سرخ عجین است و حتی نمادهای شاخص ساز هم قدرت مانور ندارند و در اغلب روزهای بازار، رنگ قرمز بر تابلو معاملات غالب است. بورس همواره بر سر بازگشت به جایگاه قبلی خود در بین سهامداران و همچنین جبران عقب ماندگی خود نسبت به سایز بازارها در تلاش بوده است اما کمتر به این هدف نزدیک شد. به همین بهانه خبرنگار گسترش نیوز در گفتگو با مریم محبی کارشناس بازار سرمایه درباره عوامل موثر بر بازار گفتگو کرده است که در ادامه می خوانیم.
نقش بودجه بر بازار سرمایه
مریم محبی کارشناس بازار سرمایه به خبرنگار گسترش نیوز گفت: لایحه بودجه همیشه بر بازار سرمایه تاثیر می گذارد، بنابراین یکی از عواملی که باید به آن توجه کنیم، لایحه بودجه است. امسال با توجه به اینکه ما شاهد این موضوع هستیم که درآمدهای حاصل از مالیات از عدد ۴۷۰ به ۱۱۲۵ رسیده است، یعنی بیش از ۲ برابر اخذ مالیات صعودی شده است. این اتفاق از ۲ منظر می تواند به ما سیگنال بدهد. سیگنال اول این است که فشار مالیات بر مردم افزایش پیدا می کند و از طرفی وضعیت حقوق و معیشتی مردم چشم انداز مثبتی ندارد، بنابراین از نظر درآمدی وضعیت مثبتی را نمی بینیم، اما از بعد مالیاتی فشار مضاعفی را می بینیم، این نشان دهنده این است که یک فشار پرداختی نسبت به دریافتی بر مردم حاکم خواهد شد.
وی افزود: مردم از نظر سرمایه گذاری جدید پول مازادی نخواهد داشت که وارد بورس کنند. هم افراد حقیقی و هم افراد حقوقی که شرکت ها هستند، با این وضعیت روبرو خواهند بود. بنابراین از منظر سرمایه گذاری و چشم انداز ورود سرمایه های سرگردان به بازار بورس روند مثبتی را نخواهیم دید.
خروج سرمایه از بورس
این کارشناس بازار سرمایه خاطرنشان کرد: حالت دوم این است که بخشی از افرادی که مالیات برای آن ها در نظر گرفته می شود، افراد جدید هستند و به عنوان افراد کم درآمدتر شناخته می شوند. مثل مستاجرها و افرادی که درآمدشان نسبت به عرف جامعه پایین تر باشد، این افراد ممکن است پولی در بازار سرمایه داشته باشند و برای گذران زندگی به دلیل کاهش درآمدهایشان، مجبور شوند بخشی از سرمایه گذاری بلند مدت شان را برای گذر از هزینه های زندگی خرج کنند. این هم بخش دیگری است که بر بازار سرمایه موثر خواهد بود. در نتیجه به طور کلی باید تاکید کنیم، این لایحه چیزی به عنوان حمایت از بازار سرمایه ندارد و چون بحث فشار درآمدی و فشار هزینه ای بر افراد دارد، به سرمایه گذاری های افراد تاثیرگذار خواهد بود و دست مردم را برای سرمایه گذاری های جدید نسبت به قبل محدودتر خواهد کرد.
نقش دلار بر بازار سرمایه
وی درباره نقش دلار در بورس گفت: ثبات دلار اگر از طریق افزایش قدرت پول ملی باشد بر روند بازار سرمایه تاثیر گذار خواهد بود اما اگر حفظ ارزش دلار به واسطه سیاست های دستوری و کنترلی باشد، همان طور که در چند ماه اخیر شاهد آن بودیم، تاثیر مثبتی بر بورس نخواهد گذاشت. ما شاهد نبودیم که قدرت پول ملی زیاد شود اما از طرف مقابل شاهد بودیم که ارزش دلار نسبتا در مقاطعی ثابت نگه داشته شده است. اگر رویکرد دولت افزایش قدرت پول ملی نباشد، حفظ نرخ دلار عامل مثبتی برای بازار نمی توان ارزیابی کرد.باید ببینیم که آیا قدرت پول ما بیشتر شده است که یک علت شود برای بهبود شرایط بورس یا اینکه همان سیاست های کنترلی و دستوری مد نظر است.
بورس بازان ۲ دسته هستند
کارشناس بازار سرمایه اظهار داشت: افراد جامعه را بهتر است به ۲ دسته تقسیم کنیم. وفاداران به بورس و علاقمندان به بورس. وفاداران افرادی هستند که در روز بد بورس هم همراه بورس بودند، این افراد همچنان در بازار هستند و به محض اینکه نشانه های مثبتی از تحرکات بازار ببینند، مجددا سرمایه های جدید را وارد بازار می کنند. اما اگر منظور ما پتانسیل افراد است، افرادی که به دنبال بازار سرمایه هستند و این بازار می تواند هر بازاری مثل دلار و طلا باشد، سیاست های دولت نتوانسته است که این افراد را مجدد به بورس جذب کند.
پیش بینی درباره روند حاکم بر بورس
محبی تاکید کرد: در حال حاضر بورس فقط به یک چیز می تواند واکنش نشان دهد و آن عدم مداخله نهادهای مختلف در بازار سرمایه است. به این معنی که بازار سرمایه باید جایگاه خود را به عنوان یک بازار کارا و بازار آزاد داشته باشد. شورای رقابت برای بورس تصمیم گیری نکند و اتفاقات در این بازار منوط به این تصمیم گیری ها نباشد. تا زمانیکه مداخله های مختلف را داریم، بعید می دانم مثلا پرداخت سود در ۴ ماه بتواند هیجان مثبت کوتاه مدت به بازار بدهد و اگر هم تاثیری داشته باشد این اتفاق ماندگار نخواهد بود.
وی در پایان به گسترش نیوز گفت: اگرروند افزایش سرمایه های شرکت های بورسی ناشی از تجدید ارزیابی دارایی های شرکت، ادامه پیدا کند، این اتفاق می تواند تاثیر مثبتی بر شاخص کل بورس باشد و روند بازار را صعودی کند. شاخص کل بورس نماینده خیلی خوبی از بازار سرمایه نیست به همین دلیل پیش بینی درباره سطح جدید شاخص کل بورس کار بیهوده ای است. متاسفانه یک وزن ثابت را برای شرکت های مختلف بورسی در دسترس نداریم و پیش بینی کلی از بازار نمی توان داشت.
خلاصه اینکه تیم اقتصادی ضعیف و بی سواد دولت به سرپرستی خاندوزی بی کفایت و نالا یق، فرزین و عشقی نفهم که با حقوقی ها و رانت خواران هم کاسه و هم آخور شدند، .