احیای احتمالی برجام | چالش های پیش روی پزشکیان چیست؟
رئیس دولت چهاردهم چالش های اساسی را در بحث صادرات نفت پیش روی خود دارد.
گفته می شود در کوتاه مدت هم نمی توان انتظار تولید نفت بیش از این را در دولت چهاردهم داشت و برای همین مسعود پزشکیان ممکن است با ۳ چالش اساسی مواجه شود.
مسعود پزشکیان، جراح قلب و نماینده مجلس از سال ۲۰۰۸، و اکنون رئیسجمهور جدید ایران است. ایران به طور سنتی در ژئوپلیتیک غرب آسیا فعال بوده و آنچه در ایران اتفاق میافتد بر تعداد قابل توجهی از کشورها در سراسر جهان تأثیر میگذارد، بنابراین توجه به تحولات در حال وقوع اهمیت دارد. باید توجه داشت که ایران یکی از کشورهای تحت تحریم در جهان است. این کشور از نظر تعداد تحریمها پس از روسیه در رتبه دوم قرار دارد و انتظار میرود نرخ تورم حدود ۳۷.۵ درصد باشد. بنابراین اولویت مسعود یافتن نوعی همکاری با غرب است، زیرا آنها به دنبال کاهش شدت تحریمها هستند. بدون تردید یکی از اهداف مهم دولت پزشکیان از این طریق، کاهش فشارها بر بخش نفت و امکان افزایش تولید، صادرات و جذب سرمایهگذاری است.
از آنجایی که ایران با امید به دوره مسعود پزشکیان مینگرد، سیاست انرژی ایران برای آینده اقتصادی کشور بسیار مهم خواهد بود. با داشتن برخی از بزرگترین ذخایر نفت جهان، تصمیمات اتخاذ شده در تهران بازتاب جهانی خواهد داشت. سرمایهگذاران و تحلیلگران تحولات را زیر نظر خواهند داشت، زیرا نه تنها بر اقتصاد ایران، بلکه بر پویایی بازار بینالمللی نفت نیز تأثیر خواهند گذاشت.
تحریمهای غرب، صادرات نفت ایران و دسترسی ایران به بازارهای بانکی و مالی جهانی را به شدت محدود کرد و باعث ایجاد طیف گستردهای از مشکلات دیگر شد. به عنوان مثال، تورم سالانه که برای چندین دهه بین ۲۰ تا ۴۰ درصد در نوسان بود، در سال ۲۰۱۲ و دوباره در سال ۲۰۱۸، پس از پایان توافق هستهای توسط دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهور سابق آمریکا، افزایش یافت. از آنجایی که ارزش پول ایرانی کاهش یافته قیمتهای داخلی را بالا برد و بودجه دولت را با کسری کواجه کرد، بانک مرکزی با چاپ پول به این چالش پاسخ داد. اگرچه این امر باعث افزایش تورم شد، اما سیاستگذاران انتخاب چندانی نداشتند، زیرا منابع معمول تامین مالی (مانند استقراض از خارج) دیگر در دسترس یا موثر نبودند.
پزشکیان نیز با همین محدودیتها مواجه خواهد شد. انتشار اوراق قرضه داخلی دولت را ملزم به پرداخت نرخ بهره بیش از ۳۰ درصد در سال میکند که آن نیز تنها منجر به کسری بیشتر میشود. به همین ترتیب، افزایش مالیات در اقتصادی در شرایط رکودی، از نظر اقتصادی دشوار و از نظر سیاسی پرخطر خواهد بود. احتمال دیگر افزایش قیمت انرژی بوده که دولت جدید تاکنون برنامه ای برای آن دارائه نکرده است. قیمتهای بسیار پایین در سالهای اخیر، مصرف بنزین و گاز طبیعی را به مصرف بیش از میانگین جهانی تشویق کرده و تقاضا برای بنزین در دهه گذشته افزایش یافته است.
تنها گزینه باقی مانده افزایش درآمد از طریق صادرات نفت بیشتر است که مستلزم توافق با غرب و احیای توافق هستهای است. کاهش تحریمهای نفتی ایران نه تنها نیاز به چاپ پول، بلکه شوکهای ارزی آینده را نیز کاهش میدهد. در واقع، رویکرد دولت آینده ایالات متحده نسبت به ایران نقش مهم و تاثیرگذار در اینده صادراتت نفت ایران دارد که در شرایط کنونی مهمترین عامل برای رونق اقتصاد کشور است. در مجموع، درآمد حاصل از صادرات نفت، مانند بسیاری از کشورهای صادرکننده نفت، قطعاً نقش مهمی در ثبات اجتماعی، اقتصادی و سیاسی دولت دارد. علاوه بر این، نفت خام یک سلاح استراتژیک در دست مقامات ایرانی برای حفظ موقعیت بینالمللی خود است. اما این امر نیز با چالشهای مواجه است که در ادامه به آن اشاره میشود.
شاید نخستین چالش صادرات نفت ایران، افزایش مصرف داخلی و کاهش ظرفیت صادراتی باشد. در دو دهه گذشته مصرف انرژی در ایران افزایش یافته است. برای نمونه، از سال ۲۰۰۰ تا ۲۰۰۸ بیشترین رشد تقاضا در بین انواع حاملهای انرژی در بخش گاز طبیعی با نرخ افزایش سالانه ۱۰.۷ درصد مشاهده شده است. در این میان اقتصاد رو به رشد، یارانههای پرداختی دولت در بخش انرژی، سیستم حمل و نقل ناکافی همراه با عوامل دیگر در نبود سیستم کنترلی موثر، منجر به افزایش سالانه ۵.۷ درصدی نفت خام ایران شده است.
باید توجه داشت که ظرفیت صادرات نفت از تفاوت بین تولید و مصرف داخلی شکل میگیرد و ظرفیت عملی صادرات تابعی از ظرفیت عرضه هر کشور و تقاضای بازار بین المللی میشود. اما به عنوان یک پیش فرض، صادرات نفت ایران تنها تابعی از ظرفیت صادرات است. بر اساس پیش بینیهای بلندمدت بازار جهانی نفت، تقاضای جهانی ۱۰۵.۹ میلیون بشکه در روز برای نفت خام در سال ۲۰۳۰ وجود خواهد داشت.
دولت ایران علاوه بر تلاش برای کنترل تقاضای داخلی برای نفت خام، باید تولید نفت خود را بهبود بخشد تا درآمدهای قابل اعتمادی را در آینده به دست آورد. برای این منظور باید سه ورودی اصلی منابع مالی، فناوری و توانایی مدیریت پروژهها ارائه شود. به باور برخی از کارشناسان، شکی نیست که فناوری و مدیریت بومی در ایران توان مقابله با ضرورت های این پروژهها را ندارد و چاره ای جز بهره گیری از فرصت های همکاری موجود نیست.
با انتخاب اقای پزشکیان به عنوان رییس جمه ور بلافاصله نخست وزیر ژاپن با ایشان تماس گرفت و در مورد موضوع هسته ای صحبت کرد.< br />
چرا موضوع هسته ای ؟؟؟؟؟؟؟ ؟؟؟؟؟؟؟
هنوز اقای پزشکیان کابینه را معرفی نکرده است و رسما ریس دو لت نیست و همچنان اقای مخبر امور را اداره می کنند . اما نخست وزیر ژاپن با عجله تم اس تلفنی با اقای پزشکیان داشته اند وبی م قدمه در مورد موضوع هسته ای صحبت کرده اند .
چه ریگی به کفش مقامات ژ اپنیست که در مورد موضوع هسته ای دلشوره و نگرانی دارند و قبل از تشکیل رسمی دولت ج دید با اقای پزشکیان تماس تلفنی داشته اند .
شک نکنید که نخست وزیر ژاپن نگرا ن افشای دروغ بودن سلاح هسته ای هستند
-------------------------- ----------------------------------
اصلا فکر می کنید که چر ا ایران در موضوع برجام پای کشور ژاپن را وسط کشیده است؟؟؟.
چرا به سراغ کشورهایی مثل اندونزی، چین و یا یکی دیگر از کشورهای شرق اسیا که تقری با" همگی اقتصاد قدرتمنتدی دارند نرف تند.
ژاپن در معادلات قدرت نظامی و سیاسی جهان جایگاهی ندارد و در تمام امو ر حتی امور اقتصادی تابع دولت امریکاست و مستقل عمل نمی کند.
. پس چه عاملی باعث دخالت ژاپن در مسئله برجام و اختلاف بین ایران و امریکا می شود.؟
قطعا" ژاپن نقطه ضعف بزرگی دارد و از شفافیت و روشن شدن یک سری حقایق و وا قعیات لطمه می خورد.
ژاپن ارتشی ندارد و امریکا در این کشو ر 23 پایگاه نظامی ایجاد کرده و خود اوضاع ژاپن را کنترل می کند.
رفتار امریکا در قضایای اخیر نیز رف تار یک ابرقدرت بلامنازع به اصطلاح اتمی ن یست و این نشان می دهد که امریکا قادر به قدرت نمایی نیست و رفتارهایش مثل یک لات و لگرد و خشن و نگران است.
< br /> بعد از جنگ جهانی دوم رهبران دو کش ور با امریکا وارد معامله شدند تا از امری کا وجهه یک ابرقدرت اتمی را به جهانیان با ور دهند. یکی هیروهیتو امپراطور ژاپن بود و دیگری فیدل کاسترو رهبر کوبا.
و هر دو رهبر یاد شده مزد کارشان را هم گرفتند و تا پایان حیاتشان بر کشورشان حکومت کردند.
هیر وهیتو در طی جنگ جهانی دوم حکومتش تضعیف ش ده بود و زورش به نظامیان نمی رسید و هر ا ن ممکن بود نظامیان حکومتش را سرنگون کنند .هیروهیتو پنهانی با امریکا وارد معامله شد و راه را برای حضور .
نظامی امر یکا در ژاپن باز نمود و همچنین وانمود کرد ند که دو شهر هیرو شیما و ناکازاکی با سلا حی به نام بمب اتمی نابود شده است و ترس و وحشت در میان نظامیان به وجود اوردند. و ارتش ژاپن تسلیم امریکا شد.
می توان با اطمینان گفت که در بمباران ش هرهای هیروشیما و ناکازاکی هدف اصلی نابود ی فرماندهان نظامی بوده است که احتمالا مر کز قدرت این فرماندهان بوده است و بعداز ن ابودی این فرماندهان نظامی ، هیروهیتو دست ور تسلیم کشور ژاپن را صادر کرد.
< br /> دقیقا بعداز بمباران ناکازاکی ارت ش ژاپن تسلیم شد.
در عوض هیروهیتو مپراطور ژاپن اجازه یافت تا پایان عمرش بر ژاپن حکومت کند و خود را تازیانه خدا می خواندو بعد از مرگش نیز پ سرش اکی هیتو به قدرت رسید و چندی پیش نیز نارو هیتو پسر اکی هیتو رسما" امپرا طور ژاپن شد. یعنی دقت نماییم هیرو هیتو ب ه دنبال نجات تاج وتخت و سلسله پادشاهیش ب وده است و میلیونها ژاپنی نیز قربانی شدند .
اشاره می کنم که در طول جنگ جهانی دوم حدود 60 شهر ژاپن اسیب کلی دیدند و اثار باقی مانده پس از بمباران ای ن 60 شهر کاملا" شبیه هم هستند زیرا مدل اکثر خانه های ژاپنی از نظر نوع مصالح به کار رفته در انها ( چوب،پلاستیک،یونیل یت و مواد پلیمری ) شبیه هم بود و با بمبا ران چند نقطه اتش به تمام خانه ها سرایت و انها را نابود می کرد. و علت تلفات انسان ی بالا در این دو شهر خفگی در اثر دود حاص ل از سوختن مواد پلاستیکی و پلیمری بود.
اما نامی از توکیو نیست و رسانه ها فقط از دو شهر گمنام هیروشیما و ناکازاکی نام می برند و مدعی هستند این د و شهر با سلاحی عجیب به نام بمب اتمی نابو د شده اند.
نقطه ضعف ژاپن این موضوع است که اگر دروغ بودن بمب اتمی و خیالی بودن ان لو برود ، کشور ژاپن از ک شورهاییست که بیشترین لطمه را از این موضو ع به خاطر گذشته دروغین خود و فریب مردم ژ اپن خواهد خورد. و به همین دلیل اقای ظریف به ژاپن سفر نمود و مقامات ژاپنی را وادا ر نمود که به خاطر ابرو و امنیت کشور ژاپن هم که شده باید امریکا را وادار به نرمش نمایند.
و بعد از سفر ظریف اقای شینزو آبه نخست وزیر ژاپن به ایران سفر ک رد و در طی حضور در ایران چهره اش بسیار آ شفته و نگران بود. مخصوصا زمانی که شینزوآ به را به حضور رهبر انقلاب بردند
< br /> جالب است در مسیر حرکت اقای شینزو آبه عکسهایی از انفجار به اصطلاح اتمی هیر وشیما را نیز قرار داده بودند و اقای شینز وآبه با دیدن این عکس ها مدام رنگ به رنگ می شد.
نقطه ضعف اروپا نیز همین مو ضوع است که نمی توانند با قاطعیت ایران را تحریم نمایند. چیزی که اقای عباس عراقچی معاون اقای ظریف به ان اشاره کردند.
اقای عراقچی گفتند که ب رجام یک توافقنامه امنیتی است و صبر ایران هم نامحدود نیست.
به خوبی می توان بوی تهدید را از این سخنان اقای عراقچی استشمام نمود.
در ص ورتی که در رسانه ها برجام یک موضوع داخلی ایران برای دستیابی به انرژی به اصطلاح ه سته ای عنوان می شود نه یک توافقنامه امنی تی که می تواند امنیت اروپا و مناطق دیگری از جهان را تهدید کند. نقطه ضعف اروپا در این توافقنامه امنیتی چیست که دولتمردان ایرانی روی ان دست گذاشته اند؟؟؟؟
فیدل کاسترو نیز در سال 1962 با امریکا پن هانی وارد معامله شد و بحران موشکی کوبا ر ا که یک بحران ساختگی و کنترل شده بود راه انداختند و با وانمود وجود 80 موشک اتمی شوروی در خاک کوبا چند ماه دنیا را در ترس و وحشت نگاه داشتند. بعد از این قضیه اقا ی کاسترو تا پایان عمرش بر کوبا حکومت کرد و بعد از مرگش برادرش حکومت را در دست گر فته است.
در سال 93 میلادی میخائیل گورباچف رهبر شوروی کاسترو را خا ئن به بشریت معرفی نمود و این می تواند اش اره اقای گورباچف به بحران موشکی کوبا و ه مکاری پنهانی کاسترو با امریکا باشد.
و الا چه خیانتی می تواند از س وی کاسترو رهبر کشور کوچک و بی اهمیت کوبا صورت گرفته باشد و انفدر این خیانت بزرگ باشد که اقای گورباچف چنین حرفی بزنند.
برجام یک داستان دنباله دار است و تا زمانی که کشورهای به ظاهر ابرقدر ت نخواهند برجام تمام نخواهد شد.
زیرا پایان برجام یعنی افشای دروغ بودن سلاح هسته ای و رسوایی کشورهای مدعی داشتن سلاح هسته ای.