|

نیم میلیارد دلار در ثبت سفارش خودرو بلاتکلیف ماند!

تحقیقات نشان می‌دهد که با وجود تصمیم دولت برای تخصیص ۱ میلیارد دلار ارز به واردات خودرو، حدود ۵۰۰ میلیون دلار از ثبت سفارش‌های خودروهای وارداتی همچنان در وضعیت بلاتکلیف باقی خواهد ماند.

اقتصاد نیم میلیارد دلار در ثبت سفارش خودرو بلاتکلیف ماند!

 یکی از بازارهایی که در سال های اخیر همواره با التهاب روبرو بوده و به چالشی دشوار برای اقتصاد ایران تبدیل شده است، بازار خودرو است. مشخصا در شرایطی که دو شرکت خودرو سازی داخلی نمی توانند نیاز های جامعه را پاسخ بدهند و برای هر طرح فروشی که می گذارند صف های طولانی تشکیل می شود، سایر شرکت های خودرو ساز مونتاژ کار نیز به دلیل قیمت بالای محصولاتشان چندان به درد مصرف کننده و آحاد جامعه نمی خورند. از آن سو واردات خودرو اگرچه در وهله اول شاید راه برون رفت از شرایط فعلی تلقی شود، اما به دلیل وجود تنگناهای ارزی و همچنین عدم امکان واردات گسترده و رقابت پذیر کردن بازار داخل، تا کنون در حل معضلات بازار خودرو موفق نبوده است.

گفتنی است اخیرا همتی وزیر اقتصاد و فرزین رئیس کل بانک مرکزی از تصمیم جدید دولت و بانک مرکزی برای تأمین اعتبار واردات خودرو خبر داده و اعلام کردند: یک میلیارد دلار برای واردات خودرو اختصاص دادیم.

رئیس‌کل بانک مرکزی با تأکید بر اینکه "این یک سیاست مستمر است و تا پایان سال ادامه خواهیم داد."، گفت: تخصیص ارز برای واردات خودرو در سال آینده نیز ادامه خواهد یافت.

در عین حال عبدالناصر همتی وزیر اقتصاد هم گفت: بالاخره گره کور واردات خودرو را با تدبیر رئیس محترم جمهور در جلسه ستاد اقتصادی دولت باز کردیم. او با تأکید بر اینکه "همه بدانند اجازه انحصار در هیچ حوزه و صنعتی را نمی‌دهیم."، تصریح کرد: همه صنایع باید با رقیب خارجی خود رقابت کنند، منافع ملت ایران در رقابت است.

آمار واردات خودرو در سال ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ چگونه است؟

 همانطور که اشاره شد واردات خودرو یکی از راه هایی است که می تواند منجر به کاهش التهابات در بازار خودرو شود اما بررسی میزان ارز تخصیص یافته و حجم وارداتی که در سال های گذشته صورت گرفته است، نشان می دهد این مسیر نیز آن طور که انتظار می رفت نتوانسته در بازار خودرو تاثیر گذار باشد.

بررسی آمار گمرک ایران نشان می دهد، ۱۱ هزار و ۲۳۶ دستگاه خودرو سواری به ارزش ۲۲۳ میلیون و ۸۶۱ هزار دلار در سال ۱۴۰۲ از طریق گمرکات کشور در سال ۱۴۰۲  ترخیص قطعی شده است. همچنین رئیس کل گمرک ایران با اعلام این خبر گفت: سایپا، ماموت خودرو و معین خودرو ایرانیان 3 واردکننده اول خودرو سواری به لحاظ ارزش در سال ۱۴۰۲ بودند. 

همچنین ترخیص قطعی انواع خودروی سواری وارداتی از گمرکات سراسر کشور از ابتدای سال‌جاری تا امروز نیز به مرز ۲۰هزار دستگاه رسیده است که ارزش این تعداد خودروی سواری وارداتی به کشور در مدت یاد‌شده حدود ۳۹۰ میلیون دلار بوده است.

این در حالی است که طبق وعده‌ای که رضا فاطمی‌امین، وزیر اسبق صنعت، معدن و تجارت داد، بنا بود پس از ابلاغ آیین‌نامه واردات خودرو - در شهریور ۱۴۰۱ حدود ۱۰۰ هزار دستگاه خودرو تا انتهای سال ۱۴۰۱ و همین میزان در سال ۱۴۰۲ وارد شود؛ بنابراین تا به امروز حداقل باید ۲۰۰ هزار دستگاه خودرو وارد کشور می‌شد.

بلاتکلیفی ۵۰۰ میلیون دلار ثبت سفارش خودرو

 بر اساس آمارهای رسمی  طی سال ۱۴۰۲ و نیمه اول سال جاری حدود ۳۳ هزار دستگاه خودرو وارد کشور شده است. بر این اساس تنها در نیمه اول امسال حدود ۲۰ هزار دستگاه خودرو به ارزش ۳۹۰ میلیون دلار از گمرکات کشور ترخیص شده است.

این درحالی است که بر اساس مصوبه اخیر هیئت دولت مقر شده تا 1 میلیارد دلار ارز دیگر به حوزه واردات خودرو خارجی تخصیص یابد.

هرچند تاکنون نزدیک به ۳۳ هزار دستگاه خودرو به ارزش  ۶۰۰ میلیون دلار از گمرک ترخیص شده اما میزان ارز تخصیص یافته طی ۱.۵ سال اخیر حدود ۱ میلیارد دلار بوده است. میتوان حدس زد که بخشی از ارز تخصیص یافته که واردات قطعی منتج نشده مرتبط با فرایندهای سخت گیرانه دریافت مجوزها پیش از مرحله خروج از گمرک باشد. حدود ۲.۵ میلیارد دلار ثبت سفارش خودرو تایید شده و بایستی ارز مرتبط با این ثبت سفارش تامین شود.

به این ترتیب هم اکنون وضعیت تامین ارز حدود ۵۰۰ میلیون دلار ثبت سفارش خودروی خارجی همچنان بلاتکلیف است.

نکته جالب توجه اینکه  بخشی از تخصیص ارز مذکور، مرتبط با سهمیه خودروهای جانبازان بوده است.

 

منبع: تسنیم
کدخبر: 335111

ارسال نظر