|

پیش‌ نیاز توسعه تجارت آزاد ایران با جهان چیست؟

عباس جبالبارزی، نایب رئیس کمیسیون صنعت اتاق بازرگانی ایران اظهار داشت که هرچند دولتمردان کشور بر توسعه تجارت آزاد ایران با جهان تأکید دارند، اما عدم اتصال ایران به سیستم بانکی جهانی تحقق این هدف را با چالش‌هایی مواجه می‌کند.

اقتصاد پیش‌ نیاز توسعه تجارت آزاد ایران با جهان چیست؟

عباس جبالبارزی، نایب رئیس کمیسیون صنعت اتاق بازرگانی ایران، پیش‌ نیاز های توسعه تجارت آزاد کشور با جهان را توضیح داد و گفت: برای توسعه تجارت آزاد، ابتدا باید تجارت کشور را با دنیا گسترش دهیم. اما باید توجه داشته باشیم که در شرایطی قرار داریم که همه کشورهای جهان به جز ایران به یک سیستم بانکی جهانی متصل هستند. از آنجا که ایران تحت تحریم قرار دارد، امکان اتصال به این سیستم برایش فراهم نیست و این موضوع به‌طور قابل‌توجهی بر کمیت و کیفیت تجارت خارجی ایران تأثیر گذاشته است. حتی کشور چین نیز حاضر به گشایش یک ال‌سی یا انعقاد یک قرارداد تکنولوژی با ایران نیست. بنابراین، برای توسعه تجارت آزاد ایران با جهان، ارتباطات بانکی یک پیش‌ نیاز اساسی است. همچنین، اگر ایران بخواهد با اقتصاد جهانی همکاری کند، موضوع عدم عضویت آن در اف‌ای‌تی‌اف همچنان مطرح است.

وی تاکید کرد: اگر این دو مساله حل شود پس از آن می‌توانیم درباره یک تجارت آزاد با تعرفه‌های صفر صحبت کنیم.

ایران-اوراسیا

توافقنامه تجارت آزاد با اتحادیه اوراسیا

جبالبارزی افزود: درست است که در حال حاضر و با وجود محدودیت‌های یادشده تجارت خارجی ایران برقرار است اما برای ارزیابی کیفیت واقعی این موضوع ابتدا باید صادرات نفتی را از غیرنفتی جدا و سپس ارزیابی کرد که صادرات ایران متناسب با اقتصاد جهانی رشد داشته یا نه، و اگر رشد داشته این رشد به چه میزان بوده است، همچنین باید توجه داشت ایران در صادرات برخی کالاها مزیت رقابتی دارد به طور مثال کاتد مس ایران در هر شرایطی مشتری دارد بنابراین در صادرات آن نیاز به بازاریابی قدرتمندی نیست بنابراین در توسعه تجارت آزاد باید دید دامنه صادرات ایران شمار محدودی از کالاها را دربرمی‌گیرد یا شامل محصولات طیف گوناگونی از صنایع می‌شود.  

نایب رئیس کمیسیون صنعت اتاق بازرگانی ایران اظهار کرد: هر چند ایران با اتحادیه اوراسیا توافقنامه تجارت آزاد امضا کرده و با انعقاد این توافقنامه انتظاراتی ایجاد شده اما امضای این توافقنامه برای اتحادیه این تعهد را به وجود نیاورده که تجارت خود را با ایران افزایش دهد، هرچند توافق حاصل‌شده به ایران در رقابت با دیگر کشورهایی که با اتحادیه اوراسیا تجارت می‌کنند و رقیب ایران در این بازار هستند یک امتیاز می‌دهد و آن هم صفر بودن تعرفه‌های تجاری است اما این مساله هر چند گام مثبتی برای توسعه تجارت ایران به شمار می‌آید به تنهایی نمی‌تواند جهش چشمگیری در ارزش تجارت خارجی کشور ایجاد کند و برای اجرای این امر پیش‌نیازهایی که اشاره شد باید محقق شود.

وی خاطرنشان کرد: افزون بر اینها هرچند دولتمردان ما بر تجارت آزاد با جهان تاکید می‌کنند اما باید به این نکته توجه داشته باشند که تجارت آزاد وقتی می‌تواند برای کشور مثمرثمر باشد که امکان صدور کالاهای غیرنفتی ایران به کشور مقابل وجود داشته باشد بنابراین اگر ایران به طور مثال با کشوری مانند آلمان قرارداد تجارت آزاد هم امضا کند در برابر کالاهایی که از آن کشور وارد می‌کند چه محصولی می‌خواهد به این کشور صادر کند و حتی در رابطه با تجارت آزاد با چین هم همین موضوع برقرار است و تولیدکنندگان چینی و آلمانی در صورت برقراری تجارت آزاد با ایران تولیدکنندگان ایرانی را می‌بلعند.

وی افزود: بنابراین در توسعه تجارت آزاد باید به پتانسیل صادرات کالاهای ایرانی در بازار مقصد توجه داشت و هر کشوری را نمی‌توان برای این مدل از تجارت برگزید، کشورهایی که صنایع آنها توانمندتر از صنایع ایران هستند می‌توانند طرف قرارداد انتقال فناوری باشند و در قالب سرمایه‌گذاری مشترک با ایرانی‌ها وارد رابطه اقتصادی شوند.

منبع: ایلنا
کدخبر: 337070

ارسال نظر