|

وعده پرداخت ویژه به کارگران معدن پوچ از آب در آمد | رو سیاهی به دولتمردان ماند

امروزه، فعالیت‌های اقتصادی مرتبط با استخراج معادن در حال بهره‌برداری به عنوان یکی از بخش‌های اصلی اقتصاد کشور شناخته می‌شود. با توجه به ماهیت این فعالیت‌ها، آن‌ها در زمره فعالیت‌های اقتصادی پرخطر قرار دارند و به عنوان یکی از محیط‌های کاری پرمخاطره به شمار می‌آیند. وجود گازهای سمی مانند متان و شرایط دشوار استخراج، همواره تهدیدی جدی برای سلامت و جان کارگران محسوب می‌شود. بنابراین، ایجاد یک محیط کار امن و سالم برای کارگران نه تنها یک نیاز اخلاقی، بلکه یک ضرورت حیاتی است.

اقتصاد وعده پرداخت ویژه به کارگران معدن پوچ از آب در آمد | رو سیاهی به دولتمردان ماند

بر اساس نتایج آخرین آمارگیری از معادن فعال کشور در سال ۱۴۰۱، ۹۱ درصد از شاغلین در معادن زغالسنگ دارای قرارداد مستقیم هستند و ۸۸ درصد از شاغلین پیمانکاری در بخش تولید مشغول به کارند. همچنین، در فعالیت‌های معدنی مختلف، میزان جبران خدمات و پرداختی به شاغلین متفاوت است. کارفرمایان و پیمانکاران معادن باید با صرف هزینه‌های لازم، از بروز حوادث ناشی از کار جلوگیری کنند و وزارت کار نیز با اعزام بازرسان، وضعیت ایمنی معادن را مورد ارزیابی قرار دهد.

درعین حال کارگرانی که از شرایط معیشتی بهتری برخوردار هستند به لحاظ روحی و روانی و جسمی در وضعیت بهتری قرار می‌گیرند و این مساله توانایی آنها برای تمرکز بیشتر بر کار را افزایش داده و احتمال بروز حوادث در محیط کار را به حداقل می‌رساند. از این رو برنامهریزی برای بهبود معیشت کارگران راهکاری مؤثر است که نه تنها میزان رضایت و عملکرد آنها را بهبود میبخشد، بلکه با ارتقای ایمنی، از وقوع حوادث پرهزینه و جبران ناپذیر جلوگیری می‌کند.

ولی الله صالحی - کارشناس حوزه کار در گفت‌وگو با رسانه ها، ایجاد مراکز ایمنی و بهداشت کار در واحدهای صنعتی و معدنی را مورد تاکید قرار داده و می گوید: کارفرمایان و پیمانکاران معادن باید با صرف هزینه از وقوع حوادث ناشی از کار پیشگیری کنند و وزارت کار با اعزام دوره‌های بازرسان کار وضعیت ایمنی معادن را ارزیابی کند.

معدن-طبس

وی می گوید: متاسفانه مشکلات اقتصادی واحدها و ظرفیت تولید پایین، باعث شده تا برخی از قسمت‌ها از جمله ایمنی و بهداشت کار حذف شود در حالی که استاندارد کار این است که در یک واحد صنعتی، مراکز آموزشی وجود داشته باشد تا کارگر ابتدا آموزش عملی ببیند و بداند با ماشین‌آلات و دستگاه‌ها چطور کار کند.

به گفته این کارشناس حوزه کار، کمرنگ شدن این مساله باعث شده حوادث ناشی از کار و حوادث معدنی رخ دهد درحالی که هر کار هزینه‌ای دارد و پیشگیری همواره بهتر از درمان است اما متاسفانه این تفکر که برای هزینه کردن نیاز به پزشک و بازرس کار و ناظر است، باعث شده کارفرما و پیمانکار به هزینه کردن فکر نکنند.

صالحی افزود: در بحث ایمنی کار، یک بخش وظیفه کارفرماست و وزارت کار هم در این زمینه وظایفی دارد از جمله اینکه بازرسان کار را مامور کند به صورت دوره‌ای به این واحدها اعزام شوند. البته دوره‌ها حسب ظرفیتی که وزارتخانه دارد متفاوت است ولی وزارت کار باید این معادن را در یک سیکل چرخشی تحت کنترل و نظارت داشته باشد تا ببیند مسایل ایمنی رعایت می‌شود یا نه؟ اگر این اتفاق بیفتد گرفتار حوادث معدن و تلفات بسیار نخواهیم بود.

در حال حاضر در کنار اهمیت رعایت نکات ایمنی و بهداشت کار که به عنوان یکی از دغدغه‌های مجموعه‌های کارگری و تشکل‌های کارگری مطرح است، بحث معیشت و تامین هزینه‌های زندگی نیروهای کار نیز مطرح است.

وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در گزارشی به وضعیت جبران خدمات و متوسط سرانه پرداختی در معادن زغالسنگ پرداخته و بهبود معیشت کارگران را یکی از راهکارهای ارتقای ایمنی و بهبود شرایط کار در معادن زغالسنگ عنوان کرده است.

معدن

بر اساس این گزارش، در سال ۱۴۰۱ متوسط پرداختی به شاغلین با قرارداد مستقیم در معادن استخراج زغالسنگ ۱۸۰درصد و به کارگرانی که به واسطه قراردادهای پیمانکاری در این معادن مشغول به کار هستند، ۱۲۰ درصد بیشتر از حداقل دستمزد همان سال است. همچنین متوسط پرداختی به شاغلین با قرارداد مستقیم و کارکنان شرکتهای پیمانکاری در معادن استخراج زغالسنگ به ترتیب ۷۳ و ۴۰درصد بیشتر از حداقل دریافتی کارگران در سال ۱۴۰۱ است.

نتایج آخرین طرح آمارگیری از معادن در حال بهره‌برداری کشور در سال ۱۴۰۱ بیانگر این است که در معادن زغالسنگ ۹۱ درصد شاغلین دارای قرارداد مستقیم بوده و ۸۸ درصد شاغلین پیمانکاری در بخش تولید فعالیت دارند. علیرغم آنکه سهم جبران خدمات در معادن کشور حدود ۲۹ درصد است، اما در معادن زغالسنگ ۶۴ درصد از هزینه‌های تولید مربوط به جبران خدمات کارکنان است. تفاوت سهم مزد در فعالیتهای معادن ناشی از تفاوت در روش تولید، ارزش محصول، بازارهای فروش و خریداران رقابتی یا انحصاری محصولات، خام فروشی محصولات یا فرآیندهای توسعه‌ای مولد ارزش افزوده‌، تفاوت در نسبت ارزش افزوده به ارزش سرمایه‌گذاری و سایر عوامل درون‌زا و برون‌زا است.

به طورکلی، مقایسه آمارهای معادن به تفکیک فعالیت در سال ۱۴۰۱ بیانگر این است که در فعالیتهای معدنی مختلف، سهم جبران خدمات و پرداختی به شاغلین متفاوت است: در برخی فعالیتها مانند استخراج نمک، زغالسنگ و مواد معدنی شیمیایی،سهم جبران خدمات بالا و متوسط پرداختی پایین است؛ در فعالیتهایی نظیر استخراج سنگ آهن و سنگهای فلزی غیرآهنی،سهم جبران خدمات پایین با متوسط پرداختی بالا همراه است. در برخی دیگر از فعالیتها نیز سهم جبران خدمات و متوسط پرداختی به شاغلان، هر دو پایین است.بر این اساس در برخی فعالیتها، پایین بودن متوسط پرداختی شاغلین علیرغم بالان بودن سهم جبران خدمت، ضرورت ارتقای پرداختی به نیروی کار را به نمایش می‌گذارد.

معدن طلا

نتایج آخرین طرح آمارگیری از معادن در حال بهره‌برداری کشور در سال ۱۴۰۱ منتشره توسط مرکز آمار ایران، بیانگر این است که در ۱۰۱ معدن فعال در حوزه استخراج زغالسنگ یعنی ۱.۸ درصد کل معادن کشور، تعداد ۱۵ هزار و ۶۹۸ نفر مشغول به فعالیت هستند که این رقم ۱۲ درصد شاغلین کل معادن را به خود اختصاص می‌دهد. در معادن زغالسنگ ۹۱ درصد شاغلین دارای قرارداد مستقیم بوده و ۸۸ درصد شاغلین پیمانکاری در بخش تولید فعالیت دارند. بیش از ۸۰ درصد از شاغلین بخش تولید، کارگران ساده و ماهر هستند سهم معادن زغالسنگ در حال بهره‌برداری کشور حدود ۲ درصد از ارزش تولیدات کل معادن در سال ۱۴۰۱ را به خود اختصاص داده است. در لایحه بودجه ۱۴۰۴ وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی موظف شده دوره آموزش ایمنی برای کلیه کارگران معادن زغال‌سنگ را به اجرا درآورد و از این پس صرفاً کارگران دارای گواهی شرکت در دوره آموزشی ایمنی مجاز به کار در معادن زغال سنگ هستند.

منبع: ایسنا
کدخبر: 340659

ارسال نظر

 

آخرین اخبار

پربازدیدترین