رکود وحشتناک در بازار مسکن | کسی توان خرید و فروش ندارد
معاملات مسکن در تهران به طور قابل توجهی کاهش یافته است. آمارها نشان میدهند که در پنج ماهه ابتدایی سالهای ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳، تعداد معاملات مسکن نسبت به میانگین سالهای گذشته ۶۵ درصد کاهش یافته است.
بررسیهای اخیر نشان میدهد که در پنج ماهه نخست سالهای ۱۳۹۳ تا ۱۳۹۷، تعداد معاملات مسکن در تهران به نزدیک ۷۰ هزار فقره رسیده بود. اما در پنج ماهه نخست سالهای ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳، این رقم به کمتر از ۱۸ هزار معامله کاهش یافته است. این کاهش چشمگیر، به معنای افت ۶۵ درصدی نسبت به میانگین معاملات سالهای گذشته است و تعداد معاملات را به پایینترین سطح خود از سال ۱۳۸۸ تا کنون رسانده است.
برخی از کارشناسان بازار مسکن به این نکته اشاره میکنند که فعالان این بازار از احتمال بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید و پیامدهای آن آگاه بودند. به گفته آنها، این در حالی است که برخلاف سالهای ۱۳۹۶ و ۱۳۹۷، که با خروج ترامپ از برجام، بازار مسکن دچار شوک شدیدی شد، در سال جاری چنین اتفاقی نیفتاد. این مسئله نشان میدهد که بسیاری از ریسکهای ناشی از بازگشت ترامپ قبلاً در قیمتهای بازار مسکن پیشخور شده بود. همچنین جهشهای قیمت در سالهای اخیر باعث شده که سرمایهگذاری در این بازار بهشدت پرریسک شود.
تحلیلگران همچنین معتقدند که همزمان با افزایش تقاضای مسکن، توان خرید مردم کاهش یافته است. به اعتقاد آنها، رکود تورمی در بازار مسکن عمیقتر از آن چیزی است که در ابتدا تصور میشد و بعید است که این وضعیت در آینده نزدیک تغییر کند.
این رکود بیسابقه در معاملات مسکن، که به کف تاریخی ۱۶ سال گذشته رسیده است، به وضوح نشاندهنده بیتفاوتی فعالان بازار به خرید و فروش مسکن است. بهویژه آنکه آمار معاملات در پنج ماهه ابتدایی سال جاری، بهرغم پیشبینیهای ناشی از احتمال پیروزی ترامپ، هیچگونه تاثیر چشمگیری از این موضوع نداشته است. این موضوع خود نشانهای از عمق رکود تورمی بازار مسکن و کاهش شدید اعتماد سرمایهگذاران به این بازار است.
ارسال نظر