ایران بیخ گوش آمریکا دلار پارو می کند
افزایش چشمگیر صادرات ایران به آمریکا و توسعه همکاریهای تجاری با اروپا، مسیرهای جدیدی را برای تجارت بینالمللی کشور باز کرده است. احمد فیروزی، مدیرکل دفتر اروپا و آمریکای سازمان توسعه تجارت، از رشد ۴.۵ برابری صادرات ایران به قاره آمریکا و همچنین گسترش مراکز تجاری ایران در اروپا خبر داد. در همین حال، مذاکرات برای توافقات تجاری جدید با کشورهایی مانند ونزوئلا، صربستان و کوبا در جریان است، که میتواند فرصتهای تازهای برای بازرگانان ایرانی فراهم کند.

احمد فیروزی مدیرکل دفتر اروپا و آمریکای سازمان توسعه تجارت از افزایش صادرات ایران به قاره امریکا در سال ۱۴۰۳ نسبت به سال ۱۴۰۲ خبر داد و اظهار کرد: واردات ایران از قاره امریکا در سال ۱۴۰۳ نسبت به سال ۱۴۰۲ کاهش اندکی داشت اما صادرات ایران به این قاره در ۱۴۰۳ نسبت به ۱۴۰۲ افزایش ۴.۵ برابری را تجربه کرده است و در یک نمونه صادرات رسمی ایران به برزیل در سال ۱۴۰۳ نسبت به سال ۱۴۰۲، ۸.۵ برابر رشد داشته است.
وی در مورد تجارت ایران و اروپا در سال ۱۴۰۳ گفت: تجارت ایران و اروپا در این سال نسبت به سال ۱۴۰۲ کاهش اندکی را تجربه کرد و البته این اتفاق در شرایطی رخ داد که ایران در دسترسی به بازارهای اروپایی با محدودیت روبهروست ضمن اینکه باید توجه داشت این گزاره براساس آمارهای رسمی حاصل شده و آمارهای غیررسمی از توانمندی بازرگانان ایرانی در حفظ بازارهای اروپا از طریق ارتباط با کشورهای ثالث حکایت دارد و بازرگانان ایرانی برای عرضه کالاهای کشور ما به بازارهای اروپایی از مسیرهای جایگزین استفاده میکنند.
فیروزی در ادامه از افزایش تعداد مراکز تجاری ایران در اروپا گفت و خاطرنشان کرد: در سال ۱۴۰۳ کشورهای صربستان، عمان، بوسنی و هرزهگوین مجوز ایجاد مراکز تجاری ایران را صادر کردند و این امر میتواند کمک بسزایی به توسعه تجارت بخش خصوصی ایران با اروپا داشته باشد، همچنین در سال ۱۴۰۳، دومین رایزن بازرگانی ایران در اروپا در کشور مجارستان مستقر شد.
وی یادآور شد: در سال ۱۴۰۳ با هدف دسترسی تاجران ایرانی به بازارهای جدید نشستهای تخصصی برگزار شد و کشورهای کانادا و مکزیک از جمله کشورهای امریکایی هستند که در نشستهای یادشده موردهدف بودند، در همین حال سازمان توسعه تجارت با توجه به سیاستهای دولت چهاردهم انعقاد موافقتنامههای تجاری را با قدرت بیشتری ادامه داد و بر همین اساس در برقراری تجارت آزاد با ونزوئلا بخش زیادی از مسیر طی شده و برای اینکه تجارت آزاد میان ایران و ونزوئلا در سال ۱۴۰۴ پس از ۲۰ سال اجرا شود، تنها یک گام دیگر باقی مانده است.
وی افزود: همچنین در سال ۱۴۰۳ مذاکرات مربوط به انعقاد موافقتنامه تجارت آزاد با صربستان آغاز شد و موافقتنامههای تجارت ترجیحی با کشورهای کوبا و بوسنی هرزهگوین مورد بازنگری قرار گرفت، موافقتنامه تجارت تهاتری با کوبا نیز در دست اقدام است.
مدیرکل دفتر اروپا و آمریکای سازمان توسعه تجارت گفت: امیدواریم در سال ۱۴۰۴ با وجود افزایش سرعت تحولات در حوزه تجارت جهانی و چالشهایی که در مورد تعرفه ایجاد شده ثمره دستاوردهای زیربنایی که در سالهای گذشته به دست آمده از جمله اجرای موافقتنامههای تجارت آزاد، ترجیحی و تهاتری را ببینیم و از نتایج تلاشهایی که برای دستیابی به بازارهای جدید ایجاد شده بهرهمند شویم.
تجارت ایران و آلمان ۱.۵ میلیارد دلاری شد
جارت میان ایران و آلمان در ۲۰۲۴ با افزایش چهار درصدی به ۱.۵ میلیارد یورو رسید. این در حالی است که این رقم در سال ۲۰۲۳ برابر با ۱.۴۵ میلیارد یورو بود.
در این دوره، صادرات آلمان به ایران با ۶ درصد افزایش به ۱.۲۸ میلیارد یورو رسید، اما صادرات ایران به آلمان با هشت درصد کاهش، ۲۲۶ میلیون یورو ثبت شد.
بررسی آمار دسامبر ۲۰۲۴ نشان میدهد که تجارت دوجانبه در این ماه به ۱۳۴ میلیون یورو رسیده که نسبت به دسامبر ۲۰۲۳ رشد یک درصدی داشته است.
همچنین صادرات آلمان در این ماه، ۱۱۶ میلیون یورو بود که ۶ درصد افزایش را نشان میدهد، اما صادرات ایران با کاهش ۲۶ درصدی به ۱۷ میلیون یورو رسید.
چه کالاهایی صادر و وارد شد؟
بر اساس استاندارد SITC، بیشترین کالایی که آلمان در ۲۰۲۴ به ایران صادر کرده است، خودرو و ماشینآلات صنعتی (SITC-۷) به ارزش ۵۲۰ میلیون یورو بوده است.
مواد شیمیایی و مواد مرتبط (SITC-۵) هم با ارزش ۴۴۰ میلیون یورو در رده بعدی قرار دارد. واردات این دو گروه کالایی به ایران در ۲۰۲۴ به ترتیب یک درصد و ۱۴ درصد رشد داشته است. صادرات مواد غذایی از آلمان به ایران هم ۱۴ درصد کاهش پیدا کرده است.
بیشترین کالای صادراتی ایران به آلمان در ۲۰۲۴، مواد غذایی و دام (SITC-۰) به ارزش ۱۰۷ میلیون یورو بوده است. صادرات این گروه کالایی در ۲۰۲۴ به میزان ۲۳ درصد رشد داشته است.
همچنین صادرات مواد خام غیرخوراکی و غیر سوخت (SITC-۲) در ۲۰۲۴ به میزان ۲۵ درصد کاهش پیدا کرد و به ۶۰ میلیون یورو رسید.
ارسال نظر