حباب مسکن تخلیه شد | حالا وقت خرید خانه است؟
فرشید ایلاتی، کارشناس بازار مسکن درباره وضعیت بازار مسکن در سال ۱۴۰۴ به گفت: «سال ۱۴۰۴ میتواند سالی ویژه باشد. مردم در این سال میتوانند شاهد تکمیل طرحهایی باشند که در قالب نهضت ملی مسکن در بخش دولتی شروع شده و به بازار وارد شود. بدین ترتیب، افرادی که ثبتنام کردهاند، قادر خواهند بود از این محل صاحبخانه شوند. اما این موضوع نیازمند پرداخت تسهیلات بانکی است.»

سال ۱۴۰۴ میتواند نقطه عطفی برای بازار مسکن باشد. در حالی که وضعیت اجرای طرح نهضت ملی مسکن همچنان در هالهای از ابهام قرار دارد، کاهش قدرت تسهیلات ساخت و خرید نیز چالشهای متقاضیان را دوچندان کرده است. در این میان، برخی گزارشها از احتمال افزایش سقف وام خرید مسکن تا دو میلیارد تومان حکایت دارد، اما این سؤال مطرح میشود که چنین تغییری تا چه اندازه میتواند گرهگشای مشکلات خانهدار شدن مردم باشد؟
فرشید ایلاتی، کارشناس بازار مسکن، معتقد است که افزایش وام مسکن تا این میزان، بهویژه در کلانشهرها، میتواند به تحریک تقاضا کمک کند. با این حال، نکته حائز اهمیت، شرایط بازپرداخت این تسهیلات است. اگر برنامهریزی مناسبی برای اقساط و بهره این وام صورت نگیرد، ممکن است به جای کمک به خریداران واقعی، زمینه افزایش بیشتر قیمتها و سفتهبازی در بازار را فراهم کند.
در شرایطی که بازار مسکن تحت تأثیر عوامل مختلفی از جمله تورم، نوسانات ارزی و کمبود عرضه قرار دارد، سیاستهای مالی و تسهیلاتی دولت میتواند نقشی تعیینکننده در جهتدهی به این بازار داشته باشد. حال باید دید که در سال جدید، آیا افزایش سقف وام مسکن راهگشا خواهد بود یا صرفاً به افزایش قیمتها دامن خواهد زد؟
فرشید ایلاتی، کارشناس بازار مسکن درباره وضعیت بازار مسکن در سال ۱۴۰۴ به گفت: «سال ۱۴۰۴ میتواند سالی ویژه باشد. مردم در این سال میتوانند شاهد تکمیل طرحهایی باشند که در قالب نهضت ملی مسکن در بخش دولتی شروع شده و به بازار وارد شود. بدین ترتیب، افرادی که ثبتنام کردهاند، قادر خواهند بود از این محل صاحبخانه شوند. اما این موضوع نیازمند پرداخت تسهیلات بانکی است.»
وی درباه میزان پرداخت تسهیلات و وامها توسط بانکها بیان کرد: «تسهیلاتی که در ابتدای سال ۱۴۰۳ به مبلغ ۸۰۰ میلیون تومان تصویب شده بود، به ۶۵۰ میلیون تومان کاهش یافته است. با توجه به افزایش قیمتها در مدت زمان اخیر، ممکن است لازم باشد که مبلغ وام حتی به بیش از یک میلیارد تومان افزایش یابد.»
اگر افزایش وام مسکن صورت گیرد، فشار اجارهبها کم میشود و افراد صاحب خانه میشوند
ایلاتی رفتار بازار را در صورت افزایش وام مسکن اینگونه تشریح کرد: «این اتفاق میتواند بخشی از تقاضای مسکن، به ویژه برای اقشار کمدرآمد و مسکن حمایتی را که فشار زیادی را از ناحیه اجارهبهای مسکن تحمل میکنند، کاهش دهد و آنها را از بازار اجاره خارج و صاحب خانه کند.»
این کارشناس بازار مسکن بر وظیفه دولت تاکید و اظهار کرد: «از این رو، بخش دولتی برنامه سنگینی را پیش رو دارد و نیاز به هماهنگی با دستگاههای مختلف، از جمله بانک مرکزی و وزارت راه و شهرسازی دارد.»
حباب قیمتی مسکن تخلیه شده و زمان مناسب برای ساخت و خرید فراهم شده است
ایلاتی درباره نقش بخش خصوصی در بازار مسکن عنوان کرد: «درباره بخش خصوصی، به نظر میرسد که خریداران و سرمایهگذاران حاضر در بازار، در شرایط خوبی قرار دارند. قیمتهای مسکن در مقایسه با سایر بازارهای سرمایهای به سطح مناسبی رسیده است، در شرایط فعلی حباب قیمتی مسکن تخلیه شده است و زمان مناسبی برای ورود به ساخت و خرید مسکن است.»
وی افزود: «اگر در ابتدای سال آینده شاهد حضور بخش خصوصی در بازار مسکن باشیم، به موازات بخش دولتی، میتوانیم انتظار رونق ساخت مسکن را داشته باشیم. با توجه به شرایط قیمتی و تعادل قیمتی ایجاد شده از این ناحیه، باعث شده است، سال آینده سال خوبی برای ساخت و ساز بازار مسکن باشد.»
شنیدهها حاکی از افزایش وام مسکن به ۲ میلیارد تومان است!
ایلاتی درباره گمانهزنیها در خصوص افزایش وام مسکن تا سقف دو میلیارد تومان توضیح داد: «در مورد تقاضا، شنیدهها حاکی از آن است که احتمالا وام خرید مسکن به دو میلیارد تومان افزایش خواهد یافت. این افزایش وام، به ویژه در کلانشهرها، میتواند بازار خوبی را برای واحدهای کوچکمتراژ ایجاد کند.»
این کارشناس بازار مسکن اظهار کرد: «این وام میتواند برای واحدهایی با متراژ پایین، بخشی از هزینه مسکن را پوشش دهد و در کنار آورده متقاضیان، افراد بتوانند رونقی را از این ناحیه ایجاد کنند.»
دولت تمایل دارد وام مسکن در قالب ساخت، اما قابل انتقال به خریدار باشد
ایلاتی اضافه کرد: «دولت نیز تمایل دارد که تمرکز بیشتری بر تقویت وام ساخت داشته باشد و اگر وام خریدی نیز اعطا شود، در قالب وام ساخت قابل انتقال به خریدار باشد.»
او توضیح داد: «یعنی وامی که دو مکانیزم است، هم طرف ساخت را پوشش دهد و هم در انتها به خریدار داده شود تا در نهایت، کسری بودجه خرید جبران شود. این سیاست میتواند موجب افزایش توان خریداران شود. بنابراین این سیاست مطلوبتری تا اعطای وام خرید مستقیم است»
سرمایهگذاریها و ساخت و سازهای جدید میتواند رونق دوباره به بازار مسکن بدهد
این کارشناس مسکن درباره روند بازار در سال جاری بیان کرد: «پیشبینی ما در حوزه ساخت این است که سال ۱۴۰۴ میتواند سال خوبی باشد. سرمایهگذاران در چند سال اخیر رغبت چندانی به بازار مسکن نداشتند، اما با توجه به شرایط قیمتی کنونی و تخلیه حباب مسکن، حضور آنها میتواند ارزشمند باشد.»
ایلاتی بیان کرد: «سرمایهگذاریها و ساخت و سازهای جدید میتواند امید و رونق دوبارهای به بازار مسکن برگرداند.» وی در ادامه اضافه کرد: «شرایط دو سه سال اخیر نشان میدهد که به شکل سابق سرمایههای سنگین سرگردان به هر بازاری ورود نکردهاند و شاید دیگر شاهد این نوع سرمایهگذاریها نباشیم.»
این کارشناس بازار مسکن گفت: «شاید سرمایهگذاریها هوشمند باشد و پروژههایی که انتخاب میشوند احتمالا با وسواس خاصی انتخاب شوند، یا در متراژهایی خریداری میشوند که بتواند نقدشوندگی بهتری داشته باشد.»
ایلاتی به بهبود وضعیت بازار مسکن در سال جاری اشاره و بیان داشت: «این موارد میتواند به پوستاندازی بازار مسکن در سال ۱۴۰۴ منجر شود و سرمایهگذاریهای هوشمند را به همراه داشته باشد. این موضوع میتواند ویژگیهای جدیدی را منطبق با بازار پوشش دهد.»
وی افزود: «در کنار این، ابزارهای جدید تامین مالی و پلتفرمهای تاسیس شده، میتوانند در تجمیع سرمایههای خرد و تبدیل آنها به واحدهای مسکونی مؤثر باشند و به این ترتیب، بخشی از تقاضای مسکن به عنوان سرمایه، به صورت بالفعل در بازار مسکن حضور یابد.»
ارسال نظر