|

دبیر انجمن اسباب‌بازی در گفت‌وگو با گسترش‌نیوز خبر داد:

استقبال بی‌سابقه مردم از اسباب‌بازی ایرانی

کالاهای فرهنگی مثل کتاب از معافیت مالیاتی، بهره‌مند می‌شوند ولی صنعت اسباب‌بازی از این امتیاز محروم است.

گسترش‌نیوز: گردش مالی صنعت اسباب‌بازی بیشتر از آن چیزی است که ممکن است فکر کنید. صنعت اسباب‌بازی کشور در چه شرایطی به سر می‌برد و وضعت تولید و بازار فروش تولیدکنندگان آن چطور است؟ برای یافتن پاسخ این سوالات با دبیر انجمن تولیدکنندگان اسباب‌بازی به گفت‌وگو نشستیم. با گسترش‌نیوز همراه باشید.

toiess.jpg

۱۵ درصد اسباب‌بازی ساخت داخل است

محمدحسین نخچی، دبیر انجمن صنفی تولیدکنندگان اسباب‌بازی در رابطه با حجم گردش‌ مالی صنعت اسباب‌بازی اظهارکرد: در این زمینه آمار دقیق و قابل‌اتکایی در دست نیست. آمار جهانی چیزی حدود ۹۵ میلیارد دلار در سال است. این رقم، بازی‌های دیجیتال و کنسول‌های بازی را شامل نمی‌شود. البته تخمین زده می‌شود که حجم گردش مالی ایران چیزی حدود ۲۰۰ میلیون دلار باشد ولی همان‌طور که گفتم این آمار، غیررسمی است. سهم تولیدکنندگان داخلی از این برآورد غیررسمی هم مشخص نیست. ماهانه چیزی حدود ۵ میلیون دلار اسباب‌بازی از طریق مبادی رسمی، وارد کشور می‌شود. به نظر می‌رسد که مقدار واقعی این عدد بالاتر باشد چون کم‌اظهاری و قاچاق را هم باید در نظر گرفت. براساس برآورد کارشناسان، ۱۵ درصد از اسباب‌بازی مصرفی کشور توسط تولیدکنندگان داخلی تامین می‌شود.

چین، غول صادرکننده اسباب‌بازی

نخچی در تکمیل این بخش از سخنان خود گفت: رقم ۱۵ درصد را نمی‌توان به معنای سهم اندک تولیدکنندگان داخلی دانست چون در همه جای دنیا همین‌گونه است. به‌عنوان‌مثال مصرف سالانه اسباب‌بازی در امریکا ۲۳ میلیارد دلار است وی فقط ۴ میلیارد آن توسط شرکت‌های داخل این کشور تولید می‌شود. آلمان و چین و ژاپن هم وضعیت مشابهی دارند. تنها استثنا، چین است. چین سال قبل ۲۰ میلیارد دلار اسباب‌بازی صادر کرده حال‌آنکه مصرف داخلی آن فقط ۳ میلیارد دلار بوده است. ارزش تولید و صادرات اسباب‌بازی در این کشور تقریبا با درآمد نفتی ما برابری می‌کند. این واقعیت اهمیت صنعت اسباب‌بازی را نشان می‌دهد.

رشد صنعت اسباب‌بازی ادامه دارد

وی در بخش بعدی سخنان خود تصریح کرد: اطلاعات و آمار بین‌المللی نشان می‌دهد که علی‌رغم افزایش فروش‌ بازی‌های دیجیتال، صنعت اسباب‌بازی رشد داشته پس نمی‌توان گفت که بازی‌های دیجیتال رشد اسباب‌بازی‌های سنتی را متوقف کرده‌اند. البته نمی‌توان با قاطعیت گفت که بازی‌های دیجیتال هیچ تاثیر نداشته‌اند چون در نبود آنها ممکن بود رشد صنعت اسباب‌بازی به‌مراتب بیشتر از مقدار کنونی باشد.

وی در ادامه افزود: اکنون تلفیق بازی‌ ویدئویی و اسباب‌بازی‌های سنتی یا تویز رونق گرفته است و تولیدکنندگان به این سمت می‌روند. شرکتی مثل اپل به این عرصه وارد شده است. چند تا از مجموعه‌های داخلی هم به این حوزه وارد شده‌اند. چالش اصلی اینجاست که نرخ این نوع اسباب‌بازی‌ها معمولا بالاست و متقاضی چندانی در بین خانواده‌های ایرانی ندارند.

بیشترین فروش اسباب‌بازی در ایران به ماشین‌های پلاستیکی و کنترلی مربوط می‌شود. در این زمینه بسیار توانمند هستیم و بعضی از تولیدکنندگان به‌طور مستمر محصولات خود را به کشورهای منطقه صادر می‌کنند. در زمینه تولید عروسک ضعیف هستیم و تولیدکننده‌های قدرتمندی نداریم.

دبیر انجمن تولیدکنندگان اسباب‌بازی در رابطه با تعداد تولیدکنندگان اظهارکرد: ۱۲۰ تولیدکننده، عضو انجمن هستند ولی برآورد می‌شود که تعداد تولیدکنندگان کشور حدود ۲۰۰ واحد و شرکت باشد. علاوه بر این تولیدکنندگان دیگری هم هستند که به‌صورت فرعی و جانبی، اسباب‌بازی تولید می‌کنند و این کار را به‌صورت کار دوم دنبال می‌کنند.

۶۰ درصد اسباب‌بازی جهان اینجا ساخته می‌شود

چندی قبل معاون رئیس‌جمهور از علاقه دولت برای دایر کردن نخستین شهرک اسباب‌بازی کشور سخن گفته بود. دبیر انجمن تولیدکنندگان دراین‌باره گفت: در جلسه‌ای که این پیشنهاد در آن ارائه شد گفتیم که چین شهری به اسم شانتو ساخته که در واقع شهر اسباب‌بازی‌ است و تقریبا ۶۰ درصد اسباب‌بازی دنیا در آن ساخته می‌شود. تقریبا ۸ هزار واحد تولیدی در این شهر فعالیت می‌کنند. ما این ایده را پیشنهاد کردیم و خوشبختانه استقبال شد. کانون پرورش فکری هم در این زمینه بسیار همدل و همراه است. درحال‌حاضر قرار است کار مطالعاتی بیشتری درباره این ایده انجام شود.

محمدحسین نخچی در رابطه با فروش تولیدکنندگان اسباب‌بازی در یک‌سال گذشته گفت: در یک سال گذشته، تغییر عجیبی در مقدار فروش رخ داد. به خاطر شرایط سخت پیش‌بینی می‌شد که تمایل مردم به خرید اسباب‌بازی کمتر شود اما در عمل، مقدار تولید داخلی حتی تا دو برابر افزایش یافت. دلیل آن بود که واردات اسباب‌بازی با ارز آزاد صورت گرفت و واردات آن کند و سخت شد. این شرایط باعث شد که کمبود ایجاد شود و همه به اسباب‌بازی ایرانی رو آورند. حجم تقاضا به حدی بود که تولیدکنندگان نتوانستند همه آن تامین کنند. معلوم نیست که این شرایط رونق در آینده ادامه داشته باشد یا نه اما به‌هرحال به احیا و تقویت صنعت اسباب‌بازی داخلی کمک کرد و قدرت رقابتی آن به‌مراتب بیشتر شده است.

اسباب‌بازی هم جز صنایع فرهنگی است

وی در مورد مشکلات صنف تولیدکنندگان اسباب‌بازی گفت: اسباب‌بازی ماهیت فرهنگی و پرورشی دارد و خوراک ذهن کودکان به‌حساب می‌آید و مهارت‌ها را بالا می‌برد و خلاقیت نهفته در وجودشان را شکوفا می‌کند اما نرخ بالا باعث می‌شود که همه خانواده‌ها نتوانند آن را برای فرزندان خود تهیه کنند. انتظار داریم که به چشم یک صنعت فرهنگی به این صنعت نگاه شود. کالاهای فرهنگی دیگری مثل کتاب، از معافیت مالیاتی بهره‌مند می‌شوند ولی صنعت اسباب‌بازی از این امتیاز بی‌نصیب است. در نشست‌های رایزنی و هم‌اندیشی مختلفی که دراین‌باره برگزار شده است دراین‌باره سخن گفته‌ایم اما طرحی که به همین منظور روانه مجلس شد رای نیاورد که به صحن علنی مجلس برود. باید دید که آیا اخد مالیات ارزش‌افزوده از اهالی این صنعت، به حال اهالی آن مفید است یا نه؟

کدخبر: 58141

ارسال نظر

 

آخرین اخبار

پربازدیدترین