|

این سوخت باید جایگزین گازوئیل شود!

با توجه به اختلاف قیمت حداقل ۱۵۰ دلاری هر تن گازوئیل و LPG، می‌توان به جای سوزاندن ۹ میلیون تن LPG در فلرها و خطوط لوله، این سوخت با ارزش را جایگزین گازوئیل در اتوبوس‌ها کرد.

انرژی

میزان تولید LPG در کشور به رقم سالانه ۱۷ میلیون تن در سال رسیده است که از این مقدار حدود ۶ میلیون تن آن صادر می‌شود، ۲ میلیون تن در بخش خانگی مصرف شده و مابقی ۹ میلیون تن در خطوط لوله گاز طبیعی و فلرها سوزانده شده و به هدر می‌رود. هدر رفت ۹ میلیون تن LPG در حالی است که با توجه به تجربه کشورهای دنیا می‌توان از این سوخت در خودروها استفاده کرد.

باید توجه داشت که با توجه به تمرکز دولت بر توسعه CNG، ورود LPG به سبد سوخت خودروها نباید در رقابت با CNG قرار گیرد. این موضوع با یک سیاستگذاری دست به راحتی قابل حل است. در این بین دولت برای استفاده از LPG در خودروها و تسهیم متناسب CNG و LPG دو سیاست را می‌تواند اتخاذ کند:

۱- LPG عرضه شده برای خودروها به گونه‌ای قیمت‌گذاری شود که مزیت استفاده از CNG نسبت به LPG کمتر نشود.

۲- محدود کردن استفاده از LPG در برخی خودروهای عمومی مثل تاکسی‌ها و اتوبوس‌ها.

در گزارش‌های قبلی به بررسی ابعاد اقتصادی جایگزینی LPG به جای بنزین در خودروها پرداخته شد. در این گزارش به بررسی مزایای جایگزینی LPG با گازوئیل در اتوبوس‌ها خواهیم پرداخت. به طور کلی استفاده از LPG در اتوبوس‌ها مزایای فراوانی را به همراه دارد. افزایش درآمد دولت با توجه به بیشتر بودن قیمت گازوییل صادراتی نسبت به LPG و عدم نیاز به تعداد زیاد جایگاه سوختگیری با توجه به پیمایش زیاد اتوبوس با LPG از جمله مزایای استفاده از این سوخت در اتوبوس‌ها است. این موضوع از این نظر اهمیت دارد که می‌توان با احداث تعداد محدودی جایگاه سوخت‌گیری در حواشی کلان‌شهرها امکان سوخت‌گیری اتوبوس‌ها را فراهم کرد.

با توجه به اینکه ارزش حرارتی LPG بیشتر از گازوییل است، با مصرف آن در اتوبوس‌های عمومی و خصوصی درون شهری می‌توان مقدار وزنی بیشتری از گازوییل صادر نمود. از آن جایی که قیمت صادراتی هر تن گازوییل حداقل ۱۵۰ دلار بیشتر از LPG است، با صادرات آن درآمد بیشتری نصیب دولت خواهد شد. همچنین استفاده از اتوبوس‌های LPGسوز می‌تواند به کاهش آلودگی هوا در کلانشهرهایی از جمله تهران نیز کمک کند.

توجیه اقتصادی اتوبوس‌های LPGسوز به روایت معاملات بورس انرژی

برای بررسی اختلاف قیمت بین LPG و گازوئیل، بهترین منبع استناد معاملات انجام شده در رینگ صادراتی بورس انرژی است. در این راستا بر اساس معاملات LPG و گازوئیل در رینگ صادراتی بورس انرژی، میانگین قیمت صادراتی LPG در دو سال گذشته ۳۶۹.۵ دلار به ازای هر تن بوده است و میانگین قیمت صادراتی گازوئیل ۵۵۶.۷ دلار به ازای هر تن می‌باشد. در نتیجه بر اساس این آمار اختلاف قیمت یک تن گازوئیل و LPG حدود ۱۸۷.۲ دلار می‌باشد.

در این راستا در صورتی که تصمیم وزارت نفت بر اجرای سیاست "محدود کردن استفاده از LPG در برخی خودروهای عمومی مثل تاکسی‌ها و اتوبوس‌ها" باشد می‌توان با جایگزینی LPG به جای گازوئیل در اتوبوس‌ها و صادرات گازوئیل معادل آزاد شده، درآمدهای ارزی دولت را افزایش داد.

منبع: مشرق
کدخبر: 110774

ارسال نظر