اختصاصی گسترش نیوز؛
مصرف آب را جدی بگیرید / خانه تکانی را با آب تکانی اشتباه نگیرید
باوجود آنکه بارشهای بسیاری در کشور اتفاق افتاد، اما خبرها همچنان حکایت از آن دارد که حجم سدها به میزان مطلوب نرسیده و همچنان اخطارهای خشکسالی و یا جیره بندی آب صادر میشود.
صرفه جویی در مصرف آب، بحثی است که همواره در کشور به ویژه در پایتخت مطرح بوده و تبلیغات محیطی در سطح خیابانها و همچنین تلویزیون، حکایت از کم مصرف کردن آب دارد. کشور ما از لحاظ جغرافیا، جزو کشورهای کم بارش قرار دارد و ار این رو، مشکل کمبود آب و همچنین خطر خشکسالی، احساس میشود.
عدهای از مردم، بیتفاوت به چنین بحرانی در مصرف آب زیاده روی کرده و بیشتر از حد معمول از این مایع حیاتی استفاده میکنند. به عنوان مثال، ورودی مغازه خود را با فشار زیاد آب میشویند و هر رهگذری که اعتراض خود را نسبت به این کار نشان میدهد، در جواب میگویند که پولش را میدهم و هرچقدر بخواهم مصرف میکنم.
چنین طرز فکری، متاسفانه در بین بسیاری از مردم کشور رواج پیدا کرده و شاهد آن هستیم که از نظر بسیاری آب یک ماده بیارزش است. بسیاری از افراد به کارواش اعتقاد ندارند و همواره، خودشان اقدام به شست و شو خودرو میکنند. چنین عملی آب شرب زیادی را مصرف میکند و سبب میشود بحران کم آبی تشدید شود.
بارشها کافی نیست
باوجود آنکه بارشهای بسیاری در کشور اتفاق افتاد، اما خبرها همچنان حکایت از آن دارد که حجم سدها به میزان مطلوب نرسیده و همچنان اخطارهای خشکسالی و یا جیره بندی آب صادر میشود.
با نزدیک شدن به سال جدید، خانوادهها، خانه تکانی را آغاز میکنند و متاسفانه مشاهده میشود میزان حجم آب مصرفی در روزهای منتهی به سال جدید بیشتر از دیگر روزها است. اگر در همین روزهای باقی مانده تا شروع سال جدید، صرفه جویی در مصرف آب صورت گیرد و خانه تکانی با مقدار کمی آب انجام شود، میتوان از بحرانهای احتمالی و همچنین خشکسالی جلوگیری کرد.
یکی دیگر از مواردی که مصرف آب را تا حد بسیاری افزایش داده است، کسانی هستند که به کار نظافت ساختمانها مشغولاند. این افراد پارکینگ، حیاط و همچنین ورودی ساختمان را با فشار آب بسیار بالا تمیز میکنند و مدیر ساختمان هم بیتفاوت به این قضیه، هیچ تذکری به او نمیدهد. اگر جلوی چنین اقدامی گرفته شود، حجم آب ذخیره شده در سدها کم تر هدر میرود.
کشور ما تاکنون چندین بار در مرز خشکسالی قرار گرفته است و رودخانههای بسیاری خشک شدهاند. زاینده رود یکی از همین رودخانههایی است که با خشکی مواجه شده و سبب نارضایتی بسیاری در میان مردم اصفهان شده است. دریاچه ارومیه را هم میتوان در لیست مکان هایی قرار داد که علت خشکی آن همچنان مشخص نیست اما به گفته بسیاری، خشکی این دریاچه به علت کاهش بارش است.
باتوجه به بارشها در فصل پاییز و زمستان و همچنین براساس آخرین آمار اعلام شده از سوی دفتر مطالعات پایه منابع آب، از ابتدای سال آبی تا ۱۳ اسفندماه، حجم آب پشت سد زایندهرود به ۱۷۴ میلیون مترمکعب رسیده که برابر ۱۴ درصد از حجم سد بوده و نسبت به سال گذشته ۸ درصد افزایش را ثبت کرده است. این خبر بسیار خوبی برای مردم اصفهان بود. زاینده رود که مدتها رنگ پر آب را ندیده بود، اکنون زیبا پر آب شده است.
استفاده از تکنولوژی برای هدایت روان آب ها
کشور ما از لحاظ کنترل آبهای باران و همچنین آبهای جاری شده از آب شدن برف ها، بسیار ضعیف عمل کرده و شاید میتوان گفت که ۸۰درصد آب ناشی از باران، هدر میرود. اگر کشور بتواند با بهرهگیری از تکنولوژیهای پیشرفته در ارتباط با هدایت و ذخیرهسازی آبهای جاری در خیابان اقداماتی را انجام دهد، میتوان گفت مشکلات آبی در کشور برطرف خواهد شد. با توجه به آنکه سرعت تبخیر روان آبها بعد از بارش باران بسیار بالا است، باید تدابیری در نظر گرفته شود که هدایت آب باران به سمت سفرههای آب زیر زمینی با سرعت انجام شود.
اما اگر بخواهیم بحث کمبود آب در شهر تهران را بررسی کنیم باید این نکته را درنظر گرفت که جمعیتی که در تهران قرار دارد، امکان صرفه جویی را کاهش داده است. مهاجرتپذیری پایتخت بسیار بالا است و میتوان گفت که پایتخت، جوابگو نیازهای آبی این مقدار از جمعیت نیست. تهران بیش از ظرفیت جمعیت دارد و دلیل آن این است که تهران به پایتخت اقتصادی و سیاسی و اجتماعی معروف است. جدا از جمعیت ساکنی که در تهران بیش از ظرفیت وجود دارد، جمعیت بالایی هم روزانه برای رسیدن به کارهای شخصی وارد کلانشهر میشوند.
سخن پایانی
می شود گفت اگر خودمان در مصرف آب که حیاتیترین ماده در جهان است، صرفه جویی کنیم، دیگران هم این کار را انجام میدهند و میتوان گفت صرفه جویی تبدیل به فرهنگ میشود. همه باید در این روزهای مانده به سال جدید، صرفه جویی را الگوی کارمان قرار دهیم تا شاید سهم اندکی در ذخیره آب برای آینده داشته باشیم و خانمه تکانی را با آب تکانی اشتباه نگیریم. روزی را تصور کنید که از خواب بیدار شده و مشاهده میکنید که آب قطع شده است. چقدر از نظر بار روانی تاثرگذار خواهد بود؟ حال این نکته را درنظر بگیرید که آب برای همیشه قطع شود. چه بلایی بر سرمان خواهد آمد؟ بیایید همه در مصرف این مایح حیاتی صرفه جویی کنیم و به دیگران بیاموزیم.
ارسال نظر