|

از پرداخت بدهی کره ای ها به ایران چه خبر؟

‌نزدیک به دو سال است که بیش از ۷ میلیارد دلار از منابع ارزی ایران در کره جنوبی متوقف شده و این کشور به بهانه‌های مختلف از پس دادن این مبلغ شانه خالی می‌کند.

بانک و بیمه

سال‌هاست که حجم زیادی از منابع ارزی ایران که عمدتا حاصل از فروش نفت و فرآورده‌های نفتی است در کشور چین بلوکه شده و این کشور به بهانه‌های مختلف از پس دادن این منابع ارزی، سر باز می کند.

گفته‌های مختلفی درباره حجم این مبلغ شنیده می‌شود که از ۷ میلیارد تا ۹ میلیارد دلار برآورد می‌شود، به طوری که علی ربیعی سخنگوی دولت درباره منابع ارزی بلوکه شده ایران در کُره اعلام کرد: اگر کسی گروگانگیر باشد دولت کره جنوبی است که به بهانه‌های واهی بیش از ۷ میلیارد دلار ما را گروگان گرفته است. این حرف ربیعی به این دلیل است که دولت کره جنوبی برای برگشت ندادن پول‌ها بهانه‌های مختلی می‌آورد.

حجم کل صادرات ایران به کره جنوبی در سال‌های ۹۷ و ۹۸ کمتر از ۲ میلیارد دلار بوده که عمده کالا‌های صادراتی میعانات گازی، دیکان و ایزوپرن است همچنین قطعات منفصله جهت تولیدات خودرو نیز عمده کالای وارداتی از این کشور است همچنین تراز تجاری ایران و کره در سال ۹۷ برابر با منفی ۱۱۶ میلیون دلار بود.

 رئیس کل بانک مرکزی نیز چند روز گذشته اعلام کرد این پول‌های بلوکه شده حدود ۷ میلیارد دلار است که دولت کره جنوبی به بهانه تحریم‌های بانکی آمریکا، این پول‌ها را به ما پس نمی‌دهد ضمن این دولت از این پول‌ها در زمینه‌های مختلف سرمایه گذاری کرده است و حتی سود این سرمایه گذاری‌ها را نیز عودت نمی‌دهد.

 فریدون انتظاری سفیر پیشین ایران در کره جنوبی در این خصوص اظهار کرد: مبلغ بلوکه شده در کشور چین حدود ۸ میلیارد دلار است و ضرری که کره جنوبی در خصوص توقف این پول‌ها در این سال‌ها به ما زده بیش از ۵۰ میلیارد دلار است به طوری که ایران می‌توانست با استفاده از این پول‌ها در زمینه‌های مختلف بلاخص صنعت و تکنولوژی سرمایه گذاری کند.

بر اساس این گزارش، عبدالناصر همتی رئیس کل بانک مرکزی درباره آخرین مناظره خود با چوی جونگ کان، قائم مقام وزیر امور خارجه کره جنوبی توضیح داد: نه تنها بانک های کره جنوبی بلکه بانک دیگر کشورها از جمله چین، هند و ترکیه جزو کشورهایی هستند که منابع ارزی زیادی به ایران بدهکار هستند اما ایران توانسته از این منابع به شیوه های مختلف استفاده کند پس اظهار دولت کره جنوبی در خصوص تحریم ایران از سوی آمریکا بهانه ای بیش نیست.

وی افزود: تاکنون ایران و کره جنوبی روابط تجاری خود با یکدیگر گذرانده اند و این کشور به عنوان یکی از بزرگترین شرکای تجاری ما محسوب می شود اما به نظر می رسد دولت کره جنوبی در خصوص آزاد کردن منابع ارزی از کشور ثالث تبعیت می کند و این موضوع می تواند در آینده شراکت این کشور با ایران اختلال ایجاد کند.

 رئیس کل بانک مرکزی بیان کرد: بیش از ۲ سال است که این حجم از پول در کشور کره جنوبی مسدود شده و حدود یک سال و نیم پیش مذاکراتی با مقامات پولی و بانکی این کشور داشتیم و قول حل این مشکل را در کوتاه مدت دادند، اما در حال حاضر هیچ نتیجه‌ای حاصل نشده بنابراین چنانچه بانک‌های کره‌ای به توافق‌های بین‌المللی خود با ایران پایبند نباشند، ما این حق را داریم که تحت قوانین بین المللی به اقدام‌های قانونی روی آوریم.

بر اساس این گزارش سید کمال خرازی رئیس شورای راهبردی روابط خارجی چند روز گذشته با اشاره به موضوع منابع ارزی ایران در کره جنوبی افزود: در گذشته روابط خوبی میان ایران و کره جنوبی برقرار بود، اما در حال حاضر متأسفانه به دلیل تبعیت دولت کره از فشار‌های آمریکا ۷ میلیارد دلار دارایی‌های ایران در بانک‌های کره‌ای گروگان گرفته شده است و ما حتی برای خرید دارو نمی‌توانیم از حساب‌های خود برداشت کنیم.

با تمام این تفاسیر اینطور که مقامات سیاسی و اقتصادی کشور مطرح می‌کنند، دولت کره جنوبی چندین سال مشارکت تجاری و دوستانه با ایران را زیرپا گذاشته و از کشور دشمن ایران یعنی آمریکا پیروی می‌کند در صورتی که پول‌های رسوبی در این کشور حق مسلم هر ایرانی است.

در این حدود ۲ سالی که منابع ارزی ملی در کشور ترکیه متوقف شده، ایران در صورت پس گرفتن آن‌ها می‌توانست در زمینه‌های مختلف از این پول استفاده کند که از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به واردات اقلام اساسی و مورد نیاز اشاره کرد همچنین در برخی بازار‌های کشور از جمله تلفن همراه، شکر و روغن با حجم بیشتر تقاضا نسبت به عرضه مواجه هستیم که رفع این کمبود‌ها راحت‌تر حاصل می‌شد.

همچنین در برخی از صنایع، واحد‌های تولیدی نیاز شدیدی به سرمایه در گردش و سرمایه‌هایی برای افزایش تولیدات خود نیاز دارند تا کسری‌ها و ضرر‌های چند ماه گذشته که به دلیل شیوع ویروس کرونا حاصل شده بود را جبران کنند.

بر این اساس یکی دیگر از مهم‌ترین نیاز‌های کشور که این روز‌ها زیاد احساس می‌شود، تامین منابع ارزی برای خرید واکسن کرونا است که امیدواریم هرچه سریعتر با آزادسازی این منابع، راحت‌تر بتوانیم واکسن کرونا را برای هر فرد ایرانی تامین کنیم.

 

منبع: باشگاه خبرنگاران جوان
کدخبر: 147416

ارسال نظر

 

آخرین اخبار