سهام عدالت متوفیان کی تعیین تکلیف میشود؟
با وجود اینکه اکنون حدود پنج ماهی است از بحث آزادسازی سهام عدالت میگذرد اما هنوز وراث در پی تعیین تکلیف سهام عدالت متوفیانشان هستند و تا به امروز هم مسئولان مربوطه پاسخ گوی مشکلات آنها نبودهاند. در این گزارش برای پیگیری بیشتر به سراغ مسئولان مربوطه رفتهایم.
محمد رضا معتمد، معاونت نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس و اوراق بهادار در گفتوگویی، در رابطه با سامانه سهام عدالت که مربوط به متوفیان است، اظهار کرد: آن هایی که در بازار سرمایه سهام خریداری کردند در صورت فوت، ورثه پس از انحصار وراثت به مراجع قانونی مراجعه میکردند و پس از آنکه از طریق سپردهگذاری مرکزی اطلاعات وراث جمع آوری میشد، سهام فرد متوفی به وراث تخصیص مییافت اما در رابطه با سهام عدالت باید گفت تا قبل از آیین نامه آزادسازی انتقال سهام به وراث از طریق سازمان خصوصیسازی صورت میگرفت.
او افزود: سازمان خصوصیسازی نیز به همین منظور یک سامانه را طراحی کرده بود، اما پس از بحث آزادسازی سهام عدالت در تبصره ۲ آیین نامه آن تعیین تکلیفی صورت گرفته به طوری که مسئولان مربوطه اعلام کردند از آن جایی که قرار است تمام امور مربوط به سهام عدالت از طریق بازار سرمایه صورت بپذیرد، پس بهتر این است که سامانه آن هم زیر نظر شرکت سپردهگذاری مرکزی باشد.
معاونت نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس و اوراق بهادار در خصوص اینکه آیا اگر روش آزادسازی فرد متوفی مطابق نظر وراث نباشد آیا میتوانند آن را تغییر دهند، تصریح کرد: خیر وراث نمیتوانند تغییر رویهای در بحث مدیریت فروش دهند مگر آنکه ابلاغیه آن توسط شرکت سپردهگذاری مرکزی مطرح شود که دلیل آن را میتوان برنامهریزیهای صورت گرفته از قبل دانست.
معتمد در خصوص سود واریزی افراد متوفی که روش غیر مستقیم را انتخاب کرده اند، گفت: شرکتهای سرمایهگذار استانی بعد از برگزاری مجامع شان در دی ماه مطابق قانون برای واریز سود، هشت ماه وقت دارند یعنی ممکن است افرادی که روش غیر مستقیم را انتخاب کردهاند در شهریور ماه ۱۴۰۰، مبلغ سهام به حسابشان واریز شود.
او در پایان افزود: اما وراثی که متوفیانشان قبل از فوت روش مدیریت مستقیم را انتخاب کرده باشند به محض آن که اقدام به فروش کنند، مبلغ حاصل از این فروش به حسابشان واریز خواهد شد.
علیرضا ماهیار معاون فناوری و توسعه نوآوری شرکت سپردهگذاری مرکزی در گفتوگویی در رابطه با تعیین تکلیف واریز سهام عدالت متوفیان، گفت: باتوجه به حجم معاملات و تعداد زیاد متوفیان سهام عدالت قاعدتا روش دستی به دلیل زمان بر بودن امکانپذیر نیست، به همین علت در این جا بحث بین سازمانها و سرویسهای مختلف مطرح میشود. در این خصوص توانستیم جلسات خوبی را با مسئولان فناوری در قوه قضاییه برگزار کنیم.
او بیان کرد: قرار است تایید اصالت گواهی انحصار وراثت به دلیل زمان بر بودن، از طریق سامانههای الکترونیکی صورت بپذیرد.
معاون فناوری و توسعه نوآوری شرکت سپردهگذاری مرکزی افزود: قرار است سامانهای طراحی شود به گونهای که اصالت گواهی انحصار وراثت از طریق آن صورت بپذیرد این امر سبب میشود تا امور مربوط به سهام عدالت با سرعت بیشتری صورت بگیرد.
او تصریح کرد: پیشبینی ما این است که تکلیف سهام عدالت وراث تا پایان اسفند ماه با توجه به تلاشهای صورت گرفته مشخص خواهد شد، نکته حائز اهمیت این است که وراثی که قصد فروش یا دریافت سود حاصل از سهام عدالت دارند باید در درگاه سجام اطلاعات خود را به ثبت برسانند و مراحل احراز هویت را نیز انجام دهند.
در پایان باید گفت که مسئولان مربوطه برای پیگیری هرچه سریع تر این امر باید اقدامات لازم را انجام دهند و سهام داران را چشم انتظار وعدههای نامعلوم خود نگذارند.
سلام عزیزان من پدر من فوت کرده سهامشان رابه من تا حالا ندادند من هم حدود 60 سال دارم راستی دیگر نوه من لازم نیست کار کند این یک سرمایه می باشد دیکه اگر ... آقا تو این عصر الگرونیک شما ها چکار می کنید دیگر سواد ابتدایی ها با کامپیوتر یا کوشی انتقال اوراق می کنند