سرنوشت نامعلوم دلار دلیل ریزش بورس است
کارشناس بازار سهام معتقد است که مشخص نبودن آینده برخی از مراودات ما با کشورهای دیگر و نرخ دلار باعث شده سرمایهگذاران با ترسی و بیاعتمادی به بازار نگاه کنند و بورس ریزش کند که لازمهاش حمایت دولت از شرکتهای بورسی مراقبت از بازار سرمایه است.
بازار بورس و اوراق بهادار تهران دیروز در ساعت پایانی معاملات با ریزش ۴۰ هزار و ۶۲۷ واحدی به عدد ۱ میلیون و ۲۶۰ هزار و ۶۹۸ واحد رسید. ریزشی که برای سهامداران بسیار نگرانکننده است. برای بررسی دلایل این حجم از ریزش با یکی از کارشناسان حوزه بازار سرمایه به گفتوگو پرداختیم.
یاسر فلاح، کارشناس بازار سرمایه ضمن تشریح دلایل ریزش روزهای اخیر بورس تاکید کرد: به نظر من دلایل ریزش بازار بسیار بنیادی و اقتصادی است. ازطرفی سرمایهگذاران نسبت به عوامل تاثیرگذار در اقتصاد ابهاماتی دارند و تازمانی که این ابهامات وجود دارد ممکن است سرمایهگذاران بخواهند دارایی خود را به داراییهای دیگر تبدیل کنند یا دست نگه دارند و نقدینگی را نزد خودشان نگه دارند.
وی افزود: یکی دیگر از عوامل موثر میتواند، مشخص نبودن شرایط برابری دلار با ریال باشد. بسیاری از سرمایهگذاران نمیدانند که چه آیندهای برای دلار رقم میخورد و آیا ارزش دلار در برابر ریال کاهش پیدا میکند یا بالعکس. این به سیاستهای دولت بعدی امریکا در برابر ایران برمی گردد. اینکه دولت بعدی امریکا چه سیاستی را در قبال ایران و سایر کشورهای جهان در پیش بگیرد، در تصمیم سرمایهگذاران و بازار بورس موثر است.
فلاح میگوید: موضوع بعدی بعضی تصمیماتی است که به ضرر بازار سرمایه در برخی حوزهها اتخاذ میشود. هرچند برخی از تصمیماتی که وزارت صمت آنها را اتخاذ کرده اکنون لغو شده اما همچنان این شایعه وجود دارد که قیمتگذاری دستوری در ابعاد مختلف تکرار میشود مانند حوزه خودرو، پتروشیمی و مس.
کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: برخی تصمیمات در حوزه قیمتگذاری نیز اتفاق افتاده که به ضرر سهامداران بوده و منافع سرمایهگذاران سهامی عام که در بورس هستند اصلا درنظر گرفته نشده است. در شرایط کنونی اقتصادی مسئولان مختلف این حوزه باید توجه داشته باشند زمانی که تصمیمی میگیرند باید منافع سهامداران را لحاظ کنند.
لزوم حمایت دولت از شرکتهای سهامی عام
او ابراز کرد: زیرا اینها شرکت هایی هستند که واگذار شدند، سهام دار خرد دارند یا در سهام عدالت هستند و سهام عدالت نیز امسال تعیین تکلیف شده است. بنابراین تصمیمات باید طوری باشد که به سهامداران آسیب نزنند. این مسئله و همینطور مشخص نبودن آینده برخی از مراودات ما با کشورهای دیگر و نرخ دلار باعث شده سرمایهگذاران با ترسی و بیاعتمادی به بازار نگاه کنند که لازمهاش حمایت دولت از شرکتهای بورسی مراقبت از بازار سرمایه است.
فلاح یادآورشد: قرار بود صندوق توسعه ملی مبالغی را در بازار سرمایه سرمایهگذاری کند. اکنون اما در پیچ و خمهای اداری گیر کرده است. اما باید اتفاق بیفتد و آنطور که رئیس صندوق توسعه ملی گفته قرار است مبلغی حدود ۲ هزارمیلیاردتومان در بازار سرمایهگذاری کنند.
تحلیلگر بازار سهام تصریح کرد که به همین منظور دولت باید از شرکتهای سهامی عام حمایت کند. زیرا این شرکتها شفافیت بالایی دارند. اگر قراراست تخصیص اعتبار یا معافیتی به شرکتهای اختصاص یابد، باید به شرکتهای سهامی عام اختصاص یابد تا با انگیزه بیشتری کار کنند و منافعش به مردم و سرمایهگذاران بورسی برسد و این حداقل کاری است که دولت میتواند انجام دهد و امیدواریم تا پایان سال از بازار سرمایه و شرکتهای حاضر در بورس و فرابورس حمایت شود.
هدف بزرگ سلاخی سهامداران فریب خورده و هدف بزرگتر پایین کشاندن گروهی طبقه متوسط به زیر خط فقر