صندوق ETF سود سهام عدالت راه اندازی می شود؟
درحالی سود عملکرد سال ۹۸ سهام عدالت ۳۶ شرکت بورسی با واریز ۷.۷ هزار میلیارد تومان به حساب مشمولین انجام شد که یک کارگزاری پیشنهاد داد صندوق ETF سود سهام عدالت راه اندازی شود.
وعده های واریز سود عملکرد سال ۹۸ سهام عدالت سرانجام به بار نشست و بنا بر آنچه که تاکنون اعلام شده، ۴۹ میلیون سهامدار عدالت ۷.۷ هزار میلیارد تومان سود واریزی را دریافت کردند. اما سوال مهم اینجا است که اثربخشی این سود در زندگی، معیشت و یا سبد دارایی سهامداران عدالت چقدر بوده است؟
بنا بر آمارهای اعلام شده، اکنون ۴۹ میلیون نفر سهامدار ۴۹ شرکت حاضر در سبد ۴۰۰ هزار میلیارد تومانی سهام عدالت هستند که از این بین ۳۶ شرکت بورسی بوده و سود عملکرد سال ۹۸ این شرکت ها باید در سال ۹۹ میان سهامداران عدالت توزیع می شد. وعده ای که با واریز ۵۰ درصد سود قابل تخصیص به هر سهامدار در اسفند سال گذشته جامه عمل پوشید و سهامداران عدالت در ۲۸ اسفندماه پیامک های واریز حدود ۹۹ هزار تومانی سود را دریافت کردند.
مرحله دوم پرداخت سود سهام نیز نیمه تیرماه انجام شد و با توجه به عدم برگزاری مجامع برخی شرکت های سهام عدالت، ۴۰ درصد دیگر سود به ارزش ۷۷ هزار تومان در حساب ها نشست و مالکان سهام عدالت معادل ۱۷۶ هزار تومان سود سهام را در دو مرحله دریافت کردند.
طبق اعلام مراجع رسمی، ارزش سود تقسیمی در مرحله اول و دوم معادل ۴.۳ و ۳.۴ هزار میلیارد تومان بود. رقم کلانی که می توانست سرمایه راه اندازی و ایجاد پروژه های عظیم اقتصادی همچون ساخت نیروگاه های عظیم برقابی، فولاد، صنایع تبدیلی بوده، تحولات مهمی را در تولید و اشتغال رقم زده و ارزش افزوده حاصل از آن اثرات ماندگاری را در حوزه های اقتصادی و اجتماعی به ارمغان آورد.
اما در خوشبینانه ترین حالت با توجه به قدرت خرید کنونی پول رایج، اثربخشی واریزهای ۱۷۶ تومانی انجام شده از خرید چند کیلو میوه یا چند عدد ساندویچ برای صاحبان سهام عدالت فراتر نمی رود. آن هم در شرایطی که توزیع عادلانه تر ثروت و درآمد مهمترین هدف اجرای طرح واگذاری سهام عدالت به مردم بود.
حال بماند که بر اساس معادلات اقتصادی، تزریق نقدینگی آثار تورمی در پی داشته و به قولی رشد تورم و افزایش سطح عمومی قیمت ها طی چند ماه، وجوه واریزی را از جیب دیگر سهامداران خارج می کند و اثر واقعی و ماندگاری در زندگی آنها ندارد.
بطور عموم در اقتصاد تلاش می شود تا با گردآوری منابع خرد، تامین مالی های بزرگ رقم خورده و سرمایه گذاری های بزرگ در راستای توسعه، خلق ثروت، ایجاد اشتغال و ارتقاء رفاه و امنیت جامعه صورت پذیرد. بر همین اساس نیز بازارهای پولی و مالی به شکلی گسترده در اقتصادهای دنیا فعال بوده و با تعریف انواع روش های تامین مالی اعم از سپرده های کوتاه و بلند مدت بانکی تا پذیره نویسی سهام و... در این راستا رقابت کرده و بازی های برد -بردی را در راستای تحقق اهداف کلان و منافع سرمایه گذاران طراحی و اجر می کنند.
بر این اساس به نظر می رسد در روش های فعلی تقسیم سود سهام عدالت باید تجدید نظر جدی به عمل آید. تردیدی وجود ندارد که طبق قانون تجارت سود سهام شرکت ها باید بصورت نقدی به حساب سهامداران واریز شود اما با توجه به گردآوری بانک های کامل اطلاعاتی از سهامداران عدالت این امکان وجود دارد که با ایده های نوآورانه از تضیع ارقام کلان سود سهام عدالت در واریز های بسیار خرد و کم اثر جلوگیری کرد.
کارگزاری دلیران پارس پیشنهاد می کند خبرگان اقتصادی و بازار، روش های مطمئنی را برای سرمایه گذاری منابع قابل توجه سود سهام عدالت طراحی کرده و در میان ذی نفعان این سهام به اشتراک بگذارند و با ایجاد ارزش افزوده حاصل، اثرگذاری قابل توجه و ماندگارتری را در سبد دارایی سهامداران عدالت ایجاد کنند.
به عنوان مثال یک صندوق و به عبارتی ETF سرمایه گذاری قابل معامله در بورس با همین عنوان طراحی شده و سود های سهام عدالت به نام صاحبان سهام تبدیل به واحدهای سرمایه گذاری قابل معامله تبدیل شوند و این واحدها در سبد دارایی سهام عدالت مردم قابل مشاهده باشند. بر این اساس صاحبان سهام در صورت تمایل قادر خواهند بود واحدهای سرمایه گذاری را فروخته و وجه آن را دریافت کنند و در این شرایط سایرین نیز امکان خرید و نگهداری واحدهای عرضه شده را خواهند داشت. با این حساب منابع این صندوق در اقتصادی به گردش درآمده و سود جاصل از آن به واحدهای سرمایه گذاری سهامداران تعلق می گیرد.
توزیع ثروت و دارایی در جامعه از مهمترین اهداف واگذاری سهام عدالت بوده و با سرمایه گذاری مجدد سود سهام عدالت، تقویت دارایی سبد سهام افراد بیشتر محقق خواهد شد تا آنچه که تحت عنوان واریز سود و به مثابه آب شدن یکباره کوه یخی در حساب های مردم به نمایش گذاشته شد
علاوه بر اینکه سبدگردانی هوشمندانه منابع حاصل، نقدینگی موجود را به سمت سهام و اوراق ارزنده بازار سرمایه سوق داده، کمک شایانی به رفع عطش برهه کنونی بازار سرمایه برای جذب و ورود نقدینگی جدید کرده و رونق و عمق بخشی هر بیشتر به بازار سهام را نیز به ارمغان خواهد آورد.
بر این اساس پیشنهاد می شود مسئولان ذی ربط تدابیر لازم را برای تقسیم سود سهام سال ۹۹ شرکت های حاضر در سبد سهام عدالت اندیشیده و اجازه اتلاف مجدد این منابع را ندهند.
ارسال نظر