مراتع هلیلان و وعدههای توخالی بنیاد مستضعفان
بنیاد مستضعفان طرحی به نام پروژه باغ زیتون را در یکی از روستاهای منطقه بسیار محروم هلیلان واقع در استان ایلام به موعد اجرا گذاشت. طرحی که با وجود مخالفت روستائیان کلید زده شد، اما در ابتدای راه متوقف شد و فقط زمینها از دست مردم درآورده شد اما هیچکاری روی آن انجام نشد. در این بین، اما تنها سهم مردم روستا از این ماجرا، فقر و بیکاری بیشتر در کنار احساس عدم امنیت بود؟
شادی مکی: مردم روستای «سرچم» سالیان درازی است که نسل به نسل روی زمینهای این روستا کار و کشاورزی کردهاند، اما به دلایل مختلف هرگز نتوانستهاند برای زمینها سند تهیه کرده و آنها را به نام خود کنند. یکی از دلایل این موضوع آن است که همه بتوانند از این زمینها برای چرای دام استفاده کنند. با گذشت زمان این زمینها که مورد استفاده همه مردم بود و در واقع فاقد مالک خصوصی، به نام سازمان منابع طبیعی زده شد.
بخشی از این زمینها در کنار رود خروشان سیمره قرار دارد و برای کشاورزی بسیار مناسب است به همین دلیل هم ظرفیت زیادی برای کشاورزی و به ویژه کاشت درختان پسته و زیتون دارد. منابع محلی میگویند از اوائل دهه ۹۰ نهادهای مختلف متوجه ظرفیت این زمینها شده و سعی کردند با کمک سازمان منابع طبیعی پروژههای خود را در این زمینها برقرار کنند، اما هربار به دلیل مخالفت مردم روستا این کار میسر نشد. اما در سال ۹۶ بنیاد مستضعفان وارد گود شد و قصد کرد از این زمینها برای راهاندازی پروژه کاشت درخت زیتون استفاده کند.
مردم روستا به شدت مخالفت کردند چرا که در صورت آغاز این پروژه آنها دیگر جایی برای چرای دام خود نداشتند. به گفته افراد محلی سازمان منابع طبیعی معتقد بود این مسئله به روستائیان ارتباطی ندارد و بنیاد مستضعفان هم از تصمیم خود منصرف نمیشد. بالاخره اختلاف بالا میگیرد. یک طرف مردم روستا و طرف دیگر بنیاد مستضعفان، فرمانداری و سایر مسئولان محلی.
کار به جایی میرسد که سرانجام در سال ۹۷ تعدادی از بزرگان روستا که مخالف اجرای طرح بوده و حاضر به مذاکره نبودند به مدت ۶ شب بازداشت شده و بعد از این مدت با وثیقههایی به مبلغ ۷۰ میلیون تومان آزاد میشوند. بعد از اینکه این افراد ناچار به موافقت با اجرای این طرح میشوند بنیاد شکایت خود را از این افراد پس میگیرد.
رئیس شورای روستای سرچم هلیلان: زندانی شدیم تا رضایت دهیم!
محمدرضا دادپناه رئیس شورای روستای سرچم هلیلان که جزو افراد بازداشت شده در آن روزهاست ماجرا را اینگونه برای رویداد۲۴ تعریف میکند: بیشتر مردم این روستا دامدار هستند و روزیشان در زمین است، مردم حاضر نبودند از حق خود بگذرند و میگفتند این زمینها جای کار و زندگی ماست و اگر پروژه اجرا شود ما باید گلهداری را کنار بگذاریم. شکایتهای ما نه تنها به جایی نرسید که در نهایت ما ۶ نفر شامل من، دهیار، یکی از اعضای شورای روستا و ۳ نفر از اهالی روستا را به زندان انداختند و ۶ روز هم بازداشت بودیم.
او ادامه میدهد: ما یکی دو سال مقاومت کردیم، اما مرتب به ما فشار میآوردند به زور پاسگاه و دادگاه و هزار بدبختی، بالاخره ما مجبور شدیم کوتاه بیاییم. بنیاد هم کمی با ما کنار آمدند و گفتند از ۶۰۰ هکتار زمینی که برای پروژه باغ زیتون در نظر دارند ۱۲۴ هکتار را برای استفاده ما درخت پسته یا زیتون میکارند. البته این کار را نکردند و روی این زمین هیچ کاری انجام نشده است.
رئیس شورای روستای سرچم ادامه میدهد: بسیاری از مردم بعد از شروع این پروژه دامهای خود را فروختند، چون جایی برای چرا و آب دادن به گله نداشتند. در تمام این سالها مردم در این زمینها کشاورزی نکرده بودند تا همه بتوانند برای چرای دامها از آن استفاده کنند.
وی با بیان اینکه هیچکدام از قولهایی که دادند حقیقت نداشت و هیچ کاری برای ما انجام نداند، میگوید: قول دیگری که دادند آن بود که ۲ پمپ آب روستا که دیزلی بوده و تامین سوخت آن برایمان سخت بود را برقی کنند؛ که این کار را هم انجام ندادند. اگر این کار را میکردند ما میتوانستیم کشاورزی را در سایر زمینهای روستا راهاندازی کنیم و به زمینهایمان آبرسانی مناسب داشته باشیم. الان زمینهای کشاورزیمان هم ۲ سال است بایر شده و نمیتوانیم آبیاری انجام دهیم. پمپهای گازوئیلی ماهانه ۶۰ بشکه گازوئیل نیاز دارند که تامین آن از توان ما خارج است.
یارانه، تنها منبع درآمد روستائیان
دادپناه با بیان اینکه یکی دیگر از وعده بنیاد آن بود که با انجام این پروژه ۱۱۰ نفر از اهالی روستا را استخدام کنند، میافزاید: فرماندار وقت هلیلان و مدیر پروژه هم در زمان امضای توافقنامه حضور داشتند و به ما گفتند این تعداد را استخدام میکنند، اما این قولشان نیز عملی نشده است.
وی عنوان میکند: بخشی از کار پروژه روی زمینهای روستا انجام شده و درختکاری هم صورت گرفته است، اما مدیریتی نیست و باقی کار به حال خود رها شده است درختان زیتونی هم که کاشتهاند خراب شده است. درحالحاضر تنها اتفاقی که افتاده آن بوده که زمینهای روستا خراب و پر چاله شده است.
رئیس شورای روستای سرچم خاطرنشان میکند: زندگی مردم این روستا به هم ریخته است مردم اینجا به شدت ضعیف بوده و بعضی از آنها تنها درآمدشان یارانه است. بسیاری از مردم این روستا اگر دامداری نکنند باید از گرسنگی بمیرند. آنهایی که دامهایشان را نگه داشتهاند حدود ۱۳ میلیون تومان بابت اجاره یک قطعه زمین پرداخت کردهاند تا دامهایشان ۲ ماه بتواند دراین زمین چرا کند.
اشتغال روستای سرچم هلیلان در حد حرف باقی ماند
یکی دیگر از افراد محلی روستا میگوید: در سال ۹۶ بنیاد مستضعفان با هدف محرومیت زدایی وایجاد اشتغال وارد منطقه هلیلان شد و قصد کرد در زمینهای روستای سرچم باغ زیتون بکارد و برای این کار ۶۰۰ هکتار از زمینهای روستا را در نظر گرفت.
وی ادامه میدهد: میان اهالی روستا که موافق این پروژه بودند و مدیرکل بنیاد مستضعفان ایلام و فرماندار و بخشدار و.. تفاهمنامهای در ۷ بند منعقد و قرار شد ۸۰ درصد از نیروهایی که در این پروژه به کار گرفته میشود از اهالی این روستا باشند. اما امروز در دفتر این شرکت تنها ۶ نفر مشغول به کار شدهاند که هیچیک بومی منطقه نیستند. در حالیکه در روستای ما افرادی با مدارک تحصیلی کارشناسی ارشد و دکتری هم حضور دارند.
این فرد با اشاره به اینکه ما در این زمینها حق آب و مرتع داشتیم، چون دامداریم، خاطرنشان میکند: ما سند مشاعی داریم، اما قانونا زمینها متعلق به منابع طبیعی است. بنیاد مستضعفان برای راهاندازی پروژه باغ زیتون در زمینهای روستا و راضی کردن ما قول داد که ۱۲۴ هکتار باغ را کاشته و در اختیارمان قرار دهد که به صورت تعاونی روی آن کار کنیم و همچنین قول دادند که ۱۱۰ نفر نیرو از اهالی روستا استخدام کنند. درحالی که تنها ۱۰ نفر استخدام شدهاند که از این تعداد هم چند نفر اهل روستای ما نیستند.
پروژه باغ زیتون هلیلان باعث شد مردم گلههایشان را بفروشند
وی ادامه میدهد: عدهای موافقت با کار نکردند و کفن پوشیدند و جلوی کار را گرفتند. عدهای هم موافقت کردند البته ما هم ابتدا راضی نبودیم، اما وقتی بزرگان روستا را بازداشت کردند و گفتند حق دخالت ندارید، ما هم ناچار شدیم با این کار موافقت کنیم. درحالحاضر ۲ سال از آغاز این پروژه میگذرد و هیچ کاری برای ما نکردهاند. بیشتر مردمی که با پروژه موافقت کردند گلههای خود را فروختند، چون نمیتوانستند آب و علوفه آنها را تامین کنند. حالا بسیاری از مردم که نه گله دارند و نه زمین و بیکار ماندهاند. من و برادرم نیز جزو همین افراد هستیم و در این اوضاع اقتصادی بیکار هم ماندهایم.
ضعف مدیریت پروژه زیتونکاری هلیلان را متوقف کرد
این فرد توضیح میدهد: درحالحاضر ضعف مدیریتی در پروژه باعث شده که کار متوقف شود. اینها میخواستند کارخانه روغنکشی بیاورند، اما هیچ کاری نکردهاند. درحالحاضر تنها ۳۰ هکتار را درختکاری کردهاند که حالا به دلیل عدم رسیدگی این درختها خشک شدهاند. تنها کاری که کردند آن بود که موضوع را رسانهای کرده و گفتند طرح باغ زیتون روستای سرچم با اشتغالزایی ۱۱۰ نفر از اهالی روستا اتفاق افتاده است. من اهل این روستا هستم این اشتغالزایی کجاست؟
وی اظهار میکند: مسئول اجرای این این پروژه شرکت کشت و صنعت مطهری است که تحت نظر بنیاد مستضعفان فعالیت میکند و مدیر آن در برابر اعتراضات ما با بیتفاوتی برخورد میکند. او نمیداند که باید با مردم روستا صحبت کند اینجا مردم به صورت عشیرهای هستند و شرایط مانند تهران نیست.
این فرد معترض میگوید: مردم روستای ما دلخوش به استخدام در شرکت بودند. کلا سرچم ۶۰ نفر نیروی کار دارد و ما فکر کردیم که با موافقت با پروژه اشتغالزایی خوبی میشود و ارزش موافقت را دارد. اما نه تنها استخدام نشدیم که زمینهای چرای دامهایمان را هم از دست دادیم و هیچکس هم به اعتراضات ما پاسخ نمیدهد. شرایط اقتصادی مردم بسیار بد شده است.
وی تصریح میکند: درحالحاضر نامهای نوشته و امضا کردهایم تا به دادگاه بدهیم تا یا پروژه را کلا تعطیل کنند یا اینکه به وعدههایشان عمل کنند. امنیت در روستای ما از بین رفته و به دلیل فشار شرایط همه از هم دلخور هستند هر کس تقصیرها را گردن دیگری میاندازد و همه با هم درگیر شدهاند. صدای ما را به گوش فتاح رئیس بنیاد برسانید؛ شاید مشکلات ما را سروسامان بدهد.
مشخص نیست به چه علت بنیاد مستضعفان در ابتدا برای اجرای پروژه باغ زیتون خود مصر است و ماجرا تا آنجا پیش میرود که مقامات منطقه با زندانی و بازداشت کردن روستائیان آنها را وادار به موافقت با اجرای پروژه کند و حالا که روستائیان رضایت داده و ناچار شدهاند گلههای خود را بفروشند، کار را متوقف کرده و پاسخ روشنی به روستائیان نمیدهد.
ارسال نظر