کیست مویی یا سینوس پیلونیدال چیست؟ + علائم، تشخیص
اگر شما در حال مطالعه مقاله بیماری کیست مویی در سایت ما هستید و میخواهید بدانید دقیقا کیست مویی چیست، چند حالت دارد!
- خودتان به این عارضه مبتلا شدید یا شک دارید که مبتلا هستید یا نه.
- یکی از نزدیکانتان تجربه ابتلا به کیست مویی را داشته است.
- در معرض خطر ابتلا به این بیماری هستید و تصمیم به پیشگیری دارید.
- برای انجام کاری تحقیقی دنبال مقالاتی در ارتباط با سینوس پیلونیدال می گردید.
در هر صورت چه جزو موارد بالا باشید یا نباشید؛ باید بگوییم که به سایت درستی مراجعه کردید. در ادامه این بحث سعی داریم که شما را به طور کامل با علت، علائم، انواع، تشخیص و پیشگیری از بیماری کیست مویی آشنا کنیم. پس پیشنهاد می کنیم با ما همراه باشید…
کیست مویی چیست؟
کیست مویی یا سینوس پیلونیدال که در انگلیسی با نام Pilonidal cyst شناخته می شود، یکی از شایع ترین بیماری های نشیمنگاهی در بین جوانان، افراد مسن و به خصوص مردان است. که در اثر برگشتن مو به داخل پوست و رشد آن اتفاق می افتد. اگر کیست مویی درمان نشده باقی بماند، عفونت ایجاد شده و در موارد بسیار حاد می تواند وارد جریان خون شود.
این عارضه در هر قسمتی از پوست می تواند اتفاق بیفتد ولی شایع ترین آن از نوع مقعدی یا همان پایین کمر می باشد. خوشبختانه امروزه با وجود درمان کیست مویی با لیزر؛ هیچ نگرانی در رابطه با این بیماری وجود ندارد چون به صورت قطعی عفونت را از بین می برد.
چه زمانی باید به دکتر مراجعه کنیم؟
در صورت مشاهده هر یک از موارد زیر سریعا به دکتر متخصص کیست مویی مراجعه کنید:
- به وجود آمدن هر یک از علائم این بیماری پیش از بروز عفونت
- در صورت تب و لیزر شدید و خروج چرک
- دیدن هرگونه جوش یا آبسه مقعدی بالای شکاف باسن
ممکن است این سوال را داشته باشید که آیا عفونت کیست مویی به خودی از بین میرود؟ لازم است بدانید حتی پس از از بین رفتن چرک، مجرای سینوسی به عنوان بخشی از بدن شما باقی می ماند. به عبارت دیگر، کیست پیلونیدال هرگز به خودی خود از بین نمی رود. تا زمانی که مجرا سینوس سوزانده نشود، احتمال عود هر لحظه وجود دارد.
علائم کیست پیلونیدال
در ابتدا ممکن است به غیر از فرورفتگی کوچک و گودی مانند روی سطح پوست ، علائم قابل توجهی نداشته باشید. با این حال ، هنگامی که کیست آلوده شده و رشد کند، ، به سرعت به یک آبسه مقعدی ( بافت متورم و ملتهب پر از چرک) تبدیل می شود.
در مرحله اولیه فرد فقط یک برآمدگی کوچک مثل تیله پشت خود حس می کند. ولی وقتی بیماری پیشرفت کند، علائم آن نیز متفاوت ظاهر می شوند. نشانه های عفونت شامل موارد زیر هستند:
- تورم و ملتهب شدن کیست
- درد هنگام نشستن یا ایستادن
- قرمز شدن پوست و احساس درد در اطراف ناحیه
- چرک یا تخلیه خون از آبسه
- ایجاد بوی بد و مشمئز کننده
- موهای بیرون زده از ضایعه
- ایجاد بیش از یک کیست سینوسی ، یا سوراخ در پوست
همچنین ممکن است بیمار تب با درجه پایین را نیز تجربه کند. ولی این مورد بسیار کم پیش می آید.
علت ایجاد کیست مویی کمر
اگرچه علت پزشکی دقیقی ناشی از کیست مویی هنوز مشخص نشده است، اما اعتقاد بر این است که علت آن ترکیبی از:
- تغییر هورمون ها بعد از بلوغ
- رشد مو و اصطکاک ناشی از لباس
- طولانی مدت نشستن
- چاقی مفرط
- عدم رعایت بهداشت
- ژنتیک بدنی
فعالیت هایی که باعث اصطکاک می شوند ، مانند نشستن ، می توانند موهای در حال رشد را در پایین کمر مجبور کنند به زیر پوست برگشته و در آنجا به رشد خود ادامه دهند. بدن این موها را جسم خارجی شناسایی کرده و نسبت به آن واکنش ایمنی نشان می دهد. این پاسخ ایمنی باعث ایجاد کیست های کوچک در اطراف موها می شود. بعضی اوقات ممکن است که کیست یک فرد در زیر پوست او به چند کیست مویی تبدیل شده و عفونت با سرعت بیشتری گسترش پیدا کند.
انواع کیست
صدها نوع مختلف کیست و توده هایی شبیه به کیست که کاذب هستند، وجود دارد. آنها می توانند تقریباً در هر نقطه از بدن شما رشد کنند. برخی کیست ها به عنوان بخشی از یک بیماری دیگر مانند PCOS یا PKD رخ می دهند. برخی از انواع متداول کیست و کاذب شامل موارد زیر هستند:
کیست پیلونیدال (بالا باسن)
کیست های پیلونیدال در انتها قسمت بالای باسن ایجاد می شوند. آنها معمولاً با پوست های مرده ، چربی های بدن ، مو و مواد دیگر پر می شوند.
این موارد بیشتر در مردان نسبت به زنان دیده می شود.عفونت های مزمن در این کیست ها ممکن است خطر ابتلا به نوعی سرطان پوست به نام کارسینوم (سرطان سلول سنگفرشی) را افزایش دهد.
کیست اپیدرموئید
کیست اپیدرموئید برجستگی های کوچک و خوش خیمی هستند که با پروتئین کراتین پر شده اند. اگر فولیکول های مو و اطراف آنها در داخل پوست آسیب دیده باشد ، به احتمال بسیار زیاد فرد دچار کیست اپیدرموئید می شود.همچنین در موارد نادر ، کیست های اپیدرموئید می توانند ناشی از بیماری ارثی به نام سندرم گاردنر باشند.
کیست گانگلیون
این برجستگی های خوش خیم معمولاً در نزدیکی نواحی مچ دست یا روی دست ایجاد می شوند. با این حال ، آنها می توانند در نواحی مچ پا نیز ایجاد شوند. این کیست ها دلیل خاصی ندارند و اغلب داخل آنها پر از چربی است که عفونت ندارد. کیست های گانگلیون تمایل دارند در امتداد غلاف تاندون نزدیک مفصل ایجاد شوند. این توده های چربی در زنان بیشتر از مردان مشاهده می شوند.
چه کسانی بیشتر در معرض ابتلا به کیست مویی هستند؟
برخی از عوامل که می توانند شما بیشتر از بقیه را در معرض ابتلا به کیست های پیلونیدال قرار دهند ، عبارتند از:
- چاقی مزمن
- افزایش ابتلا مردان نسبت به زنان
- ابتلا به مشکلات هورمونی
- محدوده سنی جوانان (کیست های پیلونیدال بیشتر در افراد 20 ساله به وجود می آیند)
- سبک زندگی بدون تحرک و ورزش نکردن
- مشاغلی که نیاز به نشستن طولانی مدت دارند
- موهای سفت یا درشت زائد در بدن
تشخیص کیست مویی چگونه انجام می شود؟
پزشک متخصص می تواند کیست پیلونیدال را طی یک معاینه فیزیکی ساده و با پرسیدن سوالاتی در ارتباط با آن تشخیص دهد. همچنین دکتر ممکن است سوالاتی از شما بپرسد که در زیر چند مورد آنها را آورده ایم:
- اولین بار چه زمانی علائم را احساس کردید؟
- آیا قبلاً این مشکل را داشته اید؟
- از زمان ورم و التهاب تب هم داشتید یا خیر؟
- چه داروها یا مکمل هایی مصرف می کنید؟
- آیا دچار تب شدید؟
- آیا درد ناشی از کیست به اندازه ای است که شما را از خواب بیدار می کند؟
منبع: hpvdarman.com
ارسال نظر