تبعات قرعه کشی خودرو برای کسانی که ثبت نام نکردند
ارز نیمایی برای خودروسازان و البته بسیاری از صنایع دیگر وجود ندارد و همین مسئله باعث دشوار شدن تامین ارز و افزایش روزافزون هزینههای تولید شده است.
تولید خودروهای ناقص با وجود اینکه وضعیت تولید نسبت به سال گذشته بهتر شده است، اما ظاهرا همچنان ادامه دارد. ارز نیمایی برای خودروسازان و البته بسیاری از صنایع دیگر وجود ندارد و همین مسئله باعث دشوار شدن تامین ارز و افزایش روزافزون هزینههای تولید شده است.
در این بین خودروسازان و قطعهسازان که باید بیش از ۲۰درصد یک خودرو را از خارج وارد کنند، در تامین ارز با چالش جدی مواجه شدهاند. مشکل تولید همچنان ادامه دارد و انجام قرعهکشی برای خودروهایی که ارزبری بالایی دارند و با نرخ نامناسب در بازار عرضه میشوند، وضعیت خودروسازان را بیش از پیش متزلزل کرده است. در ادامه گفتوگو با احمد نعمتبخش، دبیر انجمن خودروسازان به مشکل تامین ارز و همچنین تبعات قرعهکشی خودرو برای کسانی که موفق به ثبت نام نشدهاند، پرداختیم.
دلیل ادامه تولید خودروهای ناقص چیست؟
مدتی است ارزی به خودروسازان تخصیص داده نشده است؛ بانک مرکزی خودروسازان را به صادرکنندگان حواله میدهد که البته مشکلی نیست. اما انتظار داریم سیستمی راهاندازی شود که بتوانیم از صادرکننده ارز دریافت کنیم. یعنی صادرکننده ریال را نگیرد و ارزی تحویل ندهد. بانکمرکزی باید یک راهکار تضمینشده بهمنظور دریافت ارز از صادرکنندگان ایجاد کند.
هفته گذشته یکی از قطعهسازان به یکی از صادرکنندگان ریال پرداخت کرده، اما صادرکننده ارزی در اختیار قطعهساز قرار نداده است. همچنین در برخی موارد صادرکننده ارز را با قیمتی بالاتر از بازار آزاد به خودروساز و قطعهساز فروخته است.
درحالحاضر خودروسازان با چه ارزی قطعات موردنیاز خود را تامین میکنند؟
خودروسازان با ارز آزاد قطعات مورد نیاز خود را تامین میکنند. از ابتدای سال تاکنون به خودروسازان ارز نیمایی داده نشده و همه ارز مورد نیاز این شرکتها از بازار آزاد تامین شده است.
چنددرصد قطعات خودرو چه توسط خودروساز و چه توسط قطعهساز از خارج تامین میشود؟
۲۰درصد قطعات وارداتی است و ۸۰درصد به صورت ساخت داخل تامین میشود. این ۲۰درصد هم توسط قطعهساز وارد میشود و هم خودروساز. ممکن است در صورت کمبود ECU خودروساز رأسا اقدام به واردات کند. هرچند قطعهسازان نیز ممکن است بخشی از قطعات یک قطعه مشخص را از خارج کشور تامین کنند.
بسیاری از متقاضیان خرید خودرو بعد از این قرعهکشی دچار سرخوردگی شدند. آیا راهی برای جلوگیری از ثبتنام این تعداد مشتری وجود داشته است؟
من بهعنوان عضو کمیته خودرو در جلسه تصویب عدم دریافت پول حضور نداشتم، در غیر این صورت حتما با این تصمیم مخالفت میکردم. این روش نامناسب است و باعث ایجاد انتظار در بین مشتریان میشود. این عدم دریافت پول از مشتری قرعهکشی را مانند بلیت بختآزمایی کرد.
بسیاری گفتند پول که نمیخواهد پس ثبتنام میکنیم. بهعنوان کارشناس صنعت خودرو بهترین راه را کمک به قطعهساز و خودروساز میدانم به این صورت که تولید بهصورت مستمر و کامل انجام شود و به کف کارخانه نرود و فروش هم در حاشیه بازار انجام شود.
فروش در حاشیه بازار برای این است که بازار دو نرخی نشود. ضمن اینکه سود این بخش هم به حساب دولت برای تجهیز اتوبوس و مترو پرداخت شود. وقتی خودرو تکنرخی باشد، فکر اینکه کسی امتیاز قرعهکشی خودرو را به فروش برساند هم به وجود نمیآید. سیاستگذاران صنعت خودرو مانند وزارت صمت و شورای رقابت و... نباید سیاستی را اتخاذ کنند که مجریان را فساد بیندازند.
پس عدم پرداخت پول باعث شد ۵میلیون نفر برای خرید خودرو ثبتنام کنند؟
بله. در یکی از جلسات مطرح شد پولی که دریافت میشود، در اختیار خودروساز قرار نگیرد و این پول نزد دو، سه بانک عامل بماند. یعنی اگر مشتری در قرعهکشی برنده نشد، بتواند پول را از بانک دریافت کند. اما در جلسه آخر، عدم دریافت پول مصوب شد.
بازهم تاکید میکنم که این سیاست نادرست بود. بسیاری از مشتریان با ثبتنام خود را در سودی ۴۰ تا ۵۰میلیون تومانی میدیدند، اما بعد از قرعهکشی بسیاری از این افراد سرخورده شدند.
بسیاری از افراد بازنده قرعهکشی که توان پرداخت هم داشتند، دستشان از خودرو کوتاه مانده است و برای خرید خودرو به بازار روآوردهاند. آیا این مسئله باعث افزاش قیمتها در بازار خواهد شد؟
پیشبینی در این مورد بسیار سخت است. ابتدا باید مشخص شود انبارهای کشفشده خودرو و این اقدامات به کجا رسیده است. یعنی تعزیرات این خودروهای کشفشده را که مال مردم است، با چه قیمتی میخواهد به فروش برساند؟ آیا برای این خودروها نیز میخواهد قرعهکشی برگزار کند؟ همه این موضوعات به برخوردی که با فروشندگان و محتکران خودرو میشود، بستگی دارد.
باتوجه به جهش سهبرابری نرخ خودرو در بازار نسبت به قیمتهای پیش از آغاز تحریمها، آیا باز هم تقاضای مربوط به مصرفکنندگان واقعی در بازار همان یکمیلیون و ۲۰۰هزار دستگاه تا یکمیلیون و ۵۰۰هزار دستگاه در سال است؟
درحالحاضر نیاز بازار خودرو ایران با توجه به کاهش قدرت خرید اقشار جامعه چیزی حدود ۸۰۰هزار دستگاه خودرو در سال است. جای تاسف است که نتوانستیم مسئولان شورای رقابت را مجاب کنیم که وقتی مواداولیه خودرو تا ۸۰درصد گران شده است، چرا تنها ۲۳درصد قیمتها افزایش پیدا میکند؟
متاسفانه بسیاری میگویند کیفیت خودرو بد است و در شرایطی که خودروسازان زیان میدهند انتظار افزایش کیفیت هم دارند. تاکید کردهایم خودروسازان را از فشار قیمتگذاری دستوری رها کنند و در عوض تعرفه واردات را کاهش دهند. در این صورت میتوانیم روی پای خود بایستیم. گفته میشود صندوق توسعه ملی قرار است یکمیلیارد دلار به خودروسازان کمک کند. اما ما میگوییم؛ نه به خودروساز کمک کنید و نه اینگونه اورا را مغبون کنید.
حقیقت این است که تعداد زیادی خودرو با ار ز 4200 تومانی تولید شده و خودروسازها آنه ا را به بهانه های مختلف نفروختند و صبر ک ردند تا قیمت بازار بر اساس دلار تنظیم ش ود و به دنبال این بودند که این تولیدات ر ا 4 برابر قیمت تمام شده بفروشند.این اتفا ق در خیلی از کالاهای دیگر هم افتاد ولی ن ه در این مقیاس. بله اگر خودروساز بخواهد الان اتومبیل را بدون ارز حمایتی تولید کن د قیمت تمام شده از مبالغ مصوب بیشتر شده و خودروساز زیان میکند.
از طرفی ت ا قبل از دخالت سازمانهای نظارتی ، خودرو سازها محصولاتشان را با قیمتهایی ارائه می کردند که گاهی چند برابر قیمت تمام شده بو د.مثلاً در سال 79 ،قیمت ،پژو آردی یکسال کارکرده 8 ملیون تومن بود که احتمالاً صف ر آن 9 یا 10 ملیون بوده و با دلار آنزمان که حدود 800 تومان بود ، حدود 12000 دلار قیمت یک پژو آردی بوده است !(تویوتا کرول ا مدل همان سال ، 8000 دلار بود) در حالی که در آنزمان هزینه تولید 2 ملیون تومان هم نبوده است.
جای تاسف است که نتوانستیم مسئولان شورای رقابت را مجاب کنیم که وقتی مواداولیه خود رو تا ۸۰درصد گران شده است، چرا تنها ۲۳در صد قیمتها افزایش پیدا میکند؟ بعد جای تاسف نیست که 80 در صد تورم داریم !! چرا تنها 21 درصد حقوق کارگر افزایش پیدا کرد؟
ایران میتونه تانک و ماشینهای نظامی و موش ک بسازه پهباد بسازه نمیتونه خودرو بسازه< br /> مافیا
نمیزارن
با سلام
اکر دولت بخواهد می تواند کنترل کنند ولی جون مشکل بول برای بودجه د ارد می خواهد به هر طریقی شده از جیب مردم کسری بولش را جبران کند
ﺯﻣﺎﻧﻲ اﻳﺮاﻥ ﻳﻜﻲ اﺯ اﺑﺮﻗﺪﺭﺗﻬﺎ ﻭاﻣﭙﺮاﺗﻮﺭ ﺟﻬﺎﻥ ﺑﻮﺩﻩ ﺣﺎﻻ ﺑﻪ ﭼﻪ ﺭﻭﺯﻱ اﻓﺘﺎﺩﻩ ﻭاﻗﻌﺎ ﺟﺎﻱ ﺗﺎﺳﻒ ﻫﺴﺖ ﺑﺮاﻱ ﻛﺸﻮﺭﻡ ﻟﻌﻨﺖ ﺧﺪا ﺑﺮﺑﺎﻧﻲ ﻫﺎﻱ ﻛﻪ ﻛﺸﻮﺭ ﻋﺰﻳﺰﻣﺎﻥ ﺭا ﺑﻪ اﻳﻦ ﺭﻭﺯ ﺩﺭاﻭﺭﺩﻧﺪ ﻓﻘﻄ ﻟﻌﻨﺖ ﻟﻌﻨﺖ ﻟﻌﻨﺖ
بازم یه بیسوادازمسئولین پیداشدای کاش واسه هرپستی یه کنکوری میزاشتن تااین افرادنادان کثیف مسئول نشن!!!اخه بیسواد باچه منطقی میگی قیمت بایدحاشیه بازارشود،مگه خودرو سیب زمینی پیازه که نسبت به عرضه وتقاضاقیمتش مشخص بشه ..بیسوادشایدبازارگفت پژوامروز۴۰۰ملیون یعنی باید قیمت کارخانه حدودا۳۸۰ملیون بشه.بله وقتی بدون فکررای میدین منتظرهمچین بیسوادایی هم باشین که حتی معنی ضریب جینی ونمیدونه بعدمیاددرباره اقتصادنظرمیده خاک برسردانشگاه واساتیدبیسوادکه همچین مسئولینی پرورش میدن!!!!!!!
اين مطالب كاملا در حمايت از خودروساز نوش ته شده و مفت نمي ارزه حيف وقت كه صرف خون دنش شد.
تنها راه فقط وفقط آزاد سازی واردات خودرو توسط خود مردم است و تامین قطعات و گاران تی را هم به خود مردم بسپارید و دست انحصا ر گران و مفسدان را از جیب مردم کوتاه کنی د و تعرفه واردات خودرو را صفر کنید و ببی نید چطور خودرو ساز کیفیتش بالا می رود و قیمتش را کم می کند ولی وقت واردات دست خو اص دزد وبی شرف و رانت خواران ولایت مدار می افتد پدر مردم را در می آورند و خودرو پنج میلیونی می شود صد میلیون
اقا بسه بهونه میارید من میگم ایران برای خودروسازی نیاز به دلار نداره ما خودمان ه مه چی داریم ایسیو چینی رو همه ماشینها بز ارید فقط دولت میخواد بارو بزاره رودوش مر دم فقط تو مملکت دزد زیاد هست کاری برا دز د ها بکنید که نمیکنید و نخواهید کرد
مشگل فقط و فقط دزدی و بخور بخور مسعولان مدیران عامل هست جالب اینجاست هرچقدر مال اموال جمع کنن سیر نمیشن بهترین کشور باسرمایه هنگفت را به چه روزی انداختن ازبس همه مسعولان ازدم دزد تشریف دارن لعنت به هرچی مسعول دزده دولت دزده خدا صاحب کشورو برسونه انقدر خوردن که کشور به این افتاد
لطف کنیدتولیدتون رامتوقف کنید بریدخونتون ،واردات خودروراازادکنید تاملت ببینندباصد ملیون چه خودروهایی میتونن سواربشوند،شماه م بعدازچهل سال چاپیدن مردم یه استراحتی ب کنید مگه قراره چقدرعمرکنیدهمینایی که چاپ یدین رابتونیدخرج کنید،عمرنوح که ندارید
خیلی ازنمایشگاهای ماشین به نزدیکانشون گف تندثبت نام کنیدبرنده شدیدمبلغ ده میلیون بهتون میدیم. این انصاف اونایی که ماشین ن یازدارندنتونندماشین بگیرندامادلالان زرنگ ی کنند
ما تو خونه ۵نفر هستیم یک پراید ۸۷ داریم خیلی وقت منتظر بودیم تا بتوانیم یک خودرو جادار بخریم تو قرعه کشی شرکت کردیم آنهم از بد شانسی ما نشد. و خودم بازنشسته آمو زش و پرورش هستم ۳۲سال در روستاهای این کش ور زحمت کشیده ام ودرس داده ام بعد از ۳۲ سال خدمت نم توانم یک سمند بی کیفیت برای خانواده ام بخرم.
این ساختمان از پی کج است و ساختمانی که ا ز پی کج باشه نتیجه اش هم کاملا مشخصه و ن یازی به دلیل بر پایداری ساختمان نیست