|

افزایش نگران کننده قاچاق لوازم یدکی خودرو!

مدیرکل پیشگیری قاچاق کالا و ارز، ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، از کشف یک هزار و ۶۳۹ میلیارد ریال، لوازم یدکی قاچاق خودرو از ابتدای امسال تا پایان مرداد خبر داد.

خودرو

امیرمحمد‌ پرهام‌فر، دیروز در نشست خبری انجمن تخصصی صنایع همگن نیرو محرکه و قطعه‌سازان خودرو کشور در محل هتل ارم با اعلام این مطلب تاکید کرده که کشفیات قاچاق در حوزه لوازم یدکی خودرو در سال ۹۷ به میزان یک هزار و ۶۳۵ میلیارد ریال و سال گذشته چهار هزار و ۳۱۱ میلیارد ریال بوده است که رشد ۶۳ درصدی نشان می‌دهد.

وی همچنین اظهار کرد که بررسی‌ها حاکی است سال گذشته در حوزه لوازم یدکی خودرو، کسری ۲/۴ میلیارد دلاری وجود داشته که ناشی از شکاف عرضه و تقاضا است.

پرهام‌فر در ادامه با اشاره با اینکه تنها اتفاقات مثبت در حوزه تولید می‌تواند کاهش کالای قاچاق را در این حوزه به دنبال داشته باشد تاکید کرد که از سال ۹۷ به بعد به دلیل محدودیت‌های ارزی و ممنوعیت‌های وارداتی، قاچاق رشد چشمگیری داشته است. وی گفت: برآوردهای سال ۹۷ نشان می‌دهد نیاز بازار لوازم یدکی خودرو حدود ۸/۱ میلیارد دلار است که بیش از ۶/۵ میلیارد دلار آن برای تامین لوازم یدکی و بقیه برای بحث تولید بوده است.

رونق بازار قاچاق لوازم یدکی خودرو به کشور را باید در بازگشت تحریم‌ها و همچنین خروج شرکای بین‌المللی خودروسازان از بازار ایران جست و جو کرد.

اردیبهشت ۹۷ ایالات‌متحده آمریکا همزمان با اعلام خروج از توافق نامه برجام وعده بازگشت تحریم‌های صنعت خودرو را از اواسط مرداد همان سال داد.

با اعلام خبر بازگشت تحریم‌های صنعت خودرو پای شرکای حاضر در خطوط تولید دو خودروساز بزرگ کشور و همچنین برند‌های خودروسازی جهان که با بخش‌ خصوصی مشارکت داشتند لرزید.

دامنه خروج شرکای بین‌المللی از بازار ایران به میزانی بود که حتی شرکای آسیایی به‌خصوص خودروسازان چینی که در دور اول تحریم‌ها توانسته بودند از خلا حضور خودروسازان اروپایی استفاده کرده و به نوعی جای پای خود را در بازار ایران محکم کنند در دور جدید تحریم‌ها مجبور شدند از بازار ایران خارج شوند.این مساله را می‌توان اولین اقدام در زمینه رونق بازار لوازم یدکی قاچاق قلمداد کرد.

با تنگ‌تر شدن حلقه تحریم‌ها در آبان ۹۷ و چالش نقل و انتقال مالی با شرکت‌های فعال شناسنامه‌دار در زمینه واردات قطعات خودرو و همچنین شرکت‌های قطعه‌ساز که بخشی از مواد اولیه و قطعات مورد نیاز خود را از مسیر واردات تامین می‌کردند با چالش تامین قطعه مواجه شدند. این شرکت‌ها به دلیل ناهمواری مسیر نقل و انتقال مالی این امکان را نداشتند که بتوانند پول مواد اولیه و قطعات مورد نیاز خود را به راحتی به حساب طرف‌های خارجی واریز کنند.

این اتفاق سبب شد تا علاوه بر خطوط تولید شرکت‌های خودروساز، بازار لوازم‌یدکی نیز با بحران عرضه روبرو شود.

این شرایط زمینه را برای قاچاق لوازم یدکی مساعد کرد.

به این ترتیب از مهم‌ترین دلایل اصلی گسترش قاچاق در حوزه لوازم قطعات یدکی می‌توان به سهولت قاچاق این کالا، داشتن صرفه اقتصادی و همچنین قرار نگرفتن ارز کافی در اختیار واردکنندگان رسمی یاد کرد.

 

منبع: دنیای اقتصاد
کدخبر: 125868

ارسال نظر