تصمیمات جدید حباب قیمت خودرو را میترکاند؟
معاون امور صنایع وزارت صنعت، معدن و تجارت بیان کرد: شرکتهای خودروسازی در رویکرد جدید، مکلف به واگذاری اموال و داراییهای خود، افزایش بهرهوری و صادرات شدند.
مهدی صادقی نیارکی به فعالیت هایی که در دوره جدید توسط شرکتهای خودروسازی باید صورت گیرد، اشاره و خاطرنشان کرد: مجموعه اقداماتی که در راستای تنظیم بازار اتخاذ شده است، منجر به کاهش قیمت خودرو، کاهش تقاضا، واقعی شدن قیمتها و شکست حباب قیمتها خواهد شد، اما یکی از مهمترین نکاتی که باید مورد توجه قرار گیرد، تامین خودرو است.
معاون امور صنایع وزارت صنعت، معدن و تجارت گفت: تامین خودرو باید به گونهای باشد که نهادهای پولی و مالی نقدینگی صنعت خودروسازی را تامین کنند و از سویی بانک مرکزی هم ارز مورد نیاز این صنعت و صنایع وابسته به آن را تخصیص دهد.
وی با بیان اینکه هدفگذاری شرکتهای خودروسازی تولید روزانه ۴ هزار دستگاه خودرو است، افزود: رسیدن به این تیراژ تولید منوط به تامین ارز و ریال خودروسازان است، در این میان تکالیفی هم برعهده شرکتهای خودروسازی گذاشته شده است که از جمله آن واگذاری اموال و داراییهای غیرتولیدی، افزایش بهرهوری و توسعه صادرات است.
معاون امور صنایع وزارت صنعت، معدن و تجارت درباره تمهیدات جدیدی که برای صنعت خودرو در راستای آرامش بازار اتخاذ شده است، تصریح کرد: شرکتهای خودروسازی از بهمن۹۷ هیچ افزایش قیمتی نداشتند و هر گونه افزایش قیمتی که اتفاق افتاده مربوط به بازار است.
وی با بیان اینکه برای کنترل قیمت خودرو در بازار اقدامات جدیدی صورت گرفته است که امیدواریم اثرگذاری آن زیاد باشد، افزود: هدف وزارت صنعت، معدن و تجارت این است که به سمت واقعی کردن تقاضا و عدالت در توزیع حرکت کند، لذا با سیاستهای جدید از جمله فروش خودرو به افراد بالای ۱۸ سال، ۳۶ ماه عدم خرید خودرو توسط متقاضی و باطل شدن گارانتی بعد از سه ماه از مصرف نکردن خودرو میتوان به هدف یاد شده دست یافت.
صادقی نیارکی تاکید کرد: ما باید به گونهای عمل کنیم که همه بدانند خودرو کالای سرمایهای نیست و مصرفی است، بدین جهت حذف سود مشارکت در ثبت نام خودرو یکی از اقداماتی است که صورت گرفته است.
ارسال نظر