چند نکته در مورد امنیت پیام رسان های وطنی
حریمی که قرار است نباشد
این روزها موضوع استفاده از پیام رسانهای بومی مانند سروش به جای نسخههای خارجی به بحث روز تبدیل شده، اما با وجود خبرهایی که در فضای مجازی به گوش میرسد آیا میتوان به سروش اعتماد کرد؟
پایگاه خبری گسترش: چند روزی از انتشار خبر قطع دسترسی به تلگرام و بحث لزوم رونق بخشیدن به شبکه پیام رسان بومی سروش میگذرد. یازده فروردینماه علاءالدین بروجردی، رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در گفت و گو با رادیو شهری بروجرد با انتشار این خبر گفت: «تلگرام جای خود را به یک سامانه مشابه ملی خواهد داد و فکر می کنم این اتفاق حداکثر تا پایان ماه جاری بیافتد.
این تصمیمی است که در بالاترین سطح اتخاذ شده و تلگرام جای خود را به یک سامانه مشابه ملی خواهد داد. این موضوع به لحاظ امنیت ملی ما مهم است، با توجه به نقش مخربی که تلگرام در بحران های سال گذشته در کشور داشت و هم اینکه ما امروز در فضای مجازی به این توانمندی رسیده ایم که یک سامانه ملی را تعریف کنیم؛ مانند سروش و ظرفیت های دیگر».
همین موضوع جرقهای بود که فضای مجازی و شبکههای اجتماعی را به آتش کشید و کاربران درباره این شبکه اجتماعی به اظهار نظر پرداختند. میلاد نوری یکی از فعالان حوزه آیتی با بررسی اپلیکیشن سروش به این نتیجه رسید که این اپلیکیشن از شماره موبایل افراد به عنوان آیدی استفاده میکند و در پاسخ وبسرویسها، شما میتوانید شماره موبایل مدیر کانال و اعضای گروهها را مشاهده کنید. این موضوع از نظر امنیتی یک فاجعه به شمار میآید، چرا که نخستین شرط برای فعالیت در شبکههای ارتباطی حفظ حریم شخصی افراد است.
هرچند که تا پایان روز مسئولان سروش بابت اشکال پیش آمده عذرخواهی کردند و قول دادند موارد مشابهی پیش نخواهد آمد، اما باز هم کاربران در شبکههای اجتماعی از دلایل بیشتر خود برای بیاعتمادی به این پیام رسان سخن میگویند. به عنوان نمونه نکته دیگری که درباره این پیام رسان بومی وجود دارد آن است که در هنگام نصب پیام رسان سروش در صورتی که اجازه دسترسی به فایل های ذخیره شده بر روی گوشی داده نشود، این اپلیکیشن قابل استفاده نیست، این در حالی است که کاربران حق دارند برخی از دسترسیها را برای اپلیکیشنهای نصب شده مسدود سازند. با همه این تفاسیر به نمیتوان امیدوار بود که کاربران داخلی حتی با وجود فیلتر شدن تلگرام به استفاده از پیام رسان سروش روی بیاورند. هرچند که حمایت از تولید داخلی شعار سال ۹۷ شناخته میشود، اما نباید فراموش کرد تا زمانی که تولید داخلی کیفیت لازم را نداشته باشد، نمیتوان در مقابل محصولات خارجی از آن حمایت کرد.
ارسال نظر