|

بومی‌سازی کاتالیست‌ها دستاوردی مهم در فولادسازی

حال و روز این روزهای صنعت کشور ما به دو واژه گره خورده است؛ یکی تحریم و دیگری بومی سازی. این دو واژه هر چقدر از نظر بار معنایی از هم فاصله دارند ولی نتیجه‌ای که برای صنعت کشور ما رقم زده‌اند مشابه بوده است و آن چیزی نیست جز رشدی باورنکردنی در شرایط تحریم! چند سال قبل چه کسی فکرش را می‌کرد که نتیجه دور جدید تحریم‌های امریکا رسیدن به رقم تولید ۲۸ میلیون تن فولاد باشد؟

گسترش‌نیوز: چیزی که ورق را برای صنعت فولاد برگرداند، همت فعالان این حوزه در خلق فرصت‌ها بود؛ فرصت هایی که از دل تهدیدها سر بر آورده‌اند. پنج دهه عمر صنعت فولاد در ایران ثابت کرده که این صنعت برای روزهای سخت ساخته شده است. گرانبهاترین دستاوردهای صنعت فولاد ایران در سخت‌ترین روزهای کشور به‌دست آمده‌اند و همین برای ما کافی است تا بدانیم که شاخه‌های امید در دل این صنعت ریشه دوانده‌اند.

انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران را می‌توان پویاترین نهاد صنفی صنعت کشور در نظر گرفت که ثابت کرده است که صدای رسای مطالبات تولیدکنندگان فولاد است. در چند ساله اخیر تدبیرهای انجمن فولاد نقش زیادی در بهبود وضعیت صنعت فولاد داشته‌اند. در این روزهای سخت، دوراندیشی‌های انجمن فولاد به دومین رویداد نزدیک می‌شود. «جشنواره و نمایشگاه ملی فولاد ایران» نوآوری انجمن صنفی تولیدکنندگان کشور است که بر محور بومی‌سازی و توسعه فناوری حرکت می‌کند و سعی دارد برای بی‌نشان‌های فعال در حوزه بومی‌سازی یک آدرس سرراست پیدا کند. این جشنواره سال گذشته در دی ماه برگزار شد و استقبال از آن به حدی بود که انجمن فولاد تصمیم گرفت که این تجربه غنی را برای تولیدکنندگان و تأمین‌کنندگان فعال حوزه فولاد بازآفرینی کند.

تنوع تولید تامین‌کنندگان یکی از دستاورد جشنواره ملی فولاد

در این زمینه مهندس اکبر هادی زاده، مدیرعامل شرکت کاوش جوش به اهمیت نمایشگاه و جشنواره ملی فولاد پرداخت و گفت: این نمایشگاه در سال ۹۷ با مشارکت شرکت‌های بزرگ فولادی و زنجیره فولاد در سطح بسیارخوبی برگزار شد. حضور حداکثری مدیران ارشد این شرکت‌ها باعث ایجاد فضای مثبت در جهت همفکری، بیان مشکلات و ارائه پیشنهادات در قالب برگزاری جلسات کوتاه در غرفه‌ها و پس از آن پیگیری دو طرفه تا حصول نتیجه شد.

وی در مورد قراردادهایی که شرکت کاوش جوش در نمایشگاه و جشنواره ملی فولاد سال گذشته منعقد کرد، گفت: اگر چه قراردادهایی مستقیم در زمان نمایشگاه منعقد نشد، ولی با مذاکرات و صحبت‌های انجام شده با مدیران صنعت فولاد، نیازهای بومی‌سازی و تولید محصولات که در توانایی شرکت کاوش جوش بود مورد بحث و بررسی قرار گرفت و نتیجه آن افزایش ظرفیت و تنوع تولید در برخی محصولات نظیر مفتول‌های توپودری تزریقی (کوردوایر) و انعقاد قراردادهای جدید با شرکت‌های فولادی بود.

چرا جشنواره ملی فولاد یک ابتکار ارزشمند است؟

این جشنواره محلی برای گفت‌وگو و تبادل نظر فولادی‌ها با یکدیگر بود، دستاوردی که بیش از هر جایی در این مکان خود را نشان داد. مهندس حسن نوایی، مدیرعامل شرکت گسترش فناوری خوارزمی گفت: جشنواره و نمایشگاه ملی فولاد ایران ابتکار ارزشمندی از سوی انجمن تولید‌کنندگان فولاد ایران است که با گردهم آوردن بسیاری از بزرگان این صنعت و نیز مطرح کردن موضوعات استراتژیک این صنعت، توانست گامی بزرگ در جهت ایجاد فضای گفتمانی سازنده و یافتن راهکارهای کارآمد برای مسائل موجود بردارد.

وی در مورد دستاوردهای نمایشگاه و جشنواره ملی فولاد سال قبل گفت: در دوره پیشین سخنرانی ها، پنل‌ها و جلسات سازنده‌ای برگزار شدند که مدیران این صنعت در طی این نشست‌ها به دنبال مطرح کردن مسائل موجود این صنعت و یافتن راهکارهایی جامع بودند که مورد توافق کلیه بازیگران این حوزه اقتصادی باشد.

مدیرعامل شرکت گسترش فناوری خوارزمی تصریح کرد: شرکت خوارزمی با برگزاری کارگاه تخصصی در زمینه کاتالیست و مسائل مرتبط با آن، توانست سهم خود را در این تلاش گروهی برای افزایش دانش فنی شرکت‌کنندگان نسبت به موضوع حساسی همچون کاتالیست‌های ریفرمینگ احیاء مستقیم که بیشترین حجم تولید محصول میانی صنعت فولاد را در ظرفیت موجود و برنامه‌های پیش رو به خود اختصاص می‌دهد، ایفا کند.

بومی شدن کاتالیست‌ها یک دستاورد مهم

کاتالیست‌ها یکی از حوزه‌های اصلی بوده‌اند که صنعت فولاد کشور در آنها مشکل داشت، ولی با تلاش شرکت‌های مطرح در این حوزه دستاوردهایی نایابی به‌دست آمدند به حدی که درحال‌حاضر تمام نیاز کشور بومی‌سازی شده است.

امیر هومن کریمی وثیق، مدیرعامل شرکت توسعه صنایع نفت و گاز سرو در مورد فعالیت‌های بومی‌سازی در این شرکت گفت: حدود ۴۵ تا ۵۰ درصد از کاتالیستی که درحال‌حاضر در کشور تولید می‌شود توسط شرکت نفت و گاز سرو است. همچنین، حدود ۷۰ تا ۷۵ درصد گاز سنتز و هیدروژن پالایشگاه‌ها و پتروشیمی‌ها با کاتالیست نفت و گاز سرو تولید می‌شود. تمام چرخه اوره آمونیاک را انجام داده‌ایم و با شرکت‌های مختلف در این زمینه قرارداد داریم. در این زمینه دستاوردهای بزرگی به‌دست آورده‌ایم و به جایی رسیده‌ایم که می‌توانیم بگوییم کل چرخه فولاد و اوره آمونیاک متانول در بحث کاتالیست صد در صد ایرانی شده است.

وی تصریح کرد: دستاورد این نیست که در یک همایش حضور پیدا کنیم و در آن لحظه قراردادی منعقد بکنیم، دستاورد برای ما خود انجمن تولیدکنندگان فولاد و تلاش‌های این انجمن در زمینه بومی‌سازی است که همیشه اثربخش بوده‌اند. یکی از مواردی که لزوم برگزاری نمایشگاهی در این سطح را ایجاد می‌کند استفاده از کالای ایرانی است که بسیار اهمیت دارد. همین که چشم‌ها و گوش‌های مردم ایران را عادت بدهیم که کالای ایرانی استفاده کنند قدم بزرگی در راستای بومی‌سازی برداشته‌ایم. نمایشگاه و جشنواره ملی فولاد دستاوردهای خوب و بزرگی دارد، که یکی از آنها فرهنگ استفاده از کالای داخلی است. همه باید این فرهنگ را بپذیرند که از تولید داخلی با کیفیت استفاده کنند. در اینجا تأکید من بر استفاده از «کالای داخلی باکیفیت» است و استفاده از کالای داخلی که کیفیت لازم را ندارد اصلا توصیه نمی‌کنم. وظیفه همه ما این است که از کالای ایرانی با کیفیت حمایت کنیم، زیرا در آن بحث اشتغال، عزت ملی و کاهش نقدینگی کشور نهفته است.

دستاوردهای جشنواره ملی فولاد ورای عدد و رقم هستند

جشنواره ملی فولاد و نمایشگاه بومی‌سازی برای فعالان در حوزه بومی‌سازی محل مناسبی بوده است که آنها توانسته‌اند قدم هایی سازنده در راستای برنامه‌های کوتاه مدت و بلند مدت شرکت هایشان بردارند. دستاوردهای این جشنواره برای تأمین‌کنندگان هم به صورت مستقیم و هم به صورت غیر مستقیم به‌دست آمده است و همین اتفاق گواه این مسئله است که دستاوردهای جشنواره ملی فولاد بسیار بیشتر از تعداد قراردادها، بازدیدکننده‌ها و سایر عدد و رقم هایی است که از مجراهای رسمی به‌دست می‌آیند. این نمایشگاه محلی برای گفت‌وگوی سازنده و تبادل نظر اهالی صنعت فولاد با یکدیگر بوده است بنابراین بسیاری از دستاوردهای اصلی آن به صورت کیفی بوده‌اند که نتایج آن برای توسعه صنعت آهن و فولاد کشور به بار خواهد نشسست.

منبع: چیلان

کدخبر: 79771

ارسال نظر

 

آخرین اخبار

پربازدیدترین