چند توصیه به معلمان و دانش آموزان درباره آموزش مجازی
برای آموزش مجازی و انتقال مطالب از طریق "شاد" باید به نکاتی توجه داشت که در این مطلب توصیهها و راهکارهایی برای معلمان، دانشآموزان و خانوادهها ارائه شده است.
محسن احمدوندی، دبیر ادبیات فارسی در یادداشتی به بررسی آموزش مجازی دانشآموزان و کارکردهای پیام رسان شاد پرداخته است.
او در این یادداشت توصیههایی را به ۶ گروه از جمله معلمان، دانشآموزان و خانوادهها داشته و نوشته است: معلمان عزیز توجه داشته باشند که همراه با بارگذاری محتواهای تولید شده در پیامرسان شاد، این محتواها را به گروههای دانشآموزی ارسال کنند و بکوشند همراه با این پیامرسان و شبکهٔ آموزش نقش تسهیلگر و راهنما را داشته باشند.
مشروح این یادداشت را در ادامه میخوانید:
معلمان، مدیران، دانشآموزان، اولیا و همهٔ کسانی که با امر آموزش درگیرند خواهشمندم این یادداشت را بخوانند.
یکی از کارهای مثبت و سازندهٔ آموزشوپرورش، همزمان با همهگیری بیماری کرونا، راهاندازی پیامرسان شاد بود. البته این پیامرسان نقصها و کاستیهایی دارد اما از انصاف به دور است که ما انتظار داشته باشیم چیزی نوپا بینقص و بیخلل باشد. هرچند بنده معلم زبان و ادبیات فارسی در مقطع متوسطهٔ اول هستم و از منظر تخصص خودم و مقطعی که در آن مشغولِ تدریس هستم به ارزیابی این پیامرسان میپردازم، اما بر این باورم که نکات منفی و مثبتی را که برمیشمرم و پیشنهاداتی را که در این زمینه مطرح میکنم میتواند دربارهٔ دیگر رشتهها و دیگر مقاطع تحصیلی نیز صدق کند.
این یادداشت را در ۶ بخش ارائه کردهام و امیدوارم اگر این سخنان به کار آمد به کار بسته شود.
۱. سخنی با دبیرخانههای کشوری گروههای آموزشی: دبیرخانههای کشوری گروههای آموزشی در تابستانی که گذشت با تقسیم بخشهای مختلف کتابهای درسی در بین گروههای آموزشی و معلمان سراسر کشور سعی کردهاند محتواهایی جذاب و ارزشمند برای تدریس هر درس تهیه کنند و به صورت یک بانک اطلاعاتی در نزد خود داشته باشند تا با شروع سال تحصیلی این تدریسهای مجازی را در پیامرسان شاد بارگذاری کنند.
بنده در چند روز گذشته تدریس درس اول ادبیات پایههای هفتم، هشتم و نهم را پیاده کردهام و دیده و شنیدهام، الحقوالانصاف رضایتبخش بود. این محتواهای تولید شده ماحصل تلاش بهترین معلمان ما در سراسر کشور هستند و سعی شده در تهیهٔ آنها کمترین نقص و کاستی باشد، بنده به نوبهٔ خودم ضمن تشکر از دبیرخانهٔ کشوری زبان و ادبیات فارسی متوسطهٔ اول، دست تکتک همکارانی را که در سراسر کشور برای تولید این محتواها زحمت کشیدهاند به گرمی میفشارم و قدردانشان هستم، و از کسانی که مسئول بارگذاری این محتواها در پیامرسان شاد هستند عاجزانه خواهش میکنم که با توجه به بودجهبندی کتاب و هماهنگ با شبکهٔ آموزش آنها را در این پیامرسان بارگذاری کنند تا دانشآموزان و معلمان در میان انبوهی از اطلاعات سردرگم نشوند.
همچنین از این عزیزان تقاضا دارم برای یک درس بهترین محتوای تولید شده را بارگذاری کنند و از بارگذاری چندین تدریس متفاوت پرهیز کنند، اگر دانشآموز یک تدریس خوب را از این پیامرسان مجازی پیاده کند، ببیند و بشنود، بهتر از این است که چند تدریس را جستهگریخته ببیند و آشفته و پریشان شود.
دانشآموز را با انبوهی از اطلاعات در فضای مجازی مواجه نکنید
۲. سخنی با معلمان: معلمان عزیز توجه داشته باشند که همراه با بارگذاری محتواهای تولید شده در پیامرسان شاد، این محتواها را به گروههای دانشآموزی ارسال کنند و بکوشند همراه با این پیامرسان و شبکهٔ آموزش نقش تسهیلگر و راهنما را داشته باشند، متأسفانه برخی معلمان خودشان هم دست به کار تولید محتوا میزنند، غافل از اینکه وقتی دانشآموز با انبوهی از اطلاعات در فضای مجازی روبهرو میشود، نهتنها چیز بیشتری یاد نخواهد گرفت بلکه کلاً از خیر یادگیری میگذرد و عطای آن را به لقایش میبخشد.
این سخن من به این معنی نیست که خود معلمان دیگر تولید محتوا نکنند، اگر معلمی میتواند محتوایی بهتر از محتواهای تولید شده در پیامرسان شاد و شبکهٔ آموزش تهیه کند، حتماً باید این کار را بکند، اما به نظر این کار شدنی نیست، لااقل برای همهٔ درسهای کتاب و آن هم از سوی یک معلم؛ و اگر محتوایی نیز تولید شود کیفیت و جذابیت چندانی نخواهد داشت، به همین دلیل لزومی ندارد وقتی محتواهایی چندرسانهای و جذاب و کمنقص تولید شده است، معلمان دست به موازیکاری بزنند و وقت و انرژی خودشان و دانشآموزان را هدر بدهند. پیشنهاد من این است که معلم محتوای تولیده شدهای را که برای دانشآموزانش ارسال میکند حتماً ببیند و ضعفهای احتمالی آن را پوشش دهد و کاستیهای آن را به دانشآموزانش گوشزد کند و از دوبارهکاری بپرهیزد.
۳. سخنی با دانشآموزان: دانشآموزان عزیز باید بکوشند متناسب با محتوایی که معلم در گروههای درسی میگذارد پیش بروند. از این عزیزان خواهش میکنم وقتی محتواهای بارگذاری شده در گروهها را میشنوند و میبینند نکاتی را که لازم دارند در کتابشان یادداشت کنند، کاری که همیشه در کلاس درس میکنند. این عزیزان حتماً باید بعد از هر تدریس سؤالات، اشکالات و ایراداتشان را با معلمانشان به صورت مجازی یا حضوری در میان بگذارند و تا درسی را به صورت کامل یاد نگرفتهاند به سراغ درس بعدی نروند.
"معلم خوب" شیوه یادگیری را نشان میدهد
۴. سخنی با اولیا: اولیای محترم بکوشند ساعتهای مشخصی را برای فرزندانشان تعیین کنند که محتواهای بارگذاری شده در هر گروه درسی را پیاده کنند و ببینند و بشنوند و اگر اشکال و ایرادی دارند با معلمانشان در میان بگذارند. اولیا نباید فکر کنند که معلم خوب معلمی است که دانشآموزانش را بمباران اطلاعاتی میکند، نقش معلم در روزگار ما دادن اطلاعات به دانشآموز نیست، این کار با موتورهای جستوجو با سرعت و دقت بیشتری انجام میشود، معلم خوب معلمی است که شیوهٔ یادگیری را به دانشآموزانش نشان میدهد و روند یادگیری آنها را تسهیل میکند.
۵. سخنی با مدیران: متأسفانه در ماههای اخیر مسابقهای مُضحک بین این مدرسه و آن مدرسه، این اداره و آن اداره، این استان و آن استان برای تولید محتواهای آموزشی شکل گرفته است، اغلب این کارها بیبرنامه و بدون هماهنگی و در این جهت است که فلان مدیر خودی نشان دهد و بادی به غبغب بیندازد و بگوید که من بیش از فلان مدیر دیگر محتوا تولید کردهام، برای این عزیزان کیفیت اصلاً مهم نیست. کمر همت هم بستهاند تا همهٔ آنچه را تولید میکنند بدون توجه به کیفیت کار، یکجا به خورد دانشآموزان بیگناه بدهند، از مدیران مدارس، نواحی و استانها و وزیر محترم آموزشوپرورش خواهشمندیم جلوی این موازیکاریهای بیهوده و نمایشی را بگیرند. بکوشیم هدفمند و همراستا به پیش برویم و یک برنامهٔ همگون و هماهنگ را در سراسر کشور به پیش ببریم. باور کنید آنچه ارزنده است کیفیت است، کیفیت را فدای کمیت و شوآف نکنیم.
۶. سخنی با وزیر آموزشوپرورش: یکی از مشکلات پیامرسان شاد سرعت پایین آن و حجم بالای فایلهایی است که در آن بارگذاری شده است، از وزیر محترم خواهشمندیم که رایزنیهایشان را با وزیر ارتباطات و اپراتورها ادامه دهند تا هم سرعت این پیامرسان افزایش یابد.
از وزیر محترم خواهشمندیم که رایزنیهایشان را با وزیر ارتباطات و اپراتورها ادامه دهند تا هم سرعت این پیامرسان افزایش یابد و هم هزینهٔ استفاده از آن و دانلود این حجم از اطلاعات برای معلمان و دانشآموزان رایگان و یا لااقل ارزان تمام بشود. آقای وزیر! معلمان و دانشآموزانی که میخواهند تمام محتواهای بارگذاری شده در این پیامرسان را دانلود کنند، روزانه صدها مگابایت حجم لازم دارند و در این شرایط بد اقتصادی هزینهٔ مصرف این میزان اینترنت بسیار بالاست، خواهش میکنم هرچه سریعتر برای این قضیه چارهای بیندیشید تا این عزیزان بدون دغدغهٔ مالی بتوانند از این فضای آموزشی استفاده کنند. یکی از گامهای بلند در راستای عدالت آموزشی که این روزها بر سر زبانهاست و خود شما نیز بارها از آن صحبت کردهاید.
کاش به فکر معلمانی که قدرت کار تدریسی و تولید محتوایشان مانند شمااست ولی فاقد گو شی هوشمند هستند هم فکری میشد
لطفاً به اینترنت دانش آموزان رایگان رسید گی کنید تا دیگر اولیا هی اینترنت نخرن🙏🏻 ☹️😕