|

هپکو همچنان روی هوا

ظاهر این شرکت ۴۵ ساله که تازه دوران میانسالی را تجربه می‌کند، به سالمندان زهوار دررفته بی‌پناهی شبیه است که امیدوارند یکی پناهشان بدهد، اما این میانسال خسته از درد و رنج و ظلم مدیران نااهل و واگذارکنندگان بی‌توجه، با زخم‌های بسیار از خصوصی‌سازی غیر حرفه‌ای و نامناسب، درست در زمانی که داشت سرپرست جدیدش را می‌پذیرفت، خبردار شد که سرپرست جدیدتری پیدا کرده است!

معدن

هپکو در اوج پیشرفت و بالندگی در سال ۱۳۸۵ به بخش خصوصی واگذار شد و همین واگذاری آغازی بر مشکلات این شرکت بود. هپکو پس از واگذاری بر مدار سقوط افتاد و از سال ۹۴ نیز اعتراضات کارگری در این شرکت قوت گرفت و تا سال ۹۹ نیز ادامه یافت.

مثال مشتی که در رینگ بوکس خصوصی‌سازی به صورت هپکو زده شد را شاید کمتر تماشاچی مشتاقی به چشم دیده یا شنیده باشد، هرچند هپکو هیچگاه قطعا ناک اوت نشد، اما روی پا هم نتوانست بایستد. کارگران هپکو در تمام این پنج سال خواستار بازگشت شرکت به دولت بودند تا بلکه هپکو خود را بازیابد.

سال گذشته پس از تلاش‌های بسیار مسئولان و فریادهای بسیار کارگران، هپکو از بخش خصوصی بازپس‌گرفته و به سازمان خصوصی‌سازی واگذار شد و پرونده واگذاری شرکت به ایمیدور روی میز قرار گرفت و در نهایت در خرداد ماه امسال هپکو پس از دو بار تجربه ناموفق به بخش خصوصی‌ در سال‌های گذشته، بر اساس مصوبه ستاد تسهیل و رفع موانع تولید، به سازمان دولتی ایمیدرو(سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران) رسید.

مجموعه استان و کارگران شرکت هپکو رضایت نسبی از این واگذاری داشتند و با وجود اینکه هرزگاهی مشکل و چالش جدیدی مطرح می‌شد، اما تلاش بر این بود که این واگذاری تسریع شود و ایمیدرو هم خواهان هپکو بود، استاندار مرکزی هم بارها اعلام کرد که هپکو حتما به ایمیدرو واگذار می‌شود، اما ۱۸ تیرماه ورق جور دیگری برگشت.

پس از افت‌وخیزهای فراوان با تصویب‌ هیات وزیران در تاریخ ۱۸ تیرماه و ابلاغ آن در ۲۳ تیرماه ۹۹ به وزارتخانه‌های اقتصاد، رفاه، صمت، نفت، میراث و سازمان برنامه و بودجه، مقرر شد که ۵۵ درصد سهام شرکت هپکو اراک به ارزش ۵۶ هزار میلیارد ریال به عنوان "رد دیون دولت" از سازمان خصوصی‌سازی به سازمان تامین اجتماعی واگذار شود.

همین ابلاغ موج جدیدی را در خصوص هپکو، نه تنها در استان مرکزی بلکه در کشور به راه انداخت و هر کسی از ظن خود در مورد این تصمیم اظهار نظر کرد، نگاه‌ها به این واگذاری و اظهار نظرها درخصوص آن متفاوت و البته همگی همراه با درصدی حیرت زدگی بود. بعضی رسانه‌ها هم اعلام کردند که روابط عمومی شستا این خبر را رد کرده ولی در نهایت واگذاری بخشی از سهام هپکو به شستا تایید شد.

واکنش در خصوص این تصمیم دولت متفاوت بود و برخی نگاه امیدوارانه‌ای به این واگذاری داشتند.

واگذاری هپکو به شستا کار خوبی است

استاندار مرکزی نظر مثبتی نسبت به این واگذاری دارد، وی در اینباره گفت: براساس مصوبه اخیر هیات دولت، ۵۵ درصد از سهام شرکت هپکو اراک به ارزش ۵۶۰۰ میلیارد تومان به سازمان تامین اجتماعی واگذار شد.

سیدعلی آقازاده درخصوص سوالاتی که در نتیجه این واگذاری در افکار عمومی ایجاد شده، گفت: با وجود سوالاتی که در خصوص این واگذاری مطرح می‌شود، اما واگذاری این میزان سهام شرکت هپکو به سازمان تامین اجتماعی کار بسیار خوبی است.

آقازاده با بیان اینکه ایمیدرو و سازمان تامین اجتماعی فرقی با هم ندارند، افزود: هر دو دولتی و بنگاه دار هستند و در "شستا" یک بنگاه داری تخصصی و حرفه‌ای را شاهد هستیم.

در واگذاری با استان مشورت نشد، اما تابع تصمیم دولت هستیم

وی با اشاره به اینکه در خصوص این واگذاری با استان مشورتی نشد و در جریان نبودیم، اما از آنجاکه سیاست دولت است، ما هم تابع سیاست‌های دولت هستیم، گفت: احساس می‌کنیم با رفتن هپکو به مجموعه تامین اجتماعی اگر با برنامه و حمایت‌های مناسب باشد، اتفاقات خوبی بیفتد، در واقع این تصمیم خیلی هم بیراه نیست.

استاندار مرکزی تصریح کرد: سازمان تامین اجتماعی بنگاه دار و صاحب شرکت‌های بزرگ ملی است که در بورس سهام‌های خوب و موفقی دارند و امیدواریم با مدیریتی که در سازمان تامین اجتماعی در قبال هپکو صورت می‌گیرد، شاهد کار و تلاش و تولید در هپکو باشیم.

آقازاده تصریح کرد: از سازمان تامین اجتماعی انتظار می‌رود با توجه به تجربه‌ای که در حوزه بنگاه‌داری و سهامداری دارد بتواند با تزریق نقدینگی لازم سازوکاری را فراهم کند تا شرکت هپکو به تولید بنشیند و با مدیریت مناسب با جهش و شتاب زیاد بر مدار تولید حرکت کند تا مشکلات این شرکت برطرف شود.

بر اساس این گزارش، نمایندگان مجلس هم به این واگذاری واکنش نشان دادند.

یکی از این نمایندگان "علی اکبر کریمی" نماینده اراک، کمیجان و خنداب بود که روز گذشته نیز با ارسال نامه‌ای برای رئیس‌جمهوری خواستار توقف اجرای تصمیم هیات وزیران در خصوص واگذاری سهام هپکو به تامین اجتماعی شد.

دست به‌دست شدن هپکو به صلاح نیست

علی اکبر کریمی در این خصوص به ایسنا گفت: چرا دولت قبل از ساماندهی و تعیین تکلیف مالکیتی و مدیریتی این شرکت چنین واگذاری را انجام داد. در ابتدا مقرر بود با واگذاری به ایمیدرو این ساماندهی صورت گیرد، اما درست در زمانی که هنوز این تصمیم به اجرا نرسیده است، موضوع دیگری را مطرح می‌کنند.

وی تصریح کرد: درحال‌حاضر مسلما با طی شدن فرآیند واگذاری به شستا و انجام مراحل قانونی در این خصوص، زمان از دست می‌رود و حتی ممکن است تا به سرانجام رسیدن اینکار عمر دولت دوازدهم هم تمام شود و عملا هپکو در این شرایط آسیب می‌بیند.

کریمی افزود: دست به‌دست شدن شرکت اصلا به صلاح هپکو نیست.

کارگران هپکو نیز به این تغییر یکباره سهامدار انتقاد دارند و به همین دلیل هم ۲۸ تیرماه در محوطه کارخانه دست به اعتراض زدند.

هپکو گوشت قربانی شده

رئیس شورای اسلامی کار هپکو در این خصوص به ایسنا گفت: کارگران همچنان به مشکلات این شرکت اعتراض دارند و این تجمع در محوطه کارخانه در اعتراض به نحوه واگذاری بود. تا چندی پیش صحبت از واگذاری شرکت به وزارت صمت بود که ناگهان تصمیم تغییر کرد و موضوع واگذاری به شستا مطرح شد و به نظر می‌رسد که هپکو گوشت قربانی شده است.

رضا عبدلی تصریح کرد: علاوه بر باقی بودن مسائل مربوط به واگذاری شرکت، درحال‌حاضر کارگران حقوق خردادماه را نگرفته‌اند و امروز هم که تیرماه تمام می‌شود، همچنین بیش از یک میلیارد تومان نیز معوقات سال ۹۵ و ۹۶ است که هنوز تسویه نشده و مبلغی از سنوات بازنشستگان نیز باقی مانده است.

چرا امروز و فردا می‌کنید

وی با بیان اینکه اعتراض کارگران بر این است که چراکه دائما موضوعات هپکو درگیر امروز و فردا می‌شود، گفت: تامین اجتماعی اعلام می‌کند که برای همکاری ایمیدرو و هپکو مشکلی وجود ندارد در حالی که مقرر بود که هپکو به ایمیدرو واگذار شود، اما امروز فقط مسئله همکاری مطرح است.

عبدلی اظهار کرد: یکی از دلایلی که باعث شد هپکو به ایمیدرو واگذار نشود این بود که مجلس تصمیم گرفت که هپکو نمی‌تواند به دولت و سازمان گسترش و نوسازی صنایع بازگردد و این امر مغایر با اصل ۴۴ قانون اساسی است در حالی که منع قانونی وجود ندارد و همین باعث شد که دولت تصمیم بگیرد هپکو را به عنوان دیون به سازمان تامین اجتماعی واگذار کند.

همه تصمیمات روی کاغذ ماند/خسته شده ایم

وی با اشاره به اینکه مدت هاست که تصمیمات خوبی برای هپکو گرفته می‌شود، اما فقط روز کاغذ باقی می‌ماند و کارگران به این موضوع اعتراض دارند، افزود: سال ۹۴ مقرر بود که تولید سه هزار دستگاه به شرکت سپرده شود، سال گذشته تصمیم گرفتند که از این سه هزار دستگاه فعلا تولید ۶۰ دستگاه به هپکو سپرده شود و امسال هم هنوز مشخص نیست که این ۶۰ دستگاه تولید شود یا خیر.

رئیس شورای اسلامی کار هپکو با تاکید بر اینکه عملا کاری در شرکت وجود ندارد و تصمیمات همچنان روی کاغذ است، افزود: کارگران شرکت هپکو هیچ مسئله و مشکلی با سهامدار شرکت ندارند ولی انتظار این است که مدیریت قوی در شرکت اعمال شود، شخص مدیر اهمیت ندارد، نوع مدیریت مهم است و هپکو مدیریتی می‌خواهد که از همه ظرفیت‌های موجود در جهت احیا استفاده کند.

عبدلی تصریح کرد: کارگران هپکو از این وضعیت بیکاری خسته شده اند، زمانی هپکو احیا می‌شود که تجهیزات و ماشین‌آلات آن روشن شود، چرخ‌های تولید به گردش درآیند و کارگر امنیت شغلی داشته باشد.

نتیجه جلسه ستاد تسهیل هنوز منتشر نشد

روز گذشته نود و هفتمین جلسه دبیرخانه ستاد تسهیل و رفع موانع تولید کشور با حضور نماینده کارگران هپکو، فرخی معاون اقتصادی استاندار مرکزی، آصفری نماینده مردم اراک در مجلس، مدیران سازمان تامین اجتماعی، مدیران ایمیدرو و سازمان خصوصی‌سازی برگزار شد.

خبری در خصوص جزییات این جلسه بیرون نیامد، نماینده کارگران ترجیح داد که مسئولان حاضر در جلسه در خصوص مذاکرات صحبت کنند، آصفری به ایسنا گفت که ترجیح می‌دهم به دلیل مباحث مرتبط با سهام شرکت مصاحبه نکنم و فرخی نیز در خصوص این جلسه صحبتی نکرد.

تنها خبری که از این جلسه آنهم در پاگاه اطلاع رسانی دولت منتشر شد این بود که میثم زالی، دبیر ستاد تسهیل و رفع موانع تولید کشور با اشاره به لزوم حل هر چه سریع تر مشکلات این مجموعه صنعتی گفت: امیدواریم با واگذاری این مجموعه صنعتی به سازمان تامین اجتماعی و تایید این واگذاری توسط مجلس شورای اسلامی، هرچه سریع تر فرآیند تولید در این واحد به جریان افتاده و رونق گذشته به هپکو بازگردد.

وی با اشاره به لزوم حفظ فضای آرامش و متانت برای حل سریع تر مشکلات هپکو افزود: هرگونه اختلال در روند تولید این واحد، متوجه کارگران خواهد بود بنابراین بازگشت رونق به هپکو باید در فضای آرام و بدون تنش اتفاق بیفتد.

درحال‌حاضر همچنان مشخص نیست که عاقبت هپکو چه می‌شود، امید کارگران این بود که پس از صرف زمان و انرژی برای واگذاری هپکو به ایمیدرو، این روزها شاهد این واگذاری باشیم که تصمیم عوض شد.

میزان تاب آوری هپکو در این شرایط قابل پیش‌بینی نیست، فقط می‌توان امیدوار بود که روند واگذاری به شستا تسریع و البته بهترین تصمیم درخصوص مدیریت آن اعمال شود تا حداقل هپکو رنگ تولید را در سال جهش تولید به خود ببیند.

منبع: ايسنا
کدخبر: 111577

ارسال نظر