|

سود ۲ برابری فولادی‌ها نسبت به تولیدکنندگان سنگ آهن

در پی بی‌نتیجه ماندن گفت‌وگوهای فولادی‌ها و سنگ آهنی‌ها برای تعیین نرخ فروش مواد اولیه فولاد. گفت‌وگویی انجام دادیم با ناصر تقی زاده از مدیران باسابقه سنگ آهنی و مدیرعامل فعلی شرکت معدنی و صنعتی چادرملو.

تقی زاده در دفاع از موضع تولید‌کنندگان سنگ آهن کشور از منطقی شدن نرخ فروش مواد اولیه فولاد به تشریح دلایل خود پرداخت و گفت: صنایع فولاد کشور که با روش احیاء مستقیم (DIRECT REDUCTION) تولید می‌کنند، در سال ۱۳۹۸ حـدود ۵ میلیون و ۱۸ هزارتن سنگ آهن کنسـانتره خشک و ۱میلیون ۷۱ هزار تـن گندله تولیدی چادرملو را خریداری نموده‌اند. متوسط قیمت خرید کنسانتره سنگ آهن در محل مجتمع معدنی، هر تن ۶ میلیون و ۲۴۰ هزارو ۲۴۶ ریال و متوسط خرید گندله در محل مجتمع صنعتی، هر تن ۹ میلیون و ۲۰۲ هزارو ۳۵۴ ریال بوده است.

چادرملو

 

چنانچه لازم بود این مقدار تولیدات از خارج وارد شود قیمت خرید این محصولات به صورت CFR بنادر ایران، حداقل برای کنسانتره سنگ آهن وارداتی مشابه چادرملو بطور متوسط هر تن ۱۲۵ دلار و گندله هر تن ۱۵۰ دلار بالغ می‌گردید. با محاسبه هزینه‌های تخلیه از کشتی و ترخیص و سایر هزینه‌ها (هر تن ۲۰۰ هزار ریال) و با محاسبۀ نرخ تسعیر هر دلار، میانگین سالیانه معادل ۱۲۵ هزار ریال، متوسط قیمت کنسانتره سنگ آهن وارداتی هر تن ۱۵ میلیون و ۸۲۵ هزار ریال و متوسط قیمت خرید گندله وارداتی هر تن ۱۹میلیون و ۲۵ هزار ریال تحویل در بنادر ایران می‌بایستی هزینه می‌گردید.

بنا بر این مابه التفاوت آن در هر تن کنسانتره به مبلغ ۹ میلیون و ۵۸۴ هزار و ۷۵۴ ریال و هر تن گندله به مبلغ ۹ میلیون و ۸۲۲ هزار و ۶۴۶ ریال می‌باشد.

مدیرعامل چادرملو افزود: به طور کلی تولید‌کنندگان فولاد در کشور طی سال گذشته، مواد اولیه خود را از تولید‌کنندگان سنگ آهن، کمتر از نصف قیمت جهانی آن خریداری و محصولات تولیدی خود را به قیمت جهانی صادر کردند.

از طرفی بدلیل فاصله کم منبع تولید سنگ آهن تا واحدهای فولادی، موجب کاهش ۳ هزارو ۵۰۴ میلیارد ریالی هزینه‌های حمل‌ونقل برای فولاد سازان شده است که آنهم نقش عمده‌ای در کاهش قیمت تمام شده تولید فولاد داشته است.

بدیهی است در این شرایط مصرف مواد اولیه داخلی از جمله سنگ آهن چادرملو، تاثیر قابل توجهی در کاهش قیمت تمام شدۀ محصولات تولیدی شرکت‌های فولادی داشته است.

وی در خصوص صرفه جویی ارزی کشور بدلیل استفاده فولاد سازان از مواد اولیه داخلی هم گفت: در سال گذشته (۱۳۹۸) بالغ بر ۱میلیارد و ۶۴۱ میلیون دلار صرفه جویی ارزی فولاد سازان بابت مصرف کنسانتره و گندله چادرملو بوده که معدنی‌ها برای آنها به ارمغان آوردند.

میلیون دلار  ۱،۰۹۶ =  دلار ۱۲۵ × ۸،۷۷۱،۰۰۰ تن کنسانتره (خشک)

میلیون دلار   ۵۴۵ =  دلار ۱۵۰.۶ × ۳،۶۲۲،۰۰۰ تن گنـدلـه

حال در این شرایط نابرابر، طبیعی است تولید‌کنندگان سنگ آهن خواستار تعدیل در قیمتها باشند. تا بتوانند از درآمد حاصل به طرح‌های توسعه تولید خود بپردازند. این عادلانه نیست که در چرخه تولید فولاد معادن تابع قیمت‌های تحمیلی از سوی فولاد سازان باشند. بلکه باید در هر مرحله از تولید به نسبت از سود سهم ببرند. به همین دلیل ما مخالف قیمت گذاری‌های دستوری هستیم و معتقدیم بهترین مکانیزم قیمت‌گذاری در بورس کالاست و باید فرآیند قیمت‌گذاری بر مبنای عرضه و تقاضا باشد. و یا درصدی از قیمت‌های جهانی باشد.

مهندس تقی زاده با اشاره به دستآوردهای معدن چادرملو برای صنعت فولاد کشورگفت: از شـروع عملیات بهره‌برداری در سال ۱۳۷۷ تا سال ۱۳۹۸ (با محاسبۀ متوسط قیمـت‌های جهانی C&F بنادر ایران طی سال‌های مزبور) چادرملوبا عرضه سنگ آهن به تولید‌کنندگان فولادی، بالغ بر ۱۷ میلیارد دلار صرفه جویی ارزی برای شرکت‌های فولادی به دنبال داشته است، این در حالی است که کلّ سرمایه‌گذاری ارزی طرح‌های شرکت در بخش تولیدات سنگ آهن و گندله تاکنون کمتر از یک میلیارد دلار بوده است.

نویسنده: رپورتاژ
کدخبر: 111647

ارسال نظر

 

آخرین اخبار