خبری جدید درباره تعیین حقوق کارگران
معاون وزیر کار از بررسی تعیین حداقل مزد کارگران به صورت منطقهای خبر داد و گفت: حفظ حداقلهای مصوب شورایعالی کار بر اساس مواد ۱۳۹ و ۱۴۰ قانون کار، این ظرفیت وجود دارد که در قالب مذاکرات و پیمانهای دسته جمعی تشکلهای کارگری و کارفرمایی در صنایع و مناطق مختلف با رعایت حداقلهای پیشبینی شده در قانون کار اقدام کنند.
معاون وزیر کار از بررسی تعیین حداقل مزد کارگران به صورت منطقهای خبر داد. اقدامی که براساس دیدگاه برخی کارشناسان میتواند تاثیر مهمی بر بازار کار و رونق فعالیتها در مناطق دوردست داشته باشد.
حاتم شاکرمی، معاون روابط کار این وزارتخانه با اشاره به آغاز بررسی مزد منطقهای در موسسات پژوهشی مرتبط با وزارت کارگفت: با حفظ حداقلهای مصوب شورایعالی کار بر اساس مواد ۱۳۹ و ۱۴۰ قانون کار، این ظرفیت وجود دارد که در قالب مذاکرات و پیمانهای دسته جمعی تشکلهای کارگری و کارفرمایی در صنایع و مناطق مختلف با رعایت حداقلهای پیشبینی شده در قانون کار اقدام کنند.
معاون روابط کار وزارت کار با بیان اینکه ما نیز از این مذاکرات استقبال میکنیم، افزود: در دو مرحله قبل و بعد از انقلاب اسلامی تصمیماتی درباره مزدهای متفاوت برای مناطق یا قراردادهای موقت و دائم گرفته شد اما این تصمیمات به دلیل بررسی نشدن تمام پیامدهای اقتصادی و اجتماعی آن در نهایت موجب نارضایتی کارگران شد و به همین دلیل با تصمیم شورایعالی کار مجدد تصمیم به تعیین حداقل مزد ملی گرفته شد.
وی ادامه داد: با همکاری مؤسسات پژوهشی تابع وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، تحقیقات در زمینه تعیین حداقل مزد بر اساس صنایع و مناطق آغاز شده است.
مزد منطقهای خوب است یا بد؟
طی سالهای گذشته به ویژه سال قبل در روزهای منتهی به تعیین دستمزد در اسفند ماه، بحث تعیین دستمزد به صورت منطقهای مطرح میشد ولی به نتیجه نمیرسید اما این بار بحث درباره تعیین دستمزد به صورت منطقهای زودتر در دستور کار قرار گرفته و بعید نیست به تعیین دستمزد سال آینده برسد.
واقعیت این است که درباره مزد منطقهای قضاوت یکسانی بین کارشناسان وجود ندارد و برخی مخالف آن هستند.
حسین حبیبی (عضو هیات مدیره کانون عالی شوراهای اسلامی کار) گفته است: مزد منطقهای منجر به مهاجرت گسترده به مناطق مرکزی میشود و به تمرکزگرایی در کشور دامن میزند. به همین دلیل به نظر نمیرسد این موضوع مشکلات دستمزدی کارگران را حل کند.برخی نیز موافق مزد منطقهای هستند.
لطفعلی بخشی، کارشناس اقتصادی با اشاره به این که آمار کارگران غیررسمی در کشور بیش از ۵ میلیون نفر است، میگوید: ایجاد مزد منطقهای با توجه به هزینههای زندگی که هر منطقه از کشور دارد، میتواند یکی از راههای حمایت از کارگران غیررسمی و فصلی باشد.
در این میان موافقان مزد منطقهای به تفاوت خط فقر در مناطق مختلف کشور اشاره دارند. آخرین محاسبه در این زمینه به مرکز پژوهشهای مجلس برمیگردد که در تابستان سال ۹۷ برای خانوار ۴ نفره در ۹ منطقه کشور شامل ۴ منطقه شهری و ۵ منطقه روستایی، خط فقر را بین ۷۸۱ هزار تومان تا ۲ میلیون و ۷۲۸ هزار تومان محاسبه کرده بود.
بر این مبنا معتقدند حداقل مزد در یک روستای دورافتاده با حداقل مزد در تهران و شهرهای بزرگ باید متفاوت باشد. موافقان مزد منطقهای همچنین معتقدند که مزد منطقهای موجب کاهش هزینههای تولید در مناطق دورافتاده و کم برخوردار نسبت به شهرهای بزرگ میشود و انگیزه زیادی برای جذب سرمایه در آن مناطق ایجاد میکند.
ارسال نظر