حالا دیگه نوبت شوخیهای معاون اول است (الان وقتشه)
ناصر بزرگمهر - مدیرمسئول
بعد از بلایی که بر سر کشور فرود آمد و بعدها هم معلوم شد بین علمای دولت در اعلام عدد ۳۰۰۰ یا۳۸۰۰ تومان یا ۴۰۰۰ یا ۴۵۰۰ تومان برای قیمت دلار اختلافنظر بوده و آقای سیف هم از خودشان اعلام برائت کردند، بالاخره به همت معاون اول، یک شبه نرخ معروف به ارز ۴۲۰۰ تومانی جهانگیری اعلام شد و کشور را به اینجایی که میبینیم، رساند و فعلا هر روز صبح با هزار تومان افزایش قیمت دلار آنقدر جلو خواهیم رفت که دیگر حذف ۳، ۴یا حتی۷ یا ۸ صفر هم فایدهای ندارد.
معاون اول رئیسجمهوری در یک سخنرانی مبسوط در کنار وزیری که چند روز بعد برکنارش کردند، درباره ارز فرمودند: بانک مرکزی، مسئول تامین ارز کشور است و درباره یک دلار آن نیز حساسیت دارد و اگر کسی یک دلار گرفته و کالا وارد نکرده، مرتکب خیانت ملی شده است و باید در پیشگاه دستگاه قضایی کشور پاسخگو باشد.
که البته تا این لحظه، حتی اسم یک خودی یا نخودی هم اعلام نشده است.
جهانگیری ادامه داد: در دوران ۴۰ ساله جمهوری اسلامی ایران، بیش از ۸۰ درصد این مدت یعنی بیش از ۳۲ سال، نرخ ارز تثبیتی بوده است. تمام ۸ سال دولت آقای مهندس میرحسین موسوی، قیمت ارز ۷ تومان و در بازار آزاد ۱۲۰ تومان بود. در دوران مرحوم آیتاله هاشمی نیز قیمت ارز ۷ تومان بود و پس از آن ارز ۶۰ و ۸۰ تومانی و ارز آزاد تعریف و برای مدت ۷ ماه قیمت ارز تکنرخی شد و پس از آن دوباره ارز ۱۷۵ تومانی تعیین و ارز ۳۰۰ تومانی برای صادرات و قیمت ارز آزاد نیز تا پایان دولت حدود ۸۰۰ تومان شد.
در دولت آقای خاتمی تا سال ۸۱، قیمت ارز ۱۷۵ تومان بود و ارز آزاد نیز وجود داشت و ارز ۳۰۰ تومانی بعد از مقطعی حذف شد. سیاست ارز تکنرخی که در سال ۸۱ ایجاد شد تا سال ۸۹ بهدلیل وفور درآمدهای ارزی و تلاش برای فروش ارز ادامه یافت.
جهانگیری با اشاره به درآمدهای ۷۰۰ تا ۸۰۰ میلیارد دلاری در دوره دولت آقای احمدینژاد خاطرنشان کرد: این درآمدها، دورهای استثنایی در تاریخ کشور است که در این دوره، بهدلیل وفور درآمدهای ارزی، قیمت ارز را در سطحی که میخواستند میتوانستند نگه دارند.
سال ۸۹ که کشور با تحریم روبهرو شد، قیمت ۱۲۲۶ تومان برای ارز و قیمت دیگری تقریبا معادل دو برابر این رقم بهعنوان ارز مبادلهای تعیین شد و در کنار این دو رقم، ارز آزاد در بازار حدود ۳۰۰۰ تومان بود.
وقتی دولت تدبیر و امید آغاز بهکار کرد، هر ۳ قیمت برای ارز در کشور وجود داشت که دولت در یک ماهه نخست ارز مبادلهای و مرجع را یکسان و پس از آن تلاش کرد فاصله قیمت ارز آزاد با دولتی را به هم نزدیک کند.
در این مقطع، مسائلی پیش آمد که اوایل سال ۹۷ برای برخی کالاها، قیمت ارز را از ۳۸۰۰ به ۴۲۰۰ تومان تبدیل کردیم و در بازار آزاد قیمت ارز ۶۰۰۰ تومان بود که البته برخی تصور میکنند دولت قیمت ارز را از ۶۰۰۰ به ۴۲۰۰ تومان تبدیل کرده است.
پس از آن، ظرف ۳ماه تا مقررات جدید وضع و سامانه نیما تکمیل شود، برای حفاظت از معیشت مردم، ارز ۴۲۰۰ تومانی تعیین شد تا اقلام ضروری و کالاهای اساسی مردم تامین شود. اینکه گفته میشود پرداخت ارز با قیمت ۴۲۰۰ تومانی رانت است، این اقدام دولت در حقیقت برای حفاظت از معیشت مردم و پرداخت ارز با این مبلغ، تنها برای اقلام ضروری و برخی کالاهای اساسی است.
معاون اول ادامه داد: کارنامه اقتصادی ما معلوم است و معتقدیم محدودیتها و دخالتهای دولت را باید به حداقل برسانیم، هدف اصلی دولت، دفاع و حمایت از زندگی مردم بهویژه اقشار ضعیف جامعه است.
آقای معاون اول
این سخنرانی به حدی جذاب است که برای هر جمله آن میتوان کتاب طنز نوشت، کدام حمایت از زندگی مردم؟ أصلا مردم مورد نظر شما کجا هستند؟ در این سخنرانی از مبارزه با فساد تا درس تفاوت حواله و السی داده شده است، بهطوریکه شنونده و خواننده گیج میشود که مخاطب ایشان کیست؟ اما چون چند سالی است به شوخیهای رئیسجمهوری محترم و هیات دولت عادت کردهایم، فقط درباره بخش ارز مورد توجه ایشان که تاریخچه آن را هم بهخوبی اعلام کردند، نکاتی را هم از فرمایشات قبلی خودتان یادآوری میکنیم:
«ما مشکلات بزرگی را حل کردیم، ثبات به اقتصاد ایران برگرداندیم، مگر یادتان رفته که نرخ ارز و قیمت کالاها لحظهای عوض میشد، ما اقتصاد کشور را راه انداختیم، ماشین اقتصاد کشور راه افتاده، سرعتش کم است، انشاالله سرعتش را هم زیاد خواهیم کرد.»
آقای معاون اول
خواهش میکنیم سرعتش را بالا نبرید، نگران چپ کردن شما و رئیس بانک مرکزی و وزارت صنعت، معدن و تجارت هستیم، ما یادمان نرفته که نرخ ارز هر لحظه تغییر میکرد، اما شما ظاهرا فراموش کردهاید که چه گفتهاید؟ حالا هر لحظه، چند بار تغییر میکند و بنا به فرمایشات خودتان، آن تغییر کجا و این تغییر کجا؟
الان مردم نمیدانند چند لحظه دیگر ثروتشان چقدر کاهش خواهد یافت و فردا صبح چه باید بکنند؟
آقای معاون اول
بازهم برای یادآوری به بخشی از فرمایشات خودتان که این روزها در دنیای مجازی دست بهدست میشود، ارجاع میدهم:
«فکر میکنم سال ۹۱ بود که قیمت دلار همینجوری داشت آسانسوری میرفت بالا که من یک نامه نوشتم خدمت رهبر معظم انقلاب و گفتم آقا، بنده بهعنوان آدمی که از بیرون به این کشور نگاه میکنم و هیچ مسئولیتی ندارم، الان وقتشه که مسئولان اقتصادی دولت همه عوض بشوند، نگفتیم دولت عوض شود، مردم اعتمادشون را به اینها از دست دادند.
به من گفتند اگر بابک زنجانی دیگری توی این دولت پیش آمد چی؟
گفتم: حداقلش اینه که اون وزیرش باید سریع برکنار شود.
گفتند اگر بزرگتر شد، چی؟
گفتم: یعنی من هم باید بروم.
اینکه تعارف ندارد، اگر نتواند یک مقام این قدر کنترل کند که منابع کشور اینجوری برود، باید برود.»
آقای جهانگیری
هرچند معتقدم رفتن و آمدن دولتها بدون تغییر در ساختارهای زیربنایی نتیجهای نخواهد داشت، اما درحالحاضر مثل اینکه ماشین این دولت کاملا چپ کرده است، پس به قول خودتان الان وقتشه که مسئولان اقتصادی دولت همه عوض شوند، نگفتیم دولت عوض شود، مردم اعتمادشون را به اینها از دست دادند، خصوصا آقای بانک مرکزی.
ارسال نظر