سرنخواستن رئیس جدید بورس دعواست
در حالی کارنامه دهقان دهنوی برای ریاست سازمان بورس مورد نقد نمایندگان مجلس و کارشناسان و فعالان بورس است که وی حالا بر صندلی ریاست این سازمان تکیه زده است؛ تنها باید منتظر ماند و دید از پس این انتقادات برمیآید؟
پس از فراز و فرودهای بسیار در بازار سرمایه سرانجام روز گذشته محمدعلی دهنوی به صورت رسمی جایگزین حسن قالیباف اصل در شد؛ قالیبافی که مانند دو رئیس پیشین خود در سازمان بورس، با استعفا از ساختمان ملاصدرا رفت و حالا صندلی خود را به فردی غیربورسی داده است.
اما رئیس جدید سازمان بورس که دکترای علوم اقتصادی از دانشگاه تربیت مدرس دارد و پیش از این نیز عضو هیاتمدیره بانک مسکن بوده، پیش از آمدن به سازمان بورس معاونت وزیر اقتصاد در وزارت امور اقتصادی و دارایی را در کارنامه دارد، در معدود اظهار نظرش در مورد بازار سرمایه که به شهریور امسال برگردد، گفته بود "آینده اقتصاد ما با بازار سرمایه گره خورده است و با ابزار اوراق تبعی و اوراق خزانه و بازارگردانی سهامداران نباید نگران نوسانات بازار سرمایه باشند.
در کشور ما بار اصلی تامین مالی بر دوش بانکها بوده، اما اکنون ما انتخاب کردهایم که بازار سرمایه را به عنوان تامینکننده مالی اقتصاد کشور حمایت کنیم و توسعه دهیم. نوسانات ذات بازار سرمایه است. در همه جای دنیا بورس با افت و خیزهایی روبهرو است، این در حالی است که رفتارهای هیجانی برخی سهامداران خرد تعادل بازار را به هم میزند و باعث کاهش قیمتها میشود و این موضوع فقط به خود آنها آسیب نمیزند، بلکه به سهامداران عمده نیز آسیب میزند. برای جلوگیری از آسیب دیدگی بازار سرمایه سهامداران عمده انگیزه دارند که با بازارگردانی مانع رفتارهای هیجانی شوند و آرامش را به بازار برگردانند."
با این حال نقد غیربورسی بودن رئیس جدید سازمان بورسی به نظرات کارشناسان و فعالان بازار سرمایه خلاصه نمیشود و نمایندگان مجلس نیز نسبت به انتصاب دهقان دهنوی به عنوان رئیس سازمان بورس نقد جدی دارند؛ تا جایی که روز گذشته محسن علیزاده و مسلم صالحی اعضای ناظر مجلس در شورایعالی بورس در نامهای خطاب به رئیسجمهوری خواستار انتخاب فردی متخصص، متعهد و آشنا به بازار سرمایه برای تصدی در سمت ریاست سازمان بورس و اوراق بهادار شدند.
در متن این نامه خطاب به حسن روحانی آمده است: مستحضرید که بازار سرمایه در ماههای گذشته تحت تأثیر اخبار و تصمیمات سیاسی، اجتماعی و اقتصادی گوناگون واکنش نشان داده و افت و خیز شاخص کل بورس نگرانیهای زیادی را در بین مردم ایجاد کرده است. بیشک اگر این وضعیت ادامه پیدا کند، سرمایههای مردم به بخشهای غیرمولد اقتصادی از جمله طلا، ارز، مسکن، خودرو و غیره که هیچ نسبتی با چرخه تولید ندارند، سرایز شده و اقتصاد کشور را به انباری از سرمایههای راکد و ساکن بدل مینماید.
در این شرایط خطیر، اگر حمایتهای مجلس، دولت و وزرای محترم آن از بازار سرمایه به طور مشترک و به طور مشخص از بورس صورت نگیرد، نوسانات شدید که منجر به اثرات منفی عمیق بازار در آینده خواهد شد، چندان دور از انتظار نخواهد بود که در نهایت ضرر و زیان فراوانی به سهامداران خرد وارد خواهد کرد. این موضوع وقتی اهمیت راهبردی پیدا میکند که بدانیم پایین آمدن ظرفیت تابآوری اجتماعی مردم به ویژه سهامداران میتواند به عنوان پیشران مهمی عمل نموده و باعث اعتراضات شدید مردمی شود.
از سوی دیگر، متاسفانه عدم حمایت لازم از بازار باعث گردید که در هفتههای گذشته ریاست سازمان بورس و اوراق بهادار کشور از سمت خود استعفا نماید و درحالحاضر نیز مطرح نمودن اسامی افراد بدون سابقه لازم در بازار سرمایه برای تصدی این جایگاه، نگرانیهای جدی اینجانبان به عنوان اعضای ناظر مجلس در شورایعالی بورس و اوراق بهادار را بیش از گذشته کرده است.
لذا پیشنهاد میشود نظر به اهمیت موضوع، دستور فرمایید درخصوص انتخاب رئیس سازمان، ضمن دقت نظر بیشتر و با در نظر گرفتن شرایط عمومی و تخصصی لازم از جمله سوابق و تجربیات چندین ساله در بازار سرمایه و شناخت کافی از این بازار، نسبت به گزینش فردی متعهد، متخصص، آشنا به بازار سرمایه و از همه مهمتر مورد وثوق فعالان این بازار که بتواند اعتماد عمومی از دست رفته مردم را با سرعت و جدیت احیا کند، اقدام مقتضی صورت پذیرد.
بدیهی است درصورت اتخاذ تصمیم غیر تخصصی از سوی دولت در بازار سرمایه، هزینههای این اقدام بر دوش دولت خواهد بود و قطعاً در این صورت، نمایندگان مجلس شورای اسلامی به ویژه کمیسیونهای تخصصی آن، از تمام ابزارهای نظارتی خود برای احقاق حقوق مردم به طور کامل استفاده خواهند نمود و در صورتی که فردی متعهد، متخصص و آشنا با قواعد و مختصات بازار سرمایه، با هر نام و نشانی انتخاب گردد، در راستای حمایت از سرمایههای مردم، مورد حمایت جدی مجلس خواهد بود.
بر این اساس باید منتظر ماند و دید رئیس جدید سازمان بورس که فعلا بر سر نخواستنش میان فعالان بازار سرمایه و همچنین نمایندگان مجلس دعو است، میتواند از پس این انتقادات برآید؟ یا این که باید منتظر چهارمین استعفای پیاپی در رکن اصلی بازار سرمایه کشور بود؟!
اقای رضایی درست می فرمایند بنده یک وام س اخت منزل از بانک مسکن گرفتم قانونی به نا م پیشرفت فیزیکی تنظیم کرده اند و وام را بر مبنای پیشرفت واریز می کنند در حالیکه هزینه خرید اوراق وام را ابتدا بانک از جی ب وام گیرنده تمام و کمال می گیرد حال این وام با توجه به گرانی اجناس و بیماری کرو نا امکان پیشرفت فیزیکی فراهم نمی شود در نتیجه بانک بر اساس نظر کارشناس از پرداخت وام جلوگیری می کند در نتیجه کار ساختمان ی تعطیل و وام گیرنده نه تنها نمی تواند ب ه تعهدات عمل کند بلکه مشمول سود مشارکت و زیان می گردد و پایان کار هم امکان پذیر نیست و از تتمه وام بانک برای خودش کاسبی می کند پس به جای اینکه بانک مسکن مشکل سا خت مسکن را حل کند مشکلی به مشکلات اضافه می کند و مردم را ناراضی لعنت به قانون ها ی ظالمانه بانکها که نفوذی های مجلس و دول ت تنظیم می کنند.