تغییر نرخ سود بانکی به صلاح اقتصاد کشور است؟
خمسه میگوید: اگر نرخ بهره بانکی را پایین بیاوریم یعنی بخشی از پولها از حسابها خارج شود، کجا باید برود، به سمت بورس، ارز یا مسکن یا تولید؟ دست زدن به پارامترهای اقتصاد در شرایطی که کشور درگیر یک ویروس جهانی بوده و آینده روابط اقتصادی جهان مشخص نیست ریسک بسیار بالایی دارد.
گسترش نیوز: تغییر نرخ سود بانکی مسئلهای بوده که با شایعات زیادی طی روزهای اخیر همراه بوده و نگرانیهای زیادی را برای سپردهگذاران به همراه داشته است. تغییر نرخ سود بانکی که تا امروز به طور رسمی از سوی هیچ مقام بانکی اعلام شده، آیا ممکن است در دستور کار قرار بگیرد؟ آیا تغییر نرخ سود بانکی به صلاح اقتصاد کشور است؟
کریم خمسه، کارشناس امور بانکی میگوید: نرخ بهره بانکی یکی از پارامترهای تنظیم اقتصاد است. در هر کشوری ماهها بررسی صورت میگیرد که اگر نیم درصد یا یک درصد به نرخ بهره اضافه یا از آن کم شود چه تاثیری بر اقتصاد میگذارد. در ایران این باید به همین صورت باشد.
وی ادامه میدهد: باید ببینیم که در پارامترهای کلان اقتصاد به لحاظ تورم، توسعه، نرخ رشد اقتصادی، اینکه مردم بیشتر مصرف کنند یا کمتر چه کارهایی باید انجام داد و براساس این موارد نرخ بهره بانکی را تنظیم کنیم. باید دید که اقتصاد کلان ما قرار است به چه سمتی برود.
این کارشناس میافزاید: اگر نرخ بهره بانکی را پایین بیاوریم یعنی بخشی از پولها از حسابها خارج شود، کجا باید برود، به سمت بورس، ارز یا مسکن یا تولید؟ دست زدن به پارامترهای اقتصاد در شرایطی که کشور درگیر یک ویروس جهانی بوده و آینده روابط اقتصادی جهان مشخص نیست ریسک بسیار بالایی دارد.
خمسه: بانکها باید خودشان را اصلاح کنند، مشکل آنها نرخ سود نیست. آنها باید نگاه کسبوکار خود را تغییر دهند، از بنگاهداری خارج شوند. تغییر نرخ سود سپرده سادهترین کاری است که بانکها میتوانند انجام دهند.
خمسه در ادامه اضافه میکند: در شرایط بحرانی و در شرایط فعلی که اقتصاد درگیر یک بحران ناشی از ویروس همهگیر بوده، تقریبا اقتصاد خوابیدهای داریم و بیشتر افراد در خانه به سر میبرند. فرض کنید افرادی هم که درآمدهایی داشتهاند، اکنون که در خانه به سر میبرند با کاهش سپردههای بانکی مواجه شدهاند، بنابراین تغییر نرخ سود در این شرایط اصلا معقول نیست.
خمسه در پاسخ به این سوال که آیا کاهش نرخ سود بانکی موجب کاهش هزینه بانکها میشود؟ میگوید: بانکها باید خودشان را اصلاح کنند، مشکل آنها نرخ سود نیست. آنها باید نگاه کسبوکار خود را تغییر دهند، از بنگاهداری خارج شوند. تغییر نرخ سود سپرده سادهترین کاری است که بانکها میتوانند انجام دهند.
وی تاکید میکند: بانک مرکزی در یک اقدام مطلوب نرخ سود روزشمار را به ماهشمار تبدیل کرد و بار سنگینی را از روی دوش بانکها برداشت. اما کدام بانک گزارش ارائه کرد که فرآیند خود را اصلاح کرده و کاهش هزینه داشته است؟ کدام بانک عنوان کرد قیمت تمام شده هزینههای خود را کاهش داده؟ تا حالا چنین گزارشی نداشتهایم و اینکه نرخ سود بانکی اگر کاهش یابد به نفع بانک است مورد قبول نیست.
منبع: تجارت نیوز
ارسال نظر