|

در گفت‌وگوی گسترش نیوز با مدیرعامل مپنا مطرح شد:

امیدواریم نیروگاه طبس ساخته‌ نشود / زغال‌سنگ تا ۲۰۵۰ کاربرد دارد

مدیرعامل مپنا گفت: حتی در چشم‌انداز ۲۰۵۰ هم کسی نمی‌تواند بگوید منابع معدنی به عنوان یکی از منابع تامین انرژی از لیست تامین کننده‌ها خارج شده است.

گسترش نیوز: منبع تامین انرژی در جهان برای هر کشوری متفاوت است. مواد معدنی از دیرباز تامین‌کننده منابع انرژی در بسیاری از کشور‌ها بوده اما کشف گاز ایران را از جرگه این کشورها جدا کرد .

تلاش برای نیرو از تجدید پذیر‌ها، آلمان و برخی کشورها را نیز از عصر زغال سنگ جدا کرد اما همچنان بیش از ۴۰ درصد انرژی جهان از مواد معدنی و در راس آن زغال سنگ تامین می‌شود. در همین رابطه با عباس علی آبادی، مدیرعامل مپنا به گفت‌وگو نشسته‌ایم که در زیر می‌خوانیم:

aliabadimapna.jpg

تامین نیرو از زغال سنگ در چشم‌انداز ۲۰۵۰ را چگونه می‌بینید؟

گمان نمی‌کنم حتی در چشم‌انداز ۲۰۵۰ هم کسی بتواند بگوید منابع معدنی به عنوان یکی از منابع تامین انرژی از لیست تولید کننده‌ها خارج شده است. هزاران شغل در کشورهایی چون لهستان به طور مستقیم و ۴ برابر این میزان هم به طور غیر مستقیم به صنعت زغال‌سنگ وابسته است. در این بین در قلب اروپا کشورهایی هستند که همچنان از زغال سنگ برای تامین نیرو استفاده می‌کنند. هزاران شغل در طور مستقیم و غیر مستقیم به صنعت زغال‌سنگ مرتبط است و آلودگی‌های ناشی از این سوخت یکی از مهم‌ترین معضلات اروپا محسوب می‌شود.

ایران در تامین نیرو در چه جایگاهی از جهان قرار دارد؟

ایران یکی از پیشرفته‌ترین و مدرن‌ترین کشور‌های جهان در زمینه فناوری تولید برق و سوخت نیروگاه‌های تولید نیرو است.

آیا آن گونه که عنوان می‌شود زغال سنگ به عنوان منبع تامین نیرو همچنان در کشورهای اروپایی رواج دارد؟

بله در برخی کشورهای اروپایی زغال سنگ به عنوان یکی از منابع تامین انرژی است. درحال‌حاضر در حدود ۴۰ تا ۴۵ درصد انرژی دنیا از جمله برق از زغال سنگ تامین می‌شود. این در حالی است که ایران از گاز برای تولید برق استفاده می‌کند. این نکته عجیبی نیست چرا که برق و نیرو از منابع مختلفی تامین می‌شود، ایران به دلیل برخوردار بودن از نعمت گاز می‌تواند نیروی پاک تولید کنند اما با توجه به آن که بسیاری از کشور‌ها از نعمت گاز بی‌بهره هستند، انرژی خود را از سایر منابع تامین می‌کنند. زغال سنگ نیز از جمله آن هاست.

از ۵۰ شهری که جزء آلوده‌ترین شهرهای اروپا به شمار می‌روند، ۳۳ شهر در لهستان قرار دارند، علاوه بر زغال سنگ به عنوان منبع تولید نیرو در مصارف خانگی، تولید نیرو از نیروگاه هایی که زغال سنگ سوخت آن هاست، یکی از دلیل اصلی این آلودگی این شهر هاست. آیا راهکاری برای کاهش این آلودگی وجود دارد؟

کشورهایی همچون لهستان که تولید نیرو در آنها از منابع معدنی همچون زغال سنگ است تلاش می‌کنند با روش هایی، مسائل آلودگی را در نیروگاه‌های زغال سنگی کم کنند. پیشرفت هایی در این زمینه رخ داده است از جمله آن ساخت نیروگاه هایی که زغال سنگ را به گاز تبدیل می‌کنند و در یک فرآیند به عنوان سوخت در نیروگاه‌های سیکل ترکیبی استفاده می‌شود.

چند درصد از سوخت نیروگاه‌های برق در جهان از مواد معدنی است، جایگاه ایران در بین این کشور‌ها چگونه است؟

مواد معدنی و از جمله آن زغال سنگ به عنوان منبع تولید نیرو استفاده می‌شود. به عنوان نمونه ۶۰ درصد کل انرژی و ۸۰ درصد برق در لهستان از زغال‌سنگ تامین می‌شود. در لهستان فناوری تولید مواد معدنی بالا نیست و آلودگی یکی از بزرگترین معضلات این کشورها محسوب می‌شود. تنها با استفاده از فناوری و روش‌های پیچیده و مدرن می‌توان میزان آلودگی‌های ناشی از زغال را مدیریت کرد.

طرحی مبنی بر ایجاد نیروگاه زغال سنگی در طبس مطرح شد، نظر شما به عنوان یکی از کسانی که به تولید نیرو از انرژی‌های پاک باور دارید در این خصوص چیست؟

در کشور از زغال سنگ برای تولید برق استفاده نمی‌کنیم. اگر هم باشد میزان آن بسیار ناچیز است. ایران دارای منابع زغال سنگ است. اگر چه طرحی برای تولید برق مطرح شده است تا تعدادی نیروگاه زغال سنگی در طبس ایجاد شود اما امیدواریم که این پروژه در طبس اجرا نشود چرا که نیروگاه‌های زغالی به شدت به آب نیاز دارند، نیروگاه‌های زغال سنگ باید جایی کنار آب باشد.

کدخبر: 42711

ارسال نظر