قصه پر غصه کمبود دارو به پایان میرسد؟
در آخرین روزهای هفته گدشته سجاد اسماعیلی، مشاور رسانهای رئیس سازمان غذا و دارو با بیان اینکه ذخایر ۶۰ درصد از داروها به بالای ۶ ماه رسیده است، گفت: درحالحاضر در ۱۰۶ قلم دارو کمبود و موجودی زیر یک ماه داریم که در تلاش هستیم تعداد کمبودها را هم کاهش داده و ذخایر این داروها را افزایش دهیم.
این مقام مسئول درحالی از تامین ذخایر دارویی کشور خبر میدهد که مدیریت کمبود دارویی از اهمیت بالایی برخوردار است.
وضعیت ذخایر دارویی
درباره وضعیت ذخایر دارویی در کشور گفت: در زمینه پایش کمبودهای دارویی و مدیریت رخدادهای زنجیره تامین، سازمان غذا و دارو برای رفع کمبودهای دارویی استعلامها و گزارشهایی را از چند بخش دریافت میکند؛ یکی از بخشهایی که این گزارشها از آن دریافت میشود، سامانه TTAC است که باتوجه به سیاست شناسهگذاری که در آن انجام میشود، اگر شرکتی یک تا چند ماه دارویی را کمتر از حد معمول وارد یا تولید و بهصورت کلی تامین کند، طبیعتا این اخطار داده میشود که ممکن است تامین این دارو در ماههای آتی کاهش یابد و منجر به کمبود شود.
اسماعیلی با بیان اینکه در حوزه کمبود دارو، بحث بر سر تعریف آن است، گفت: سازمان غذا و دارو، تعریفی از کمبود دارو دارد که بر مبنای نظر خبرگان حوزه دارو است. بر این اساس کمبود دارو آن است که طی یک ماه مولکول دز دارویی کمبود باشد، اما داروهایی که تولید داخلی دارند، اما وارداتشان محدود یا ممنوع شده، اگر پزشک داروی وارداتی برند را تجویز کند، از نظر سازمان غذا و دارو، جزو کمبود دارویی محسوب نمیشود. بنابراین کمبودهای دارویی تعریف دارد و برند وارداتی دارویی که مشابه تولید داخل دارد، جزو کمبودها محسوب نمیشود.
وی ادامه داد: بر این اساس طبق تعریف سازمان غذا و دارو از کمبود دارو که بر اساس آن نام دارو بهصورت ژنریک دچار کمبود است، تعداد کمبودهای دارویی که زیر یک ماه موجودی داشته باشند که اصطلاحا به آنها کمبودهای بحرانی دارو میگوییم، طی یک ماهونیم گذشته در کشور ۲۲۰ قلم مولکول دز بود که اکنون به ۱۰۶ مولکول دز رسیده است. بنابراین در ۱۰۶ قلم دارو کمبود و موجودی زیر یک ماه داریم که در تلاش هستیم که تعداد کمبودها را هم کاهش داده و ذخایر این داروها را افزایش دهیم.
افزایش ۵ برابری جریمه نقدی احتکار دارو
محمدعلی اسفنانی، معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع تخلفات در سازمان تعزیرات در بیان نحوه برخورد با تخلفات حوزه دارو توسط سازمان تعزیرات حکومتی گفت: معاونت پیشگیری مدیرکل حمایت از مصرفکنندگان بلافاصله بعد از اینکه مطلع شدیم حوزه دارو با مشکل مواجه شده است بخشنامهای به کلیه ادارات کل در استانها صادر کرده تا نسبت به بررسی وضعیت دارو در استان خود اقدام و نتیجه را اعلام کنند. همچنین به دانشگاههای علوم پزشکی هم بخشنامه شده که با توجه به کمبود دارو نسبت به معرفی افرادی که اقدام به احتکار یا امتناع از عرضه دارو کرده بودند، اقدام کنند. سخنگوی سازمان تعزیرات حکومتی ادامه داد: طبق روال قانونی رسیدگی به پروندههای پزشکی باید از طریق دانشگاههای علوم پزشکی و بازرسان مربوطه آنها صورت بگیرد و تاکنون پروندههایی که توسط آنها تشکیل شده است رسیدگی شده و با افرادی که اقدام به احتکار دارو کرده بودند یا مرتکب جرائمی در حوزه امتناع از عرضه یا گرانفروشی یا عرضه داروهای تاریخ گذشته شده باشند برخورد شدید قانونی شده و این روند ادامه دارد.
وی در پاسخ به اینکه آیا مجازاتهای تعیین شده برای تخلفات حوزه دارو از بازدارندگی لازم برخوردار است، افزود: ما دستورالعملی از شورای هماهنگی اقتصادی سران قوا داریم که بر اساس آن جریمه نقدی برای احتکار، گرانفروشی و کمفروشی را که ۷۰ درصد ارزش داروها بوده میتوانیم تا ۵ برابر افزایش دهیم که رقم قابل توجهی را تشکیل میدهد. ضمن اینکه داروی احتکار شده بعد از کشف در بازار عرضه خواهد شد که این اقدام دو نتیجه مطلوب دارد؛ یکی اینکه هم داروی کمیاب در بازار عرضه میشود و هم با متخلفان برخورد سخت قانونی خواهد شد. سخنگوی سازمان تعزیرات حکومتی تاکید کرد: مردم میتوانند موارد تخلف در حوزه دارو را از طریق تلفن همراه به سامانه ۱۳۵ گزارش دهند که بهطور شبانهروزی به درج و رسیدگی به شکایات میپردازد بنابراین مردم میتوانند گزارش گرانفروشی، کمفروشی یا احتکار دارو را در سامانه با مستنداتی که در اختیار دارند بارگذاری کرده و کد پیگیری دریافت کنند.
رفع مشکل کمبود دارو تا ماه آینده
پیمان نامدار، معاون بهداشت، درمان و توانبخشی جمعیت هلال احمر نیز با اشاره به فعال بودن داروخانههای هلال احمر در سطح کشور گفت: وزارت بهداشت، سازمان غذا و دارو و جمعیت هلال احمر با استفاده از تمامی ظرفیتها تلاش میکنند تا نیازهای جامعه را برطرف کرده تا مردم با کمبودی مواجه نباشند. وی افزود: جمعیت هلال احمر هم اکنون ۳۷ داروخانه فعال در سطح کشور دارد که عمده آنها داروهای بیماران خاص را توزیع میکنند که در این حوزه خوشبختانه کمبودها برطرف شده و آن ۴۰۰ قلم دارویی که نیاز بود تا بیشتر مورد توجه قرار گیرند، تأمین و تولید آنها در دستور کار قرار گرفت و تا به این لحظه ۴۰ درصد کمبودها جبران شده است.
به گزارش مهر، این مقام مسئول در جمعیت هلال احمر خاطرنشان کرد: تدابیری اندیشیده شده تا کمبودهای دیگر نیز در ماه آتی برطرف شده و مردم به شکلی آسانتر به نیازهای دارویی خود دست پیدا کنند.
معاون بهداشت، درمان و توانبخشی جمعیت هلال احمر ادامه داد: هلال احمر در حوزه دارو همراه و حامی وزارت بهداشت است و از دو طریق تولید و واردات به یاری این مجموعه شتافته است. ارتباط جمعیت هلال احمر با صلیب سرخ جهانی سبب شده تا دارو با نرخ مناسب وارد و بهدست شهروندان برسد.
وی افزود: هم اکنون در شرکت سهاهلال با استفاده از تمامی ظرفیتها تولید دارو بهصورت شبانه روزی انجام میشود و یک لحظه نیز خط تولید متوقف نمیشود تا دارو با تعداد بیشتری در داروخانهها عرضه شود. نامدار تصریح کرد: جمعیت هلال احمر در هماهنگی با وزارت بهداشت توانست محمولههای آنتی بیوتیک را از منابع معتبر وارد کشور کند و مشخصاً هر زمان که نیاز باشد باز هم در راستای رفع نیازهای مردم این اقدام را انجام خواهد داد.
سخن پایانی
آن طور که جداول و نمودارهای سازمان بیمه سلامت نشان میدهد، میزان مصرف داروهای آنتی بیوتیک در امسال نسبت به سال گذشته، به شکل عجیبی افزایش داشته است. بررسیها نشان میدهد که ماه آذر، پرمصرفترین ماه سال بوده است، به طوری که در ماههای نخست امسال، مصرف داروهای آنتی بیوتیک از ۱۱۰ هزار عدد در ماه به ۳۱۰ هزار عدد در ماههای مهر، آبان و آذر رسیده است.
ارسال نظر