|

آخرین جزییات از تولید مرغ در کشور

قائم مقام معاونت توسعه بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی اعلام کرد: به رغم چالش ها و تنگناهای تولید، نزدیک به ۱۴۶ میلیون قطعه مرغ از اسفندماه ۹۹ تا دهم فروردین ماه امسال در کشور تولید شده است.

اصناف

زورار پرمه افزود: بر اساس گزارش مرکز آمار ایران، سرانه مصرف روزانه گوشت مرغ در کشور حدود ۶۵۰۰ تن است و این در حالی است که در اسفند ۹۹ روزانه ۷ هزارتن و در ۱۰ روز نخست فروردین روزانه ۷۴۰۰ تن گوشت مرغ در کشور تولید شده است.

وی در تحلیل و ارزیابی عوامل اثرگذار بر بازار مرغ اظهار داشت: تولید گوشت مرغ از مرغ لاین آغاز و سپس مرغ اجداد، مرغ مادر و سپس به جوجه یکروزه ختم می‌شود؛ این فرایند که منتج به تولید جوجه یک روزه می‌شود، حداقل ۲۱ ماه به طول می‌انجامد.

پرمه با اشاره به این که ۶۰ تا ۷۰ درصد مرغ لاین کشور از نژاد رأس تأمین می‌شد، ادامه داد: در سال ۱۳۹۸ واردات مرغ لاین رأس با تحریم آمریکا مواجه شد بنابراین وزارت جهاد کشاورزی احیای نژاد مرغ آرین کشور را در دستور کار قرار داد و توانست ۶۰ درصد مرغ لاین آرین را جایگزین نژادهای قبلی وارداتی نماید. وی خاطرنشان کرد: این اقدام اساسی وزارت جهاد کشاورزی که بدون هیچ تبلیغاتی صورت گرفت توانست یکی از دغدغه‌های کشور در بخش تأمین مرغ لاین را مرتفع نماید.

پرمه با بیان این که یکی از چالش‌های اساسی کشور در تولید محصولات دام و طیور، وابستگی تام به نهاده‌های وارداتی از جمله ذرت، جو، کنجاله به ویژه در شرایط تحریم است، گفت: مقایسه ۱۱ ماهه سال ۱۳۹۹ با مدت مشابه سال قبل نشان می‌دهد که وزن ثبت سفارش، تخصیص و تأمین ذرت به ترتیب ۴۶، ۱۶ و ۱۷ درصد کاهش یافته است.

وی ادامه داد: این وضع در مورد نهاده جو بسیار شدیدتر بوده به طوری که وزن ثبت سفارش، تخصیص و تأمین این نهاده در سال ۱۳۹۹ در مقایسه با سال ۱۳۹۸ به ترتیب ۶۸، ۵۴ و ۶۹ درصد کاهش نشان می‌دهد.

قائم مقام معاونت توسعه بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی اذعان داشت: در مورد کنجاله سویا هر چند وضعیت سال ۱۳۹۹ در مقایسه با سال ۱۳۹۸ بهبود یافته است، اما وزن ترخیص و خروج از گمرک از کاهش ۳۸ و ۴۳ درصدی برخوردار بوده است و چرایی این وضعیت را می‌توان به طور مستقیم به تحریم‌های ایران و تأمین ارز کالاهای اساسی کشور به رغم تمام تلاش‌های مجموعه دولت دانست.

افزایش شدید قیمت‌های جهانی نهاده‌ها

وی در مورد افزایش شدید قیمت‌های جهانی نهاده‌ها نیز توضیح داد: قیمت سویای برزیل در یک سال اخیر با حدود ۴۳ درصد رشد از ۳۷۰ دلار در هر تن به ۵۲۸ دلار در هر تن و قیمت ذرت به عنوان مهمترین نهاده وارداتی مورد نیاز بخش دام و طیور کشور در یک سال اخیر با حدود ۷۸ درصد رشد از ۱۵۱ دلار در هر تن به ۲۷۰ دلار در هر تن افزایش داشته است.

پرمه افزود: این وضعیت در مورد جو نیز مصداق دارد به طوری که قیمت این نهاده در یک سال اخیر با حدود ۳۱ درصد رشد از ۱۸۶ دلار در هر تن به ۲۴۴ دلار در هر تن رسیده است.

وی اظهار داشت: در شرایطی که از یک طرف کشور با تحریم‌های شدید آمریکا مواجه و دسترسی به منابع ارزی اش محدود است، قیمت‌های جهانی نیز در حال افزایش بوده و با تخصیص محدود ارز توسط بانک مرکزی، دسترسی به نهاده‌ها نیز در حجم کمتری اتفاق افتاده است.

پرمه با اشاره به این که یکی از فاکتورهای مهم اثر گذار بر جریان تولید در کل اقتصاد، قیمت است، اذعان کرد: در صورتی که قیمت در بازار مناسب باشد و تولیدکننده اطمینان مناسب از سودآوری کالا داشته باشد، جریان تولید به طور مداوم ادامه خواهد داشت.

وی در توضیح عامل قیمت گذاری و تأثیر سیاست‌های تنظیم بازاری بر تولید گوشت مرغ گفت: بررسی‌های انجام شده در ۹ سال اخیر در خصوص مقایسه قیمت بازار و قیمت وضع شده تنظیم بازار نشان می‌دهد که تنها در ۳۵ ماه، قیمت تنظیم بازار از قیمت بازاری کمتر بوده و در ۱۰۶ ماه قیمت بازار همواره از قیمت ارائه شده توسط کارگروه / ستاد تنظیم بازار بیشتر می‌باشد.

پرمه با تاکید بر این که تمام تلاش وزارت جهاد کشاورزی و کارگروه تنظیم بازار کشور از بهمن ماه سال ۱۳۹۹ اصلاح قیمت در بازار بوده است، خاطرنشان کرد: بر اساس محاسبات انجام شده تنها ۶۰ درصد نهاده‌های مورد نیاز (دان) از طریق ارز ۴۲۰۰ تومانی تأمین می‌شود که در اختیار دولت قرار دارد اما همان طوری که اشاره شد افزایش قیمت‌های جهانی این نهاده‌ها موجب شده است که بخش تولید و سیاست گذاران در قیمت گذاری این نهاده‌ها در بازار داخلی نیز تصمیم گیری نمایند.

فقدان سیاستگذاری یکپارچه در کل کشور

وی با اشاره به مشکلات تنظیم بازار مرغ، فقدان سیاستگذاری یکپارچه در کل کشور را از جمله عوامل مؤثر عنوان کرد و افزود: هرچند سیاست‌های تنظیم بازار در سطح کشور وضع می‌شود، اما شورای تأمین در استان‌ها به منظور تأمین بازار استان خود، قیمت‌های متفاوتی را وضع کردند. همین امر موجب شد مرغ از استان‌ها به سمت استان‌های دارای قیمت بالا حرکت کرده و با وجود تولید مناسب در کل کشور، به دلیل سیاست‌های منطقه‌ای، توزیع در کل کشور با چالش مواجه شود.

پرمه، جایگزینی مصرف کالای یارانه‌ای مرغ با سایر محصولات پروتئینی (ماهی و گوشت قرمز) که در یک سال اخیر با افزایش قیمت مواجه شده اند را از دیگر عوامل اثرگذار بر بازار مرغ دانست و ادامه داد: در سال ۱۳۹۸ به دلیل شرایط خاص کرونایی مصرف صنف و صنعت کاهش یافته بود، اما در ماه‌های اخیر به دلیل شرایط مناسب‌تر جامعه به لحاظ شیوع کرونا، تقاضا در این بخش نیز افزایش یافت به ویژه به دلیل قابلیت ذخیره سازی در این بخش، بخش مهمی از تقاضای واردشده از این ناحیه بوده است.

وی، افزایش ذخیره سازی مردم و تصمیم گیری دیرهنگام در زمینه اصلاح قیمت را از دیگر عوامل مؤثر بر بازار مرغ برشمرد و یادآور شد: همان طوری که اشاره شد با وجود تأمین ارز ۴۲۰۰ برای دان کشور (۶۰ درصد قیمت تمام شده)، ۴۰ درصد هزینه دیگر تولید تحت تأثیر تورم جامعه قرار دارد. بنابراین اصرار بر تثبیت قیمت و همچنین افزایش قیمت‌های جهانی نهاده‌ها اثر منفی بر تولید داشت.

وی به فقدان هماهنگی در سطح خرده فروشی بین وزارت صمت و وزارت جهاد کشاورزی اشاره کرد و گفت: بر اساس تصمیم دولت در سال ۱۳۹۸ مبنی بر برگشت وظایف تجاری بخش کشاورزی به وزارت صمت، در ماه‌های اخیر به دلیل تعدد وظایف وزارت صمت، در عمل بخش نظارت بر خرده فروشی با مشکل مواجه شد و با وجود تولید کافی تا سطح عمده فروشی، در سطح خرده فروشی گوشت مرغ در کشور با چالش مواجه شده‌ایم.

وی در مورد اولویت وزارت جهاد کشاورزی در حوزه تولید گوشت مرغ اظهار داشت: به دلیل تغییر ساختار تولید گوشت مرغ در سطح جهان و حرکت به سمت توسعه زنجیره‌ها، وزارت جهاد کشاورزی در سال جاری یکی از اولویت‌های مهم خود را برنامه ریزی برای تحقق این مهم در دستور کار قرار داده است تا با افزایش بهره وری و افزایش تولید بتواند محصولی سالم و با برندهای معتبر در اختیار مصرف کننده قرار دهد.

منبع: مهر
کدخبر: 165447

ارسال نظر

 

آخرین اخبار