سهام پرطرفدار بورسی را بشناسید
روز گذشته (چهارشنبه) بالاترین رکورد حضور سرمایهگذاران در بورس به ثبت رسید. یافتههای آماری نشان میدهد در روز چهارشنبه ۵ میلیون و ۲۰۰ هزار سرمایهگذار در مبادلات بازار سهام مشارکت کردهاند.
رقمی که در تاریخ فعالیت بازار سرمایه در ایران بیسابقه است. طبق آمارهای مستند، در طول ۱۰۰ روز سپریشده از امسال، بهطور میانگین، در هر روز، ۸۲۰ هزار نفر در بورس و فرابورس به مبادله سهام پرداختهاند. رقمی که از عمق نفوذ بازار سهام در جامعه حکایت دارد.
رکوردشکنی مشارکت در بازار سهام
بالاترین رکورد حضور سرمایهگذاران در یک روز؛ اینبار با یک حدنصاب جالبتوجه در بازارسهام به ثبت رسید. روزچهارشنبه ۵ میلیون و ۲۰۰ هزار نفر در مبادلات بازارسهام مشارکت کردند. رقمی که در تاریخ فعالیت بازار سرمایه ایران بیسابقه است. یافتههای آماری نشان میدهد در طول امسال بهطور میانگین در هر روز ۸۲۰ هزار نفر در بورس و فرابورس به مبادله سهام پرداختهاند. رشد عجیب و غریب آمار مشارکتکنندگان در بازار سهام، در روز چهارشنبه علاوه بر روند صعودی و پرشتاب بورس، عمدتا ناشی از انجام عرضه اولیه سهام یک شرکت سیمان، وابسته به تامین اجتماعی بود. پیشتر در جریان عرضه اولیه «وپویا» معاملهگران زیادی به دلیل بروز اختلال در سامانههای مبادلات آنلاین از خرید سهام این شرکت جا ماندند و سامانههای معاملاتی اصلی نتوانستند حجم بالای تقاضا را هماهنگ کنند اما بهنظر میرسد در روز چهارشنبه با کاهش حجم این نوع اختلالها بازار توانست حجم بالایی از تقاضا را پاسخ دهد؛ موضوعی که به ثبت رکوردهای تازه و حضور دستکم ۸ درصد از کل جمعیت ایران در مبادلات دیروز بازار سهام کمک کرد.
اختلال و بازهم اختلال
البته در این بین گزارشهایی از بروز اختلال در سایت برخی کارگزاریهای بورس از جمله کارگزاریهای مفید و مبین در معاملات روز گذشته دریافت شد که نشان میداد این اختلالها به صفر نرسیده و اگر بازار در یک شرایط عادی و نرمال کار میکرد چه بسا شاهد ثبت رکوردهای بالاتری هم میبودیم. چنان که پیشتر بروز اختلال در سایت یک کارگزاری باعث کاهش یک میلیون نفری مشارکتکنندگان در عرضه اولیه «وپویا» شد.
به باور کارشناسان این اعداد و ارقام و رکوردشکنیها نشان میدهد بورس ایران هرروز بیشتر از دیروز نیازمند توسعه زیرساختهای فنی، بهویژه در بخش سامانههای معاملاتی و همچنین هسته معاملات اصلی است. با این حال مشکلات سامانههای معاملات و همچنین هسته معاملات پابرجاست. به گفته کارشناسان فنی، عمق بخشیدن به بازار سرمایه و تشویق صاحبان نقدینگی به حضور در بورس، با وضع فعلی و توسعهنیافته زیرساختها، تناقضی فاحش دارد که میتواند به زیانهای برگشتناپذیر سرمایههای مردمی منجر شود که بهتازگی به این بازار تخصصی پا نهادهاند.
رکوردهای دیگر
در اتفاق جالبتوجه دیگر دیروز شاخص قیمت بورس برای نخستینبار از مرز ۳۰۰ هزار واحد گذشت. این شاخص در سال ۸۲ یعنی ۱۷ سال قبل در مدار ۱۰ هزار واحد قرار داشت. شاخص کل بورس تهران در این روز رکوردهای دیگری را نیز به ثبت رساند. این نماگر در روز چهارشنبه توانست با رشد مقداری ۶۶ هزار و ۳۶ واحد در ایستگاه یکمیلیون و ۶۱۲ هزار واحد بایستد. این جهش ناشی از دستبهدست شدن ۹ میلیارد و ۳۰۴ میلیون سهم به ارزش ۱۳ هزار و ۹۴۰ میلیارد تومان بود اما شاخص بازار فرابورس نیز در این روز به رشد ۴۳۲ واحدی بسنده کرد و در مدار ۱۷ هزار واحد متوقف شد.
رشد ۵۰ میلیارد دلاری در یک هفته
در پایان مبادلات روز چهارشنبه ارزش کل بازارهای سهام فعال در بورس و فرابورس از نظر ارزش دلاری نسبت به یک هفته قبل ۵۰ میلیارد دلار رشد کرد و به عدد ۳۵۰ میلیارد دلار رسید. ارزش ریالی بازارسهام ایران شامل بورس تهران و فرابورس هم در این روز برای نخستینبار از مرز ۷هزارهزار میلیارد تومان گذر کرد.
گروههای پرطرفدار
بورس تهران در این روز معاملاتی شاهد معاملات پرحجم بود. در این روز گروه پالایشی همچنان مورد توجه معاملهگران قرار داشت و در حالی بهکار خود پایان داد که لیدرهای این گروه با صفوف خرید همراه بودند.
دومین حضور پرقدرت پول حقیقی
در آخرین روز معاملاتی این هفته همزمان با ثبت تاریخیترین رشد مقداری شاخص سهام به میزان ۶۶ هزار واحد و ورود این نماگر به سطح یکمیلیون و ۶۱۲ هزار واحدی، بازیگران حقیقی نیز حضور پررنگی در سمت خرید سهام داشتند. این مهم جایی اهمیت پیدا میکند که دیروز بورس تهران میزبان عرضه اولیه شرکت سرمایهگذاری سیمانتامین بود و خلاف روند گذشته بازار سهام در روزهای عرضه اولیه اینبار نهتنها معاملهگران برای تامین نقدینگی جهت شرکت در این عرضه اولیه فروشنده نشدند، بلکه پرقدرت در سمت خرید سهمهای دیگر حضور پیدا کردند.
در این مسیر روز گذشته ۲ میلیارد و ۶۵۵ میلیون سهم به ارزش ۲ هزار و ۱۳۰ میلیارد تومان از پرتفوی حقوقیها به سبد سهام معاملهگران خرد بازار افزوده شد. در این میان نمادهای زیرمجموعه گروه سرمایهگذاری در صدر فهرست خرید سهامداران خرد بازار قرار گرفتند. این گروه روز چهارشنبه شاهد جابهجایی ۶۰۰ میلیارد تومانی در مسیر حقوقی به حقیقی بود. گروههای کالایی اما در اولویتهای بعدی سهامداران خرد قرار گرفتند. به این ترتیب گروه فلزات اساسی روز گذشته با خالص خرید ۳۵۵ میلیارد تومانی حقیقیها همراه شد. در این گروه شرکتهای ملی مس ایران و فولادمبارکه اصفهان پرمخاطبترین سهام در نگاه سهامداران خرد بودند. فرآوردههای نفتی نیز روز چهارشنبه با استقبال پولهای حقیقی همراه شدند. جاماندگی این گروه از دیگر صنایع بورس در سال گذشته از یکسو و همچنین رشد قیمت جهانی نفت در مدت اخیر در جلبتوجه معاملهگران به این نمادها بیتاثیر نبود. پالایشیها دیروز شاهد جابهجایی ۳۰۹ میلیارد تومانی به سمت حقیقیها بودند. سهام پالایش نفت تهران و پالایش نفت اصفهان اما بیشترین خالص خرید حقیقیها در این گروه را به خود اختصاص دادند.
در ادامه این روند تمایل به خرید نمادهای محصولات شیمیایی قرار داشت بهطوریکه در این گروه ۲۰۷ میلیارد تومان نقدینگی به پرتفوی معاملهگران حقیقی منتقل شد. در میان پتروشیمیها بخش عمدهای از خریدها به جمعآوری سهام سرمایهگذاری نفت و گاز و پتروشیمی تامین تعلق داشت که در نهایت خالص خرید ۸۶ میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومانی را تجربه کرد. در میان نمادهای معدنی نیز سهامداران خرد به جمعآوری سهام شرکت سرمایهگذاری صدرتامین و معدنی و صنعتی گلگهر تمایل نشان دادند. روز گذشته حدود ۳۱ میلیارد تومان نقدینگی به پرتفوی سهامداران خرد «تاصیکو» منتقل شد. نماد «کگل» نیز در این روز با انتقال ۲۸ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان نقدینگی به سبد معاملهگران حقیقی روبهرو شد.
گروه خودرو از دیگر صنایع موردتوجه سهامداران خرد در معاملات روز چهارشنبه بود که در نهایت خالص خرید ۱۰۸میلیارد تومانی را از سوی حقیقیها تجربه کرد. گروه خودرویی در فصل بهار بیشترین بازده را در میان دیگر صنایع بورسی به خود اختصاص داد که با رشد خیرهکننده ۲۶۹درصدی همراه شد. در این گروه روز گذشته بخش عمدهای از خریدها به جمعآوری سهام «خساپا» تعلق داشت که توانست خالص خرید بیش از ۳۵ میلیارد تومانی را به خود اختصاص دهد.
در مقابل سهامداران حقوقی بیشترین خرید را در گروه محصولات فلزی داشتند که این امر با خالص خرید ۲۰ میلیارد تومانی بازیگران عمده همراه شد. در این گروه «چدن» با جابهجایی ۱۳ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومانی در مسیر حقیقی به حقوقی مواجه شد.
ارسال نظر