چه شد که قیمت دلار اوج گرفت؟
در چهارمین روز هفته، معاملهگران دلار و سکه سعی کردند در مرحله اول سطوح حمایتی را حفظ کنند و در مرحله دوم بهدنبال نزدیک کردن قیمت به سوی سقفهای روز دوشنبه باشند.
در ابتدای روز سهشنبه فشار فروش در بازار زیاد بود و در نتیجه آن، دلار تا نزدیکی مرز ۲۶ هزار تومانی پایین رفت. در بازار سکه نیز این فلز گرانبها در حوالی سطح حمایتی ۱۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان مورد معامله قرار میگرفت.
با این حال، افزایش فعالیت نوسانگیران در سطوح حمایتی موجب برگشت سریع قیمتها به سوی نرخهای بالاتر شد، هر چند که سقفهای روز دوشنبه حداقل تا ساعت ۴ بعدازظهر تکرار نشد. اسکناس امریکایی حدود ساعت ۴ بعدازظهر با قیمت ۲۶ هزار و ۷۰۰ تومان به فروش میرفت که ۳۸۰ تومان بیشتر از نرخ بسته شده روز سوم هفته بود. در اواخر روز گذشته، سکه تمام بهار آزادی نیز با قیمت ۱۲ میلیون و ۸۵۰ هزار تومان مورد معامله قرار میگرفت که ۳۵۰ هزار تومان بیشتر از روز دوشنبه بود.
البته پس از ساعت ۴ بعدازظهر قیمتهای بالاتری نیز در بازار به ثبت رسید. گفته میشد که دلار کانال ۲۷ هزار تومانی را بار دیگر به خود دیده است و سکه امامی به بالای کانال ۱۳ میلیون تومانی رهسپار شده است.
برخی فعالان باور داشتند، جدا از رشد قیمت دلار، بالا رفتن بهای طلا در بازارهای جهانی عامل دیگری بود که به افزایش قیمت سکه کمک کرد. طلای جهانی در مقاطعی از بعدازظهر روز گذشته حتی به بالای محدوده هزار و ۹۷۰ دلاری رفت و افزایش روزهای اخیر، امید سکه بازان برای رفتن اونس به بالای ۲ هزار دلار را افزایش داده است. برخی از سکهبازان انتظار برگشت قیمتی دلار در روز سهشنبه را نداشتند؛ در این شرایط بازگشت دلار به ریل افزایشی، واکنش زیادی را در میان سکهبازان برانگیخت.
در روزی که دلار افزایشی شد، برخی فعالان انتظار داشتند بازارساز از سیاست نزدیک کردن قیمت صرافیهای بانکی به بازار آزاد دست بردارد، ولی بازارساز مصرانه بهدنبال آن بود که فضای رانتی در بازار وجود نداشته باشد. چنین خواستی موجب شد که قیمت صرافیها متناسب با بازار آزاد رشد کند. درکنار این، بازارساز برخلاف روزهای قبل، به دقت شرایط بازار را زیر نظر داشت و قیمتهای خود را با آن تنظیم میکرد.
چرا قیمت دلار رشد کرد؟
به گفته فعالان، مهمترین عاملی که موجب شد دلار در روز سهشنبه افزایشی شود، ادامه نگرانیهای سیاسی و جوسازی معاملهگران پیرامون بازگشت تحریمهای سازمان ملل بود. آنها روز سهشنبه اظهارات یکی از مقامات ارشد امریکایی را برجسته میکردند که در هفته آتی از مکانیزم ماشه استفاده خواهد شد و بعد از آن، برخی از تحریمهای ایران بار دیگر فعال میشود. این در حالی است که ایران بارها تکرار کرده امریکا دیگر عضوی از برجام نیست که درباره بازگشت تحریمها تصمیم بگیرد.
در این میان، گروهی نیز به اظهارات مقام امریکایی دیگری اشاره میکردند که عنوان کرده بود، اروپا از تحریمهای امریکا علیه ایران حمایت به عمل خواهد آورد. برخی از فعالان اعتقاد داشتند، چنین اخباری نگرانیهای را در بازار ایجاد میکرد و در نتیجه زمینهساز افزایش خریدها میشد. این در حالی بود که گروه دیگری باور داشتند نوسانگیران سعی داشتند با جوسازی پیرامون این اخبار در نرخهای بالاتر اقدام به فروش و خالی کردن دلار خود کنند.
حمایت بازیگران فنی از دلار
به گفته فعالان یکی دیگر از عواملی که موجب شد قیمت دلار در روز سهشنبه به زیر مرز ۲۶ هزار تومانی نرود، حمایت بازیگران فنی بود. این دسته اعتقاد داشتند بازار به راحتی از کانال ۲۶ هزار تومانی پایین نخواهد رفت و برای شکست این مرز نیاز به عرضه زیاد یا تغییر انتظارات وجود دارد. در واقع آنها باور داشتند همانطور که شکستن کانال یاد شده و صعود به بالای آن دشوار بود، پایین رفتن از این کانال هم به آسانی صورت نخواهد گرفت. در این میان، با توجه به چنین انتظاراتی، طبیعی بود که برخی از معاملهگران در مرز ۲۶ هزار تومانی، بخشی از نقدینگی خود را برای خرید وارد بازار ارز کنند. آنها توانسته بودند در نرخهای بالاتر اقدام به فروش کنند و هراس کمتری برای گرفتن موقعیت خرید در مرز حساس ۲۶ هزار تومانی داشتند. جدا از این اخبار سیاسی و تغییر جو بازار نیز به آنها اطمینان بیشتری برای ورود به بازار میداد.
رفتار بازارساز در مرز روانی
در چهارمین روز هفته، صرافیهای بانکی در ابتدای روز نرخ فروش دلار خود را پایین آوردند، ولی با تغییر مسیر این ارز در بازار آزاد، قیمت فروش این صرافیها نیز رشد کرد. در ابتدای روز این صرافیها ۶۰۰ تومان ارزش دلار را کاهش دادند و قیمت خود را روی عدد ۲۶ هزار و ۱۵۰تومان قرار دادند. زمانی که ارزش این ارز در بازار بالا رفت، در دو مرحله هم قیمت دلار بر تابلوی صرافیها رشد کرد. در ابتدا نرخ فروش ۲۶ هزار و ۴۰۰ تومانی تعیین شد و در اواخر روز رقم ۲۶ هزار و ۶۰۰ تومانی برای دلار تعیین شد.
به گفته برخی فعالان، سیاست نزدیک کردن نرخها در روز دوشنبه موجب شد که نرخ در بازار آزاد دچار ریزش شود ولی در روز سهشنبه، تنها توانست مانع ورود دلار به کانال ۲۷ هزار تومانی شود. برخی معاملهگران عنوان میکردند پیش از تصمیم امریکا در مورد چکاندن یا نچکاندن ماشه، سطح تقاضا در بازار بالا رفته است، ولی پس از اینکه در هفته آتی سرنوشت بازگشت یا عدم بازگشت تحریمهای سازمان ملل مشخص شد، کم کم میزان تقاضا کاهش پیدا خواهد کرد و در آن شرایط عرضه بازارساز بهتر میتواند اثر کاهشی روی قیمت بازار آزاد داشته باشد.
در این شرایط، اگر بازارساز بتواند مانع ورود دلار به کانال بالاتر شود، در هفته آتی میزان عرضه میتواند بیشتر شود. با این حال، در صورت خروج اسکناس امریکایی از کانال ۲۶ هزار تومانی، احتمال رشد بیشتر این ارز منتفی نخواهد بود، چرا که شکست هر مرزی تقاضای جدیدی را به بازار وارد میکند.
بارها اشاره شده بود که شکست مرز ۲۶ هزار تومانی میتواند منجر به ورود تقاضای جدید به بازار شود. در آخرین نمونه روز شنبه در گزارش«اعداد حساس در بازار ارز و سکه» به حساسیت این نقاط در بازار اشاره شده بود. بازارساز کمی دیر قیمتهای خود را به بازار آزاد نزدیک کرد و فرصت نگه داشتن قیمتها پشت مرز مقاومتی را از دست داد. با این حال، با آغاز سیاست نزدیک کردن قیمتها به یکدیگر حداقل تا حدی جلوی پیشروی قیمتها گرفته شده است و در صورتی که طی روزهای آتی، رشد بیشتری در بازار رخ ندهد و بازارساز در همین کانال ۲۶ هزار تومانی قیمت را نگه دارد، در هفته اول مهرماه، توان پایین بردن قیمتها وجود دارد، چرا که اثر تصمیمات سیاسی امریکا در مورد بازگشت تحریمهای سازمان ملل تا آن موقع میتواند کاهش پیدا کند و از حجم تقاضا بکاهد.
پیشروی سکه در بازار
سکه دیروز بازار پرهیجانی داشت. در ابتدای روز در محدوده ۱۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان قرار داشت و در اواخر روز به سوی مرز ۱۳ میلیون تومانی حرکت کرد. به گفته فعالان، یکی از عواملی که موجب شد سکه در مسیر افزایشی قرار بگیرد، رشد بهای اونس در بازارهای جهانی بود. سکهبازان انتظار دارند، اونس به کانال ۲ هزار دلاری برود.
ارسال نظر