جزییات مهم از نحوه مبادلات ایران و ونزوئلا در توافق ۲۰ ساله
ایران و ونزوئلا از امضای توافقی همکاری ۲۰ ساله خبر دادند. سفیر پیشین ایران در ونزوئلا این توافق را بررسی کرده و توضیح داده که همکاریهای اقتصادی و تجاری میان دو کشور به چه صورت انجام میشود و چه منافعی برای تهران دارد.
رابطه ایران و ونزوئلا از زمان ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد به سطح روابط استراتژیک ارتقا پیدا کرد. ایران به زعم خود در حیاط خلوت آمریکا یعنی منطقه آمریکای لاتین یک دوست نزدیک پیدا کرده بود و ونزوئلا هم که از فروپاشی اقتصادی شدید تحت تحریمهای ایالات متحده رنج میبرد راهی برای تنفس در جهان یافته بود.
روابط تهران و کاراکاس در دوران بعد از احمدی نژاد هم ادامه پیدا کرد. در اردیبهشت ۹۹ و سال پایانی ریاست جمهوری حسن روحانی گزارشهایی منتشر شد که نشان میداد ایران در ازای بازسازی پالایشگاههای بنزین ونزوئلا از این کشور ۹تن شمش طلا دریافت کرده است.
این خبر تقریبا مصادف بود با افتتاح اولین فروشگاه اتکا در کاراکاس. همزمان با این تحولات هواپیمایی تحت تحریم ماهان اولین خط هوایی مستقیم به کاراکاس را راهاندازی کرد. این پرواز در خط مسافری راه اندازی نشد، اما مسئولیت جابجایی بسیاری از اقلام مورد معامله دو طرف را بر عهده گرفت.
در دی ماه ۹۹ تعداد ۱۰ کشتی حامل سوخت ایران راهی ونزوئلا شد. هفته گذشته هم نفتکشهای ایرانی دو میلیون بشکه نفت سنگین ونزوئلا را بارگیری کردند. ظاهرا ونزوئلا که با کمبود بنزین و دیگر فرآوردههای نفتی روبرو است با ایران وارد همکاری شده و قرار بر تحویل نفت خام سنگین به ایران در ازای دریافت بنزین و میعانات گازی است.
بعد از اعلام این خبر، در ادامه توافقهای بلند مدت سریالی ایران با کشورهای بلوک مخالف غرب، وزیر خارجه ایران حسین امیرعبداللهیان از امضای یک توافق ۲۰ ساله با کاراکاس خبر داد. سوال اینجاست که امضای توافقی با این مدت زمان و با کشوری که از تورم ۲۵۰ درصدی رنج میبرد برای ایران چه نفعی دارد؟
تبادل شمش طلا در مبادلات تجاری ایران و ونزوئلا
خبرنگار ما درباره مختصات توافق ۲۰ ساله ایران و ونزوئلا با سفیر ایران در کاراکاس در زمان ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد گفتگو کرده است. احمد سبحانی سفیر پیشین ایران در ونزوئلا مختصات توافق ۲۰ ساله ایران و ونزوئلا را شرح داده و گفته همچنان تبادل شمش طلا و رمزارز مسیرهای تبادلات مالی تهران، کاراکاس خواهد بود.
به گفته سبحانی ونزوئلا شریک قدیمی ایران با حدود نیم قرن سابقه است. دو کشور با هم جزو بنیانگذاران اوپک هستند و همکاریهای سازندهای در حوزه نفت و گاز تا امروز داشتهاند.
او درباره حوزههای همکاری دو کشور گفت: گاز، نفت، مشتقات گازی و صنایع وابسته ازجمله موضوعات همکاری ایران و ونزوئلاست. دو کشور سالهاست که تحت تحریم بودهاند و نیازهای زیادی دارند که میتوانند با مشارکت با هم آنها را برطرف کنند.
سبحانی با اشاره به تجربه ۴۰ سال گذشته گفت: ایران در این مدت در موارد مختلفی به خودکفایی رسیده و میتواند این حوزهها را با ونزوئلا به اشتراک بگذارد.
سفیر پیشین ایران در ونزوئلا درباره کمکهای ایران به ونزوئلا در حوزه پتروشیمی گفت: احداث پتروشیمی، پالایشگاهها و خود استخراج نفت میتواند زمینههای خوبی برای همکاری دو کشور باشد.
همکاری ایران و ونزوئلا در حوزه نفت و کشاورزی
او به ظرفیتهای کاراکاس اشاره کرد و گفت: ونزوئلا بیشترین ذخایر نفت سنگین را در دنیا دارد. شرکتهای ایرانی در حوزه تامین مخازن تبحر دارند. تجربه نفت سنگین ونزوئلا از ایران بیشتر است. اخیرا دو کشور همکاریهاییها را آغاز کردهاند که طی آن نفت سنگین ونزوئلا را با میعانات گازی ایران مخلوط کرده و محصول جدیدی ایجاد میکنند که ارزش افزوده دارد.
سبحانی به دیگر حوزههای همکاری دو کشور اشاره کرد و گفت: ونزوئلا میلیونها هکتار زمین کشاورزی دارد که بدون استفاده مانده است. این کشور بزرگترین منابع آب شیرین دنیا را دارد. ایران میتواند در تولید محصولات کشاورزی در ونزئلا برنامه درازمدت تدوین کند.
سبحانی به صدور خدمات مهندسی هم اشاره کرد و گفت: این موضوع تجربه موفق ما در یک دهه گذشته در آمریکای لاتین و ونزوئلا بوده است. او گفت ایران در به روز رسانی پترو پالایشگاههای ونزوئلا به این کشور کمک کرده که این حوزه هم میتواند وسیعتر شود.
استفاده از رمز ارز در تبادلات مالی ایران و ونزوئلا
او همچنین تاکید کرد: ایران در حوزه تولید قطعات نفتی تجربه خوبی دارد. سبحانی درباره راههای تبادلات مالی در چشمانداز ۲۰ ساله روابط دو کشور گفت راههای زیادی برای تبادل مالی هست. تحریم دلار باعث گسترش رمز ارز در دنیا شده بنابراین استفاده از رمزارز یکی از راههای تبادلات مالی میان دو کشور است.
سفیر پیشین ایران گفت: یکی دیگر از راههای تبادل مالی میان ایران و ونزوئلا شمش طلاست. از طرفی پرداخت با ارزهای ملی هم یکی از این راهها است. ابتکاراتی ایجاد شده که بتوان با این ارزهای ملی کار کرد به طوری که نوسانهای ارز روی آن تاثیر نگذارد.
ارسال نظر