|

درخواست مهم نماینده مجلس درمورد کالابرگ/ یارانه را واقعی کنید

عضو کمیسیون انرژی مجلس با بیان اینکه باید یارانه نقدی به همه مردم پرداخت شود، بیان کرد: ارائه کالابرگ الکترونیک روش مناسبی نیست و مشکلاتی به بار می آورد و همچنین بستر لازم برای صدور کالابرگ الکترونیک را نداریم. باید مبلغ یارانه نقدی واقعی و به صورت نقدی به همه مردم پرداخت شود.

مصطفی نخعی، عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگویی، با انتقاد از روش تخصیص ارز وارداتی با نرخ ۴۲۰۰ تومانی گفت: با بررسی میدانی وضعیت اقتصادی کشور در گذشته، یعنی در زمانی که ارز ترجیحی پرداخت می‌شد، به این نتیجه می‌توان رسید که این ارز نتوانست اثر‌گذاری قابل توجهی بر زندگی مردم داشته و سفره آنها را از التهابات قیمیت که هدف اصلی این ارز بود دور نگه دارد.

نخعی خاطر نشان کرد: در گذشته تحلیل آقایان این بود که نرخ کالاهای وارده شده با ارز ترجیحی را در یک سطح مشخص نگه داریم تا آسیبی به سفره و معیشت مردم نرسد اما آنچه در بازار مشاهده شد، افزایش قیمت‌ها به صورت هفتگی و ماهانه بود و گرانی‌ها کاملا مشهود و تمام مردم آن را درک می‌کردند.

نماینده سربیشه و نهبندان همچنین متذکر شد: در واقع، به دلیل افت شدید ارزش پول ملی و افزایش نرخ ارز، طبیعتا نرخ تمام شده برخی از کالاها به ویژه کالاهای اساسی با نرخ واقعی طی چند سال اخیر افزایش قابل ملاحظه‌ای پیدا کرد. این مسئله برای افرادی که به دنبال سوء استفاده از شرایط پیش آمده بودند، سبب ایجاد انگیزه برای غارت ارز ۴۲۰۰ شد.

عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی ادامه داد: ارز ترجیحی نتوانست به هدف اصلی خمد یعنی همان رضایت مردم از نرخ کالاها و افزایش قدرت خرید مردم را تامین کند. حتی نتوانست جلوی گرانی کالاهای اساسی که ارز برای واردات انها پرداخت می‌شد را بگیرد! یعنی درصد بالایی از مزایا و منافع ارز ترجیحی که قاعدتا باید به مردم اختصاص پیدا می‌کرد اصلا به‌دست آنها نرسید. این ارز به طور کلی به جیب عده‌ای دلال و سودجو سرازیر شد.

به گفته ی این مقام مسئول، به طور کلی، در همه جای دنیا مبانی اقتصادی مشخص است، نمی‌توان اقتصاد را با دستور و تصمیمات غیرکارشناسی اداره کرد در مقابل انتظار رسیدن به اهداف تعیین شده و مورد نظر را هم داشت.

نماینده مردم نهبندان و سربیشه در مجلس شورای اسلامی گفت: ارز ترجیحی اقتصاد کشور را به شدت آلوده به رانت، فساد، قاچاق و سوء استفاده در بخش‌های مختلف کرده و همچنین تامین کالاهای اساسی را در کشور با چالش مواجه کرد.

این نماینده مجلس یازدهم خاطرنشان کرد: حجم بالایی از ارز پرداخت شده، صرف واردات کالاهای اساسی نشد، حتی با این ارز کالاهای لوکس و یا بی‌اهمیت وارد شده که به در مردم در آن شرایط اقتصادی نمی‌خورد. حتی در ابتدای تخصیص این ارز ترجیحی اوضاع بسیار آشفته تر بود و کالاهای وارداتی، عادی محسوب نمی‌شد، بلکه جز کالاهای لوکس به حساب می‌آمد.

این نماینده مجلس یازدهم ادامه داد: برخی افراد خاص که منافع بالایی در ارز ترجیحی نصیبشان شد با گرفتن این ارز کالاهای لوکس ایران وارد کشور می‌کردند. البته این روند بعد از مدتی اصلاح شد و ارز ترجیحی فقط به کالاهای اساسی تخصیص پیدا کرد اما در همین مسیر نیز رانت خیلی بالایی وجود داشت، زیرا در تخصیص ارز گزینشی عمل می‌شد و رانت عده خاص دلیل این گزینشی عمل کردن بود.

نخعی افزود: وقتی در جایی اختلاف نرخ ۵ و ۶ برابری وجود دارد، به صورت طبیعی، رانت شکل می‌گیرد و مقابله با این رانت هم کار ساده‌ای نیست، بیش از ۳۰ درصد از ارز ترجیحی به هدف برخورد نمی‌کرد و صرف رانت و فساد می‌شد. در این شرایط دولت باید برای اقتصادی که آلوده به رانت، فساد و سوء استفاده شده کاری می‌کرد و اقتصاد را به سمت بهره‌وری، تولید، با کمترین رانت و سوء استفاده، می‌برد.

وی ادامه داد: در طرح حذف ارز ترجیحی و مردمی کردن آن باید تدبیر شود و آثار منفی و مشکلات احتمالی آن مدیریت شود که با کمترین تبعات و مشکل در سطح جامعه اجرا شود و برای مردم مشکل خاصی به وجود نیاید‌. طرح مردمی‌سازی توزیع عادلانه یارانه طرح بسیار بزرگی است و کمتر دولتها جرات و شجاعت انجام این گونه اقدامات را دارند‌.

نخعی درباره میزان ارجح شدن واردات بر تولید با تخصیص ارز ترجیحی نیز توضیح داد: از طرف دیگر با تخصیص ارز ترجیحی انگیزه برای تولید برخی از اقلام مانند دانه‌های روغنی و خیلی از اقلامی که نقش بسیار استراتژیکی در استقلال غذایی هر کشوری می‌توانند، داشته باشد به شدت کاهش پیدا کرد. چراکه نرخ تمام شده در داخل با آنچه که وارد می‌شد اختلاف داشت و عملا انگیزه تولید در این قسمت‌ها از بین می‌رفت.

 

 

 

کدخبر: 267755
  • ناشناس ارسالی در

    سلام کاش بحث کالا برگ تموم میشد چون ما ق شر ضعیف تنها امیدمون اول خدا بعد یارانه نقدیه

ارسال نظر

 

آخرین اخبار

پربازدیدترین