فاصله فاحش قیمت دلار در دولت رئیسی و روحانی
رییس جمهوری پیشین ایران گفته است برای خَلَف خود (دولت کنونی به ریاست ابراهیم رییسی) ۵ یادگار بر جای گذاشت: ذخیره ارزی، تأمین کالاهای اساسی، میلیون ها دُز واکسن، برجام آمادۀ احیا و پروژه های عمرانی که تنها ۱۰ درصد تا افتتاح فاصله داشت.
ابراهیم رییسی البته طی دو سال اخیر روایت کاملا متفاوت و شاید مغایری ارایه داده و ۴ فقره را به مدیریت جهادی خود و همکاران نسبت داده و از برجام هم به سردی یاد کرده و به گره نزدن آن به اقتصاد بالیده است.
ابراهیم رییسی البته روایت دیگری دارد و هر چند هنوز واکنش نشان نداده اما طی دو سال و دو ماهی که از عمر دولت او می گذرد بارها گفته است دولت قبل در ماه پایانی برای پرداخت حقوق کارکنان دچار مشکل بود (هرچند توضیح نداده عصای معجزهآسایی که در چند روز حقوق کارکنان دولت را تأمین کرده چرا در دو سال و دو ماه بعد که زمام کار را کاملا در دست گرفتهاند اعجازی نشان نداده و اژدهای تورم را از پا نینداخته تا همچنان قدرت خرید مردم را نبلعد؟)
درباره برجام هم رییس جمهوری فعلی نه تنها آن را یادگار نمیداند که اگر رودربایستی نداشت چه بسا از آن به مثابه میراث شوم هم یاد می کرد بلکه از گره نزدن برجام به اقتصاد به عنوان یک دستاورد یاد کرده است. البته از حجم حملات به برجام بعد از انقضای تحریم تسلیحاتی به موجب برجام از ۱۸ مهر کاسته شده است و اگرچه در مذمت درخت میگویند اما میوه آن را میچینند.
ذخیره کالاهای اساسی را هم قبول ندارد و به دولت خود نسبت میدهد منتها ترجیح داده در این مورد توضیح بیشتری ارایه نکند.
واردات واکسن کرونا کوتاه زمانی بعد از استقرار را نیز رییس جمهوری فعلی بارها به دولت خود نسبت داده و در زمره افتخارات دولت مردمی و مدیریت جهادی برشمرده و متقابلا کارشناسان پرسیدهاند چگونه ممکن است بدون پیش زمینه قبلی چنین امکانی فراهم آمده باشد؟ ضمن این که تزریق واکسن وارداتی از اردیبهشت ۱۴۰۰ آغاز شده بود. جدای اینها یادآوری میکنند آنان در مقام منتقد دولت قبل بیش از واردات از تولید در داخل سخن میگفتند و اتکا به آن را کافی میدانستند.
مبنای قضاوت شهروندان البته قدرت خرید و قیمت دلار است و درباره هر دولت چه اصلاحطلب از جنس دولت خاتمی، چه اصولگرا از جنس دولت احمدینژاد و رییسی و چه اعتدالگرا از جنس دولت حسن روحانی با یک متر مشخص داوری میکنند: این که دلار را با چه قیمتی تحویل گرفته و با چه قیمتی تحویل داده است. یعنی مشخصه داوری درباره هر دولت نرخ دلار است که هر چه بالاتر رفته اگرچه در دستمزدها هم تغییراتی داده شده اما به نسبت آن حقوق و دستمزدها افزایش نیافته است.
از این رو هر چه از عمر دولت رییسی گذشته و قیمت دلار بالا رفته داوری افکار عمومی بیش از هر مؤلفۀ دیگر متأثر از آن است و البته خود رییس جمهور هم این را نیک میداند کما این که در یک گزارش تلویزیونی گفت تا قبل از اعتراضات ۱۴۰۱ دلار نهایتا دو تومان بالا رفته بود و بعد از آن به خاطر حوادث پاییز ۱۴۰۱ ناگهان تصاعدی شد. در هفتههای اخیر هم بیم افزایش بیشتر در پی جنگ غزه بود که دولت را واداشت دلار به بازار تزریق و مدام تأکید کنند ایران درگیر جنگ نخواهد شد.
ارسال نظر