نظر مجلس درباره افزایش حقوق بازنشستگان / خیال این قشر راحت باشد
حاجی بابایی گفت: برنامه هفتم توسعه، مصوب مجلس، یکبار از شورای نگهبان اعاده شده، بر این اساس به تازگی برخی مواد را مصوب کردیم و برنامه هفتم مصوب باردیگر به شورای نگهبان خواهد رفت تا دیگر ایرادی نداشته باشد.
حاجی بابایی تاکید کرد که متناسب سازی حقوق بازنشستگان باید از اول فروردین ماه امسال اجرا شود و بودجه آن نیز پیش بینی شده است. اما او بیان کرد که عدم صورت گرفتن اضافه پرداختی ها از اول فروردین ماه به دلیل برخی مسائل قانونی است.
رئیس کمیسیون تلفیق بودجه افزود، موضوع ۹۰ درصد متناسب سازی حقوق بازنشستگان در برنامه هفتم مصوب شده است، یعنی سازوکار اجرایی آن در برنامه هفتم توسعه است که هنوز از سوی شورای نگهبان تایید نشده است.
به گفته این نماینده مجلس، برنامه هفتم توسعه، مصوب مجلس، یکبار از شورای نگهبان اعاده شده، بر این اساس به تازگی برخی مواد را مصوب کردیم و برنامه هفتم مصوب باردیگر به شورای نگهبان خواهد رفت تا دیگر ایرادی نداشته باشد.
رئیس کمیسیون تلفیق بودجه گفت: بر این اساس وقتی برنامه هفتم توسعه تبدیل به قانون بشود، دولت مکلف است احکام جدید حقوق بازنشستگان را نیز صادر کند.
حاجی بابایی گفت: هر زمانی که احکام جدید از سوی دولت صادر شد از اول فروردین متناسب سازی حقوق بازنشستگان محاسبه شده و ما به التفاوت واریز خواهد شد.
روز چهارشنبه علی بهادری جهرمی، در جلسه هیات دولت، به مناسبت روز کارگر، معلم و یادبود شهید مطهری، اعلام کرد که افزایش حقوق مستمری بگیران تامین اجتماعی با پیشنهاد سازمان تامین اجتماعی و وزارت کار، تصویب شده است.
وی گفت:حقوق حداقل بگیران بازنشستگان حوزه تامین اجتماعی نیز ۳۵ درصد افزایش یافته و حداقل حقوق یک بازنشسته با همسر و یک فرزند بالای ۱۰ میلیون تومان خواهد بود. همچنین، برای سایر سطوح نیز ۲۲ درصد به اضافه عدد ثابتی که هر سال تعیین میشود، تصویب شده است.
جهرمی ادامه داد: شش ماه از ابلاغ سیاست های اقتصاد دریا می گذارد و قرار بود تا دولت برنامه آن را تدوین کند. این برنامه تفصیلی و زمان بندی شده به تصویب دولت رسید. سازوکار اجرای این برنامه و وظایف هر دستگاه مشخص شده است این برنامه جامع است و ۴۰ حکم دارد و مبتنی بر یک سند است.
همچنین روز گذشته محمدرضا پورابراهیمی، درباره اینکه آیا اجرای برنامه هفتم و متناسب سازی حقوق بازنشستگان به نیمه اول سال خواهد رسید، اظهار کرد که این موضوع به بازنشستگان بستگی دارد و آنها مدتهاست این موضوع را پیگیری میکنند. او افزود که در قانون برنامه هفتم این موضوع تصویب شده است و پیشنهاد شده است که ۹۰ درصد افزایش حقوق بازنشستگان در طول ۳ سال اجرا شود.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: در حال حاضر به دلیل آنکه برنامه هفتم نهایی نشده است و رسماً احکامش نیست، مانند همه احکام بودجه که گاهی اوقات اردیبهشت ماه میآمد و مابهالتفاوتش را میدهند، ما پیشنهادمان این است که مابهالتفاوت متناسبسازی حقوق بازنشستگان محاسبه و در احکام بازنشستهها لحاظ شود و بیاید، حال با یک ۲ ماه تاخیر مابهالتفاوت فروردین و اردیبهشت ماه در خرداد پرداخت شود.
وی افزود: خبری که من دارم این است که بررسی برنامه هفتم در حال تمام شدن است و به زودی ایرادات شورای نگهبان برطرف میشود و حتما بعد از تائید به مجلس میآید و آقای قالیباف هم به رئیسجمهور ابلاغ میکند. بنابراین پیش بینی ما این است که آن چیزی که در قانون آمده است، اجرایی شود.
پورابراهیمی گفت: حال مسئله اعتباری و مالی است که طبیعتا باید با دولت بنشینیم و حل کنیم و این امکانی است که متناسب با تورم به بازنشستگان داده شده است در حال حاضر تورم به شدت معیشت بازنشستگان را تحت تاثیر قرار داده است و سفرهشان را کوچک کرده است یک بخشی از آن جبران شود.
روز گذشته هادی حق شناس دربارۀ یکسان بودن میزان افزایش حقوق بازنشستگان و کارمندان گفت: تعیین میزان یکسان برای همه افراد، از جمله کارمندان و بازنشستگان، منطقی نخواهد بود. به این دلیل که هزینههای معیشت و مخارج بین افرادی که در شهرهای بزرگ مثل تهران زندگی میکنند و افرادی که در شهرستانها زندگی میکنند، متفاوت است. حتی درون هر استان نیز این تفاوتها وجود دارد؛ اما متأسفانه، فرمولی مناسب وجود ندارد که تعیین غیر یکسان حقوق کارمندان و بازنشستگان را ممکن سازد.
وی افزود: اگر فرمولی برای تعیین نرخ متفاوت در شهرها و استانها اعمال شود، ممکن است موج بزرگی از مهاجرت به وجود آید. به عبارت دیگر، افزایش یکسان حقوق و مزایای کارمندان و بازنشستگان، قانون مناسبی به نظر نمیرسد ولی باید توجه کرد که جایگزینی مناسب هم وجود ندارد.
نماینده مردم بندر انزلی در دوره هفتم مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: نکته مهم در این مسئله مربوط به قدرت خرید مردم است؛ نه اینکه حقوق چه مقداری افزایش یابد یا به چه درصدی افزایش پیدا کند. بطور مثال، آیا این افزایش درآمدی که خانوارها قرار است دریافت کنند، به صورتی است که بتوانند با آن، خدماتی را که در سال گذشته داشتند، تأمین کنند؟ آیا قدرت خرید در سال جاری مشابه سال گذشته است یا خیر؟ اگر پاسخ به این پرسش ها مثبت باشد و مشخص شود که میزان افزایش درآمد قادر است قدرت خرید مردم را جبران کند، در این صورت ۲۰ درصد افزایش حقوق بهطور کاملاً منطقی و صحیح است. اما اگر پاسخ منفی باشد و مشخص شود که این افزایش درآمد قادر به تأمین سبد کالا و خدماتی نیست که در سال گذشته مصرف می شد، در این صورت مشخص است که این میزان افزایش پذیرفتنی نخواهد بود.
فضای اقتصادی کشور مطلوب نیست
حق شناس در ادامه گفت: برای مثال، در صورتی که یک خانوار در سال گذشته قادر بود هزینۀ اجارهٔ مسکن را پرداخت کند، حالا با توجه به افزایش حقوق ۲۰ درصدی، باید بررسی کرد که آیا هنوز قادر به پرداخت اجاره هستند یا خیر. در واقع، ملاک اصلی این نیست که درصد افزایش حقوق چقدر است، بلکه قدرت خرید و توان مالی خانوار مهم است. کسانی که این نرخ را تعیین میکنند، به هر دلیلی که ما از آن بی خبریم، این عوامل را در نظر نمیگیرند.
وی گفت: متأسفانه، فضای اقتصادی کشور و فضای کسب و کار ما به اندازهای که باید، مطلوب نیست. به همین دلیل، حقوق کارکنان دولتی و بخش خصوصی قابل قبول نخواهد بود و قطعا باعث شکاف بین هزینهها و درآمدها خواهد شد.
حق شناس در ارتباط با شغل دوم افراد گفت: کسانی که شغل دوم دارند، به دلایلی نمیتوانند برای کسب و کار مفید باشند. اولاً، بهرهوی کاری در شغل اول کم می شود و دوم اینکه به دلیل تحلیل جسمی و فکری در شغل دوم هم نمیتوانند به خوبی وظیفه خود را انجام دهند.
این کارشناس اقتصادی با اشاره به افزایش نامناسب حقوق بازنشستگان توسط سازمان تأمین اجتماعی اضافه کرد: قانون میگوید حقوق باید متناسب با نرخ تورم تعیین شود؛ اما وقتی دولت به عنوان مجری قانون از اجرای آن خودداری میکند، چه انتظاری میتوان از بخش خصوصی و نیمه خصوصی داشت؟
ارسال نظر