ارائه ارز به کالاهایی که هرگز وارد کشور نمی شوند / نبود اهرم فشار بانک مرکزی در حلقه واردات
معمولاً پس از رسانهای شدن پرونده شرکتهایی که بدهیهای ارزی را به عهده دارند، سؤالی در ذهن مخاطبان شکل میگیرد که چگونه این شرکتها، بدون اقدام به واردات کالاهای سفارشی، از بانک مرکزی ارز دریافت میکنند؟
در گذشته و قبل از تشدید تحریمهای آمریکا و اتحادیه اروپا و قطع سامانه SWIFT و محدود شدن روابط بانکی بین بانکهای ایرانی و خارجی، اکثر واردکنندگان، پس از دریافت پیشفاکتور از فروشنده خارجی و ثبت سفارش ورود کالا، برای تضمین دریافت کالای خود از فروشنده، به بانکها مراجعه و درخواست صدور اعتبارات اسنادی به نفع فروشنده خارجی را مطرح میکردند.
بانکها نیز پس از دریافت اسناد حمل کالا مطابق شرایط اعتبار اسنادی، اقدام به خرید ارز از بانک مرکزی و پرداخت آن به فروشنده از طریق بانک کارگزار خارجی میکردند. این روش امکان واردات کالاهای سفارشی را برای واردکنندگان فراهم میکرد تا مطمئن شوند که کالاهای خود را دریافت خواهند کرد و بانکها نیز با استناد به اسناد معتبر، ارز مورد نیاز را از بانک مرکزی تهیه و برای پرداخت به فروشنده استفاده میکردند.
با توجه به اینکه فرایند یادشده تحت قوانین منتشرشده اتاق بازرگانی بینالمللی (یوسیپی، اینکوترمز و...) انجام میشد، احتمال قصور طرفین در ایفای تعهدات خود به طور معناداری کاهش مییافت. با توجه به اینکه تا اواخر دهه 80 شمسی اختلاف نرخ ارز در بازار آزاد و بانکها وجود نداشت، خروج ارز از کشور مطلوبیت چندانی برای واردکنندگان کالا نداشته و در مواردی صرفا اقدام به گراننمایی کالای خود و کسب سود بیشتر میکردند که در نهایت این گراننمایی نیز قیمت تمامشده کالا را افزایش میداد و متأسفانه ضمن اینکه واردکننده مالیات کمتری به جهت کمترشدن فاصله قیمت تمامشده خرید کالا و فروش آن در بازار و شناسایی سود ریالی کمتر در اظهارنامه مالیاتی خود، پرداخت میکرد،از سالهای آغازین دهه 90 شمسی تا به امروز به علت تشدید تحریمها و همچنین محدودشدن روابط کارگزاری با بانکهای خارجی و در مقاطعی قطع سیستم سوییفت، شرکتها به آرامی روی به واردات کالا از طریق حواله بازرگانی آوردند که ریسک بیشتری دارد.
در یک دهه اخیر دولتهای مختلف به دلایل متعدد مانند کنترل قیمت کالاهای اساسی، جلوگیری از افزایش تورم کالاهای اساسی و دارو، کنترل قیمت ارز و... اقدام به تخصیص ارز ترجیحی (12260، 42000 و 285000 ریالی) و ارز سامانه نیما برای واردات کالا میکردند که با وجود صحیحنبودن از نظر اقتصادی و تدوین مقررات نظارتی متعدد به دلایل یادشده مورد سوءاستفاده قرار میگیرد.
ارسال نظر