|

وضعیت بازار دلار در روز اول خرداد ماه / خریداران ارز از بازار کوچ کردند

با گذشت دو ماه از سال، نگاهی به فراز و فرود بازدهی بازار‌ها نشان می‌دهد در این مدت بر خلاف پیش بینی برخی کارشناسان، شاخص ارزی بازدهی منفی به ثبت رسانده و از قله ۷۰ هزار تومانی هفته پایانی فروردین فاصله معناداری گرفته است.

اقتصاد

بازدهی بازار‌های دارایی نظیر ارز، طلا، سکه، بورس و سپرده بانکی در ماهی که گذشت به گونه‌ای بوده است که نرخ دلار آزاد بیشترین بازدهی منفی را به ثبت رسانده است. به گونه‌ای که در اردیبهشت ماه بهای دلار آمریکا در بازار آزاد از رقم ۶۶ هزار تومانی در پایان فروردین ماه به کانال ۵۷ هزار تومان در پایان اردیبهشت ماه رسید؛ بنابراین بازدهی این شاخص ارزی در چهار هفته گذشته، حدود منفی ۱۵ درصد بوده است که در مقایسه با سایر بازار‌ها نظیر طلا و سکه، در صدر قرار دارد.

به بیان دیگر؛ در اردیبهشت ماه بازدهی طلای ۱۸ عیار حدود منفی ۱۱ درصد؛ بازدهی سکه امامی حدود منفی ۱۰ درصد؛ بازدهی نیم سکه حدود منفی ۱۱ درصد و بازدهی بورس نیز در این مدت حدود منفی ۴.۵ درصد بوده است. این در حالی است که در میان بازار‌های دارایی، فقط سپرده بانکی با ثبت بازدهی مثبت ۲.۵ درصدی در ماهه گذشته، جایگاه برتر داشته است؛ بنابراین در مقایسه با بازار‌های ارز و طلا و سکه و بورس، سرمایه گذارانی که نقدینگی خود را در سپرده بانکی پارک کردند، در نهایت سود بدست آوردند و در مقابل، اشخاصی که تحت تاثیر فضای هیجانی راهی بازار ارز و طلا و سکه شدند، در پایان دومین ماه سال، هیچ سودی دریافت نکردند و بلکه ضرر کردند.

بررسی‌ها نشان می‌دهد در هفته پایانی فروردین ماه، بازار‌های ارز و طلا و سکه در داخل کشور تحت تاثیر ریسک‌های سیاسی و بین المللی قرار داشت؛ به گونه‌ای که در روز‌های پایانی تعطیلات نوروز، با حمله موشکی رژیم صهیونیستی به ساختمان کنسولگری ایران در دمشق منجر به شکل گیری موج جدیدی از ریسک‌های منفی در بازار ارز و به تبع در بازار طلا، سکه و حتی بورس شد و در ادامه نیز پس از پاسخ ایران به تجاوز رژیم صهیونیستی به کنسولگری ایران در سوریه، نرخ ارز در بازار غیررسمی پس از چند هفته روند صعودی، به حوالی ۷۰ هزار تومان هم رسید؛ هرچند با تدبیر بازارساز، این روند تداوم نداشت و در نهایت فروردین ماه با دلار در محدوده ۶۶ هزار تومانی به پایان رسید.

مسلما در اردیبهشت ماه همزمان با کاهش ریسک‌های سیاسی و افت تنش‌ها میان ایران و رژیم صهیونیستی، انتظارات تورمی در فضای اقتصاد ایران رو به کاهش رفت. به گونه‌ای که به مرور شاهد افت خرید‌های هیجانی در بازار ارز و سکه بودیم و در این میان، خبر مهمی نیز به کاهش بیشتر نرخ ارز کمک کرد.  در این خبر بیان شد: "با توجه به تمدید مصوبه مداخلات در شورای عالی هماهنگی اقتصادی، به زودی بانک مرکزی ایران برای کنترل نرخ ارز به بازار سلیمانیه ورود خواهد کرد و پیش‌بینی می‌شود، مداخلات بازارساز از روز جمعه ۲۱ اردیبهشت برای پنج روز و گسترده عملیاتی شود. " پیش بینی کاهشی از نرخ ارز در هفته پایانی اردیبهشت ماه که سرانجام محقق شد و بهای دلار آمریکا از محدوده ۶۱ هزار تومان به کف کانال ۵۷ هزار تومان در پایان اردیبهشت ماه رسید. هرچند در این میان؛ برخی دلالان و نوسان گیران تلاش داشتند تا پس از انتشار خبر وقوع سانحه هوایی برای هلی‌کوپتر حامل رئیس‌جمهور و شهادت دکتر رئیسی، نرخ دلار تلگرامی را به صورت صوری افزایش دهند، اما ابتکار عمل بازارساز مانع از شکل گیری چنین نرخ‌هایی در بازار شد و عملا شاهد افت دلار در آخرین روز اردیبهشت ماه بودیم.  

فعالان بازار ارز اذعان دارند با توجه به افزایش صادرات نفت و رشد درآمد‌های ارزی، کاهش نرخ رشد نقدینگی و همچنین مجوز و اختیار بازارساز برای مداخله ارزی در بازار‌های هرات، سلیمانه و درهم امارات، دست بازارساز برای مدیریت بازار ارز بیش از پیش تقویت شده و می‌تواند به تعدیل بیشتر نرخ ارز در هفته‌های آتی منجر شود؛ موضوعی که حالا در اولین روز خردادماه با کاهش نرخ دلار به میانه کانال ۵۶ هزار تومان، رنگ واقعیت گرفته است و در شرایطی که خبری از خریدار واقعی در بازار ارز نیست، روند شاخص ارزی با کاهش همراه شده و در مقایسه با نرخ ماه‌های اخیر، حالا بهای دلار به سه ماه قبل یعنی یکم اسفندماه ۱۴۰۲ رسیده است. از سوی دیگر، قیمت هر اسکناس دلار آمریکا در مرکز مبادله به رقم ۴۴۸۱۱ تومان و نرخ حواله دلار مرکز مبادله نیز به رقم ۴۱۸۴۰ تومان رسیده است که نشان از کاهش فاصله نرخ ارز مرکز مبادله و بازار آزاد دارد.

جزئیات بیشتری از این روند قیمت ها را در ویدیوی منتشر شده در این گزارش مشاهده کنید.

منبع: بازار نیوز
کدخبر: 327279

ارسال نظر

 

آخرین اخبار

پربازدیدترین