اختصاصی گسترش نیوز؛
پیش بینی قیمت خانه تا پایان تابستان ۱۴۰۳ | افزایش نرخ اجاره بها در راه است؟
قشقایی اظهار کرد: معمولا در مقاطعی که میزان بدبینی نسبت به آینده وجود دارد، رشد نرخ ها در بازارهای مالی را شاهد هستیم. به باور من، در آینده نزدیک شاهد جهش قیمت ها در بازار مسکن نخواهیم بود. به عنوان مثال، یک ملک ۱۰ میلیاردی به یکباره و در یک بازه کوتاه مدت، به ۲۰ میلیارد تومان نخواهید رسید. قیمت خانه تا پایان تابستان به اندازه تورم موجود افزایش ملایمی خواهد داشت و این پیش بینی را در این خصوص می توان ارائه داد.
مطابق نظر برخی واسطه های بازار مسکن، در صورت تداوم روند نزولی بازارهای سرمایه مانند دلار، طلا و سکه، قیمت خانه گران خواهد شد. واسطه های ملکی بر این باور هستند که این وضعیت می تواند شرایط قیمتی بازار را دستخوش تغییر کند و در آینده نزدیک کاهش بهای مسکن را نظارهگر باشیم. اما برخی تحلیلگران حوزه مسکن با این پیش بینی موافق نیستند و دیدگاه متفاوتی را در ارتباط با آینده بازار مسکن ارائه می کنند.
آن ها معتقدند که به سبب برخی عوامل تاثیرگذار بر بازارهای مالی، قیمت مسکن در آینده نزدیک با جهش محسوسی مواجه نخواهد شد. درهرصورت باید صبر کرد و دید که دولت مسعود پزشکیان چه سیاستی را برای ساماندهی بازار مسکن در نظر می گیرد. یکی از سیاست های مورد نقد دولت سیزدهم، به تعیین سقف برای افزایش اجاره بها و استفاده از اهرم نرخ گذاری دستوری مربوط می شود که موجی از انتقادات را به همراه داشته است.
در این راستا با عبدالرضا قشقایی، مدیرعامل تعاونی مسکن کارمندان پتروشیمی شیراز، گفت وگویی انجام دادیم که در ادامه می خوانید.
سیاست بیهوده برای ساماندهی بازار اجاره
عبدالرضا قشقایی درباره قیمت گذاری دستوری در حوزه مسکن و تاثیر این سیاست ها بر بازار گفت: این نوع سیاست گذاری نتیجه مثبت و خوشایندی به همراه ندارد و تجربیات گذشته نیز بیانگر همین موضوع است. بازار مسکن نیز به قوانین و برنامه های اصولی نیاز دارد و با استفاده از نرخ گذاری دستوری نمیتوان مشکلات را حل کرد.
او ادامه داد: در بازار اجاره نیز این رویه مورد توجه دولت ها است و قصد دارند با تعیین سقف برای اجاره بها، به ساماندهی وضعیت بازار بپردازند. در توجیه این سیاست گذاری، برخی مسئولان به قوانین سایر کشورها مثل فرانسه و آمریکا اشاره می کنند و دست به مقایسه های عجیب می زنند. درحالی که در آن کشورها خبری از تورم نیست و شرایط بسیاری متفاوتی بر بازارهای مالی آنان حاکم است.
قشقایی افزود: قیمت گذاری دستوری در بازار اجاره، روش مناسبی برای کنترل افزایش اجاره بها نیست و دولت برای ساماندهی شرایط بازار، باید از راهکارهای بهتری بهره ببرد. حل تعارضات همیشگی میان موجر و مستاجر، به یک نگاه علمی و تجربی احتیاج دارد و با آزمون و خطا نمی توان چالش های دیرینه را برطرف کرد.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: هرگونه تصمیم گیری در این رابطه می تواند به زیان یکی از طرفین تمام شود و حق و حقوق عدهای نادیده گرفته شود. دولت اگر قصد کمک و دلسوزی دارد، بهتر است که از خزانه خود استفاده کند و چشم به اموال مردم نداشته باشد. امروزه بسیاری از افراد هزینه های زندگی خود را از طریق همین اجاره ها تامین می کنند.
جهش قیمت نخواهیم داشت
تحلیلگر حوزه مسکن تصریح کرد: در صورت وجود ثبات در بازار، طرح هایی از قبیل تعیین سقف برای اجاره بها می تواند تا حدی مثمرثمر باشد. مادامی که نرخ تورم در کشور بالا باشد، قیمت گذاری دستوری دردی از مردم دوا نخواهد کرد و چه بسا مشکلات جدیدتری را نیز ایجاد می کند. در زمان کرونا نیز طرح و قانون این چنینی مطرح شد که به هیچ وجه جواب نداد و اشخاص به راحتی آن را دور زدند؛ بنابراین نرخ گذاری دستوری تاثیر مثبتی بر بازار مسکن نخواهد داشت و دولت برای بهبود وضعیت فعلی، بهتر است به دنبال برنامه های مطلوبتر و اصولیتر برود.
قشقایی درباره احتمال افزایش قیمت مسکن با توجه به ادامه روند نزولی بازارهای سرمایه نظیر دلار، طلا و سکه، عنوان کرد: بازارهای سرمایه پس از مشخص شدن نتیجه انتخابات، شرایط بهتری پیدا کرد و نسبت به گذشته روند امیدوارکنندهتری را در پیش گرفت. به عنوان مثال، بازار بورس در هفته های گذشته وضعیت به مراتب بهتری را تجربه کرد و سهامداران نیز نسبت به آینده خوشبین شدند.
او در پایان اضافه کرد: معمولا در مقاطعی که میزان بدبینی نسبت به آینده وجود دارد، رشد نرخ ها در بازارهای مالی را شاهد هستیم. به باور من، در آینده نزدیک شاهد جهش قیمت ها در بازار مسکن نخواهیم بود. به عنوان مثال، یک ملک ۱۰ میلیاردی به یکباره و در یک بازه کوتاه مدت، به ۲۰ میلیارد تومان نخواهید رسید. قیمت خانه تا پایان تابستان به اندازه تورم موجود افزایش ملایمی خواهد داشت و این پیش بینی را در این خصوص می توان ارائه داد.
ارسال نظر