قیمت خانه ۲ هزار درصد گران شد | روزگار مستاجران تیره و تار شد
ترافیک سنگین در مسیرهای منتهی به مناطق مسکونی و اداری تهران در سالهای اخیر، موجب جلب توجه به بازار مسکن در یکی از مناطق مرکزی پایتخت شده است.
تحقیقات میدانی در بازار مسکن منطقه ۶ تهران نشان میدهد که تقاضا برای مسکن در این منطقه به طور قابل توجهی افزایش یافته است. با این حال، منطقه ۶ با دو نقطه ضعف نسبت به مناطق کاملاً مسکونی مانند منطقه ۴ و ۵ مواجه است که شامل «آلودگی هوا» و «طرح ترافیک» میباشد. از سوی دیگر، سکونت در خارج از مناطق مرکزی نیز با دو چالش مواجه است که ممکن است برای برخی از شهروندان، این چالشها از مشکلات موجود در منطقه ۶ بیشتر باشد.
خانههای منطقه ۶ به سه دسته واحد مسکونی براساس سن بنا قابل تقسیمبندی است؛ زیر ۱۰ سال، ۱۰ تا ۱۵ سال و بالای ۱۵ سال. قیمت پیشنهادی واحدهای بالای ۱۵ سال، مترمربعی ۹۷ میلیون تومان است در حالی که همین قیمت برای واحدهای زیر ۱۰ سال، ۱۳۵ میلیون تومان و برای متراژ میانی ۱۰۸ میلیون تومان برآورد میشود.
بنابراین پاسخ این سوال که چرا حتی برخی خانهاولیهای جوان در منطقه ۶ میل به خرید خانه قدیمی دارند، در این ارقام آمده است. واحد مسکونی قدیمی در منطقه مرکزی تهران هم نسبت به آپارتمانهای شرایط متوسط منطقه ۵، قیمت کمتری دارد و هم اینکه، معضل ترافیک روزانه را از جلوی پا برمیدارد.
رشد ۱۶۲ هزار درصدی قیمت مسکن در ۳ دهه!
گزارشی قدیمی از روزنامه اطلاعات در فضای مجازی دست به دست میچرخد. بر اساس این گزارش متوسط قیمت مسکن تهران در تابستان ۱۳۷۲ متری ۵۰ هزار و ۷۰۰ تومان اعلام شده است. این در حالیست که گزارشهای مرکز آمار ایران نشان میدهد، قیمت مسکن در ۳۰ سال بعد، یعنی تابستان ۱۴۰۲ متری ۸۲ میلیون و ۴۷۶ هزار تومان شده است. به این ترتیب قیمت مسکن در ۳۰ سال گذشته ۱۶۲ هزار و ۵۷۴ درصد رشد کرده است.
وزارت مسکن و شهرسازی در سال ۱۳۷۳ بولتنی درباره متوسط قیمتهای بازار مسکن تهران و شهرستانها طی سال ۱۳۷۲ منتشر کرده بود.
این گزارش که روزنامه اطلاعات بانی انتشار آن بود حالا پس از گذشت حدود ۳۰ سال دست به دست در فضای مجازی میچرخد و تفاوت قیمتها نسبت به بازه کنونی در آن بیش از هر مورد دیگر مورد توجه قرار گرفته است.
بر اساس بولتن وزارت مسکن و شهرسازی، متوسط قیمت فروش یک متر مربع واحد مسکونی معاملهشده در شهر تهران در تابستان ۱۳۷۲ صرف نظر از نوع آن (ویلایی و آپارتمانی) حدود ۵۰ هزار و ۷۰۰ تومان اعلام شده است.
همچنین نتایج آمارگیری نشان میدهد واحدهای مسکونی نسبت به سال پیش از آن رشدی ۱۳.۲ درصد داشتهاند، اما در مقایسه با بهار سال گذشته، یعنی بهار ۱۳۷۱ معادل ۱.۶ درصد عقب نشینی قیمت وجود داشته است.
همچنین متوسط اجارهبهای یک واحد مسکونی با مساحت زیربنای ۱۰۰ متر در تابستان ۱۳۷۲ برابر با ۲۳ هزار ۷۰۰ تومان بوده است. اما طی سالهای بعد قیمت مسکن چه روندی را طی کرده است؟
نمودار قیمت مسکن در ایران همواره در مسیر صعودی قرار داشته است. بررسی آمارها نیز حاکی از جهش قیمت در مقاطع ۱۰ ساله است.
متوسط قیمت مسکن تهران که در تابستان سال ۱۳۷۲ حدود متری ۵۰ هزار و ۷۰۰ تومان اعلام شده بود، ۱۰ سال بعد یعنی تابستان ۱۳۸۲ بالغ بر متری ۵۸۹ هزار تومان ثبت شده است؛ رشد قیمتی معادل هزار و ۶۱ درصد.
این روند صعودی در ۱۰ سال بعد ادامه داشته است، اما از شتاب آن کاسته شده و رشدی حدود ۵۷۹ درصد را نشان میدهد. متوسط قیمت مسکن در تابستان ۱۳۹۲ تا متری چهار میلیون تومان رشد کرده است.
قیمت مسکن از سال ۹۲ تا ۱۴۰۲ بالغ بر ۱۹۰۰ درصد رشد کرده است
سالهای بین ۱۳۹۲ تا ۱۴۰۲ سالهای جهش قیمت مسکن است. متوسط قیمت مسکن بهویژه از دور دوم ریاستجمهوری حسن روحانی و فسخ یک طرفه توافقنامه برجام توسط آمریکا در سال ۱۳۹۷ روی دور رشد قیمت افتاد.
این جهش قیمت تا آنجا گسترده بود که بر اساس گزارش مرکز آمار ایران متوسط بهای مسکن در شهر تهران به متری ۸۲ میلیون و ۴۷۶ هزار تومان رسیده و هزار ۹۶۱ درصد صعود قیمت را تجربه کرده است.
در مجموع متوسط قیمت مسکن تهران از تابستان ۱۳۷۲ تا تابستان ۱۴۰۲ رشدی بالغ بر ۱۶۲ هزار و ۵۷۴ درصد را پشت سر گذاشته است.
طی سالهای اخیر علاوه بر افزایش افسارگسیخته قیمت مسکن، قدرت خرید مردم نیز کاهش معناداری داشته تا آنجا که اکنون خرید خانه برای اکثر مردم تبدیل به رویا شده است.
این در حالیست که همچنان هم چشماندازی افزایشی برای قیمت مسکن وجود دارد و انتهای مسیری که در این عرصه ایجاد شده است مشخص نیست.
ارسال نظر