اختصاصی گسترش نیوز؛
شوک ۱۰ ریشتری به مالکان مسکن ملی | تحویل خانه ها برای همیشه کنسل شد؟
کلاف سردرگم مسکن ملی و بحث تحویل واحدهای مسکونی، بسیاری از متقاضیان را به ستوه آورده و حالا طیف وسیعی از آن ها از خانه دار شدن به کلی مأیوس شدند. دولت جدید در خصوص تکمیل سریع واحدها و تامین منابع مالی وعده هایی را مطرح کرده است که البته این موضوع با نگاه خوشبینانهای از سوی فعالان بازار مسکن و تحلیلگران این حوزه دنبال نمی شود.
گسترش نیوز -سهیل مافی: طرح مسکن ملی با امیدواری های بسیار در دولت دوازدهم کلید خورد و در ادامه دولت شهید رئیسی تحت عنوان نهضت ملی مسکن آن را ادامه داد. منتها به دلیل نواقص متعدد و ایرادات اساسی، این طرح به نقطه مطلوبی نرسید.
در حال حاضر اعتراضات و گلایه مندی های بسیاری در این خصوص وجود دارد و متقاضیان نسبت به موارد گوناگونی نظیر تامین آورده اولیه، زمان تحویل واحدهای مسکونی و همچنین تسهیلات، پرسش های جدی و فراوانی از دولت جدید دارند. در حالی که در مبارزات انتخاباتی شاهد موضع گیری روشن از سوی مسعود پزشکیان در این زمینه نبودیم اما وزیر جدید راه و شهرسازی از عزم جدی خود برای به سرانجام رساندن طرح های بزرگ مسکنی نظیر مسکن ملی و مسکن مهر سخن گفت.
فرزانه صادق چه در مجلس برای اخذ رای اعتماد و چه پس از آن مقطع، بارها و بارها بر ضرورت تکمیل مسکن ملی تاکید کرد و وعده های رنگارنگی نیز به متقاضیان این طرح داد. خانم صادق به خوبی میداند که راه دشوار و پیچیدهای برای تحقق هدف خود در پیش دارد اما با این وجود به متقاضیان قول تکمیل پروژه را داد تا انتظارات از اون و معاونانش بیش از پیش شود.
تحلیلگران حوزه مسکن و شهرسازی در خصوص این موضوع تردیدهایی در ذهن دارند و نسبت به اتمام پروژه و تحویل واحدها به مردم خیلی خوشبین به نظر نمی رسند. گسترش نیوز در این راستا گفت و گویی با احمدرضا سرحدی انجام داده است که در ادامه می خوانید.
طرح مسکن ملی هیچگاه عملیاتی نخواهد شد
احمدرضا سرحدی درباره گلایه های پرشمار متقاضیان مسکن ملی و سرنوشت نهایی این طرح بزرگ گفت: از روز اول مطرحسازی این طرح تا به امروز، وعده هایی از سوی مسئولان به مردم داده شد که اکثر آن قولها به نقطه ایده آل نرسید. به جرئت میتوان اذعان کرد که طرح مسکن ملی هیچگاه عملیاتی نخواهد شد و من به شخصه هیچ امیدی به آن ندارم. برای این ادعا نیز استدلال های منطقی و درستی وجود دارد که در ادامه به آن اشاره خواهم کرد.
او ادامه داد: این پروژه چه از نظر تعداد واحدها و چه از بُعد هزینه های تمام شده، به سرانجام دلخواه متولیان امر نمیرسد و باید این حقیقت آشکار را پذیرفت. هیچکدام از وعده و وعیدهای دولت سیزدهم در خصوص اتمام طرح نهضت ملی مسکن و تحویل واحدها به جایی نرسید. البته من در همان مقطع نیز نگاه خوشبینانهای نسبت به این موضوع نداشتم و با اعداد و ارقام دلیل مخالفت خود را اعلام کردم.
سرحدی افزود: دولت قبل این انتظار را داشت که برای بحث تامین مسکن بایستی در یک بیابان بی آب و علف دست به تولید زد تا به هدف نهایی رسید و مشکل اساسی اقشار کم درآمد جامعه را برطرف کرد. درصورتی که برای این اقدام مهم و حیاتی، باید مسائل گوناگونی را درنظر گرفت و بر اساس پیش بینی های دقیق و اصولی به مردم وعده داد. چنین توقعی در افکار و برنامه های آقای بذرپاش و همکارانش وجود داشت که می توان از ۲۰۰۰ قطعه زمین در بیابان های یزد و کرمان، برای مردم مسکن ساخت!
وی در ادامه خاطرنشان کرد: حالا دولت جدید نیز در ابتدای مسیر خود از تکمیل واحدهای مسکن ملی و مسکن مهر سخن به میان آورده و قول هایی نیز به مالکان داده است. من منکر نیت خیر دولت در این زمینه نیستم و همواره از طرح هایی که به بحث تامین مسکن کمک می کند، حمایت کردم. منتها دولت زمینه لازم را برای این امر مهم فراهم نکرده است و صرفا بر اساس برخی مفروضات اشتباه روی کاغذ، به مردم وعده ساخت مسکن می دهد؛ در حالی که بسیاری از موانع و مشکلات در ابتدای امر از میان برداشته نشده و پیش بینی لازم برای انجام هرچه مطمئنتر این موضوع صورت نگرفته است.
تحلیلگر حوزه مسکن ضمن اشاره به ضرورت کمک به اقشار آسیب پذیر جامعه در راستای تامین مسکن، عنوان کرد: هزینه های پیش بینی شده در ابتدای طرح، در حال حاضر ۲ برابر شده و شرایط فعلی کاملا متفاوت با روزهای ابتدایی مطرحسازی پروژه است. در واقع اگر کسی در زمان فعلی قصد ثبت نام در طرح مسکن ملی را داشته باشد، باید ریسک بالایی را قبول کند. این طرح با هدف کمک به قشر آسیب پذیر مطرح شد، اما حالا وضوح می بینم که از هدف غایی خود دور شده و به حاشیه رفته است. در ابتدای سال جاری حتی خبرهایی مبنی بر خرید و فروش امتیاز این خانه ها نیز شنیده شد و موضوع به سمت سوداگری در بازار مسکن پیش رفت.
سرحدی در ادامه به گسترش نیوز گفت: متقاضیان مسکن ملی به علت مشکلات اقتصادی و معیشتی، حتی قادر به تامین آورده اولیه نیز نیستند. آیا پرداخت مبلغ یک میلیارد تومان و حتی بیشتر برای اقشار کم درآمد جامعه امری میسر است؟ آیا با توجه به بدعهدی های گذشته دولت، میتوان به این گونه پروژه ها اعتماد کرد؟ پاسخ این گونهها پرسش ها روشن است و حالا دولت باید دست از فراکنی بردارد و به دنبال آگاهسازی متقاضیان باشد.
متناسب سازی حقوق ها باید پیگیری شود
او در ادامه تصریح کرد: برخی افراد برای تامین آورده اولیه، متوسل به دریافت وام هایی با اقساط سنگین می شوند که خود این موضوع نیز مشکلی بر مشکلاتشان میافزاید. دولت های پیش با هدف تامین مسکن برای خانوارهای با درآمد کمتر جامعه، گام در مسیری گذاشتند که از ابتدا برنامه دقیق و درستی برای آن لحاظ نشده بود. به عبارت دیگر، آنها دست به دست هم دادند و کلاف سردرگمی برای مردم درست کردند به نام مسکن ملی!
کارشناس بازار مسکن یادآور شد: حقیقت امر آن است که صرفا برنامه امیدوارکننده با نیت خوب کفایت نمیکند و نتیجه نهایی باید برای مردم محسوس باشد. باید گرهای از مشکلات آنها باز شود، نه اینکه دردسری جدید برای مردم ایجاد شود که تنها و تنها معطلی و گرفتاری در پی داشته باشد. مگر اینکه شرایط کلی کشور تغییر کند و دست دولت در بسیاری از امور باز شود.
سرحدی در پایان بیان کرد: متناسب سازی حقوقها و توجه ویژه به شاخص های اقتصاد کلان، میتواند یک راهکار مناسب و موثر باشد. در گذشته که دولت ها توجهی به این مسائل نکردند و تنها به افتتاح پروژه ها اکتفا نمودند. در حال حاضر شرایط کلی کشور و وضعیت اقصادی بدتر و نگران کنندهتر از دولت سیزدهم است. با توجه به افزایش احتمالی قیمت دلار در ماه های آینده، شرایط وخیم تری برای طرح مسکن ملی پیش بینی میشود. گشایش اقتصادی میتواند یک راه حل خوب برای این موضوع باشد اما با توجه به تجربیات گذشته، امید چندانی در این خصوص وجود ندارد.
در صورت تمایل به پیگیری اخبار روز حوزه مسکن و آخرین تحولات در بازار اجاره، سرویس راه و مسکن پایگاه خبری گسترش نیوز را دنبال کنید.
در پایان نظرات خود در خصوص آینده طرح مسکن ملی در دولت مسعود پزشکیان را با ما در میان بگذارید.
ارسال نظر