|

سیگنال حذف ارز نیمایی بر بازار بورس

شاخص کل بورس تهران در هفته سوم آذرماه با افزایش ۱.۶۶ درصدی، از مرز تاریخی ۲ میلیون و ۵۳۵ هزار واحد عبور کرد. این نماگر با ثبت رکوردی جدید، توانست حجم معاملات بالایی را نسبت به اردیبهشت سال گذشته به ثبت برساند. حمایت کامل سیاست‌گذاران اقتصادی از بازار سهام و شایعاتی درباره کاهش نرخ بهره و افزایش نرخ ارز که بر شرکت‌ها تأثیرگذار است، موجب شده تا بازار به سمت روند صعودی حرکت کند.

اقتصاد

خبر حذف ارز نیمایی و راه‌اندازی بازار یکپارچه ارزی می‌تواند جو بازار را به وضعیت اسفند ۱۴۰۱ بازگرداند. با راه‌اندازی این بازار، احتمالاً اختلاف بین دلار موثر بر شرکت‌ها و نرخ آزاد به زیر ۲۰ درصد کاهش خواهد یافت که این موضوع برای بازار اهمیت زیادی دارد. افزایش بیش از ۶۰ درصدی این نرخ از پاییز سال گذشته می‌تواند به رشد سودآوری شرکت‌ها منجر شود. همچنین، این عوامل می‌توانند به تعدیل مثبت نسبت P/E بازار کمک کنند که در حال حاضر زیر ۷ واحد قرار دارد. در شرایطی که تمامی عوامل اقتصادی به نفع رونق بازار هستند، احتمال شکستن سقف بورس افزایش می‌یابد، به شرط آنکه افزایش ریسک‌های سیاسی مانع جدی برای بازار سهام نشود.

کاهش تردید در بازار

رشد شاخص‌کل بورس از کف ۱.۹میلیون‌واحدی، ۲۹درصد بوده‌است. این میزان از افزایش ارتفاع سبب شده‌است تا نماگر اصلی با رسیدن به سقف تاریخی ۲.۵میلیون‌واحدی، دچار تردید شود. عرضه‌های پی‌درپی در روزهایی که شاخص به قله رسیده بود، فضای هیجانی‌‌‌‌‌‌تری را ایجاد‌کرده‌بود، بااین‌حال بالاماندن ارزش معاملات و رکوردزنی حجم دادوستدهای بورس، موجب شد تا سهام عرضه‌شده به‌خوبی درمیان سهامداران حقیقی دست به‌دست شود. رشد نرخ دلار نیما و عبور از ۵۴هزار‌تومان نیز معاملات را متعادل‌‌‌‌‌‌تر نگه داشت. حذف بازار نیما و تشکیل یک بازار جدید ارزی، می‌تواند قیمت دلار موثر بر شرکت‌ها را بالای ۶۰هزار‌تومان تثبیت کند. با انتشار این خبر احتمالا از ابتدای هفته آینده شاخص‌کل بورس می‌تواند با قدرت و اطمینان بالاتری از سقف تاریخی عبور کند و بالای این محدوده تثبیت شود.

طی هفته قبل حمله قوی شاخص‌کل به مرز۲.۵میلیون‌واحد، با سهام و صنعت کوچک و متوسط انجام شد، به‌طوری‌که در هفته‌ای که گذشت، صنعت خرده‌فروشی، کاشی و سرامیک و بانک‌ها با بازدهی بالای خود نقش مهمی در حفظ بازدهی مثبت هفتگی ایفا کردند. همان‌طور که انتظار می‌رفت، احتمالا سهام کوچک‌‌‌‌‌‌تر و شاخص هموزن بتوانند عملکرد بهتری داشته‌باشند. در هفته آینده، حذف ارز نیمایی احتمالا موجی از تقاضا را در سهام بزرگ و شاخص‌‌‌‌‌‌ساز به‌وجود خواهد آورد، اما سهام کوچک و متوسط نیز می‌توانند به تبعیت از کل بازار با اطمینان بیش‌‌‌‌‌‌تری مسببات سقف‌‌‌‌‌‌شکنی شاخص هموزن را نیز فراهم کنند.

تارگت جدید شاخص؟

با کاهش تردیدها درخصوص قله‌‌‌‌‌‌زنی شاخص‌کل بورس در روزهای آینده، سوال اصلی اهالی بازار این است که؛ پس از عبور از سقف، مقصد بعدی شاخص‌کل کجا خواهد بود؟ به لحاظ تکنیکال، یک مقاومت داینامیک، در پیشگاه نماگر بازار است. اگر سرعت روند صعودی در روزهای آتی افزایش یابد. احتمالا این مقصد، محدوده ۲میلیون و ۸۰۰هزار واحد خواهد بود. اگر این مقاومت به‌خوبی عمل کند، شاخص‌کل مجدد برای جمع‌‌‌‌‌‌آوری نقدینگی می‌تواند روندی اصلاحی را تا همین محدوده ۲.۵میلیون‌واحدی دنبال کند. اگر قدرت خریداران آنقدر بهبود یابد که شاخص‌کل بازار از ۲.۸میلیون واحد نیز عبور کند، سقف‌های بعدی، می‌توانند ۳میلیون واحد و ۳.۵میلیون واحد باشند.

به لحاظ بنیادی نیز اگر تارگت دلار موثر بر شرکت‌ها تا پایان سال، ۶۰هزار‌تومان باشد، دلار نیما از منطقه تعادلی پاییز سال‌قبل رشد بیش از ۶۰درصدی را تجربه خواهد کرد که در این‌صورت، رشد سودآوری شرکت‌ها می‌تواند بیش از این مقدار برآورد شود. P/E بازار، با توجه به کاهش ریسک‌های سرمایه‌گذاری در بازار و حمایت سیاستگذار می‌تواند به شکل قابل‌توجهی رشد کند. این درحالی است که رشد دلار نیما و سودآوری شرکت‌ها به تنهایی در بهبود این نسبت موثر خواهد بود. بهبود فروش و سود نمادهای بورسی، در کنار اهرم رشد P/E احتمالا می‌تواند شاخص‌کل را تا ۳میلیون و ۲۰۰هزار واحد و فراتر از آن هدایت کند.

جدول-بورس

منبع: دنیای اقتصاد
کدخبر: 343009

ارسال نظر