|

پیش‌بینی بورس، طلا، دلار و خودرو در سال ۹۹

مرتضی ایمانی‌راد، اقتصاددان با آنالیز انواع بازارهای مالی، پیش‌بینی‌هایی را نیز با توجه به ریسک‌هایی مثل کرونا، کاهش شدید قیمت نفت و رشد نگران‌کننده بورس مطرح کرده که خلاصه صحبت‌های وی به تفکیک بازارها در این گزارش مکتوب شده است.

گسترش نیوز - مرتضی ایمانی‌راد، اقتصاددان شب گذشته در یک برنامه زنده از طریق صفحه رسمی اینستاگرامی تجارت‌نیوز به پیش‌بینی بازارهای مالی در سال ۹۹ پرداخت که چکیده این برنامه در این گزارش قابل مشاهده است.

imanirad.jpg

ایمانی‌راد با آنالیز انواع بازارهای مالی، پیش‌بینی‌هایی را نیز با توجه به ریسک‌هایی مثل کرونا، کاهش شدید قیمت نفت و رشد نگران‌کننده بورس مطرح کرده که خلاصه صحبت‌های وی به تفکیک بازارها در این گزارش آورده شده است.

بورس

اینکه گفته می‌شود به علت نقدینگی زیاد، بازار سهام در حال رشد است استدلال غلطی است، به علت این‌که نقدینگی همیشه بوده و همچنین طی تحقیقاتی مشخص شده که در بلندمدت اثر نقدینگی بر روی بورس خنثی است. در حال حاضر تمایلات بازار است که رشد شاخص را رقم می‌زند که دو بال قدرتمند نیز دارد، یکی دولت و دیگری بانک مرکزی ؛ بانک مرکزی به این علت که فشار وارد بر بازار ارز را کاهش دهد و دولت نیز جبران بخشی از عجیب‌ترین کسری بودجه‌ای که بعد از انقلاب با آن مواجه شده است.

بازار سهام با نیروهای محرک افزایش نرخ ارز، تورم، بانک مرکزی و دولت افزایش پیدا می‌کند؛ محرک‌های افزایش نرخ ارز و تورم خودش را در قیمت‌ها نشان داده و در حال حاضر تنها با حمایت از طرف بانک مرکزی و دولت و همچنین تمایلات بازار روند صعودی به خود گرفته است.

چهار عامل وجود دارد که نشان می‌دهد بورس در شرایط فعلی دارای حباب است:

۱-با محاسبه انحرافات سهم از ارزش و رشد سودآوری بسیاری از شرکت‌ها می‌بینیم که این انحراف منفی است. یعنی بدون اینکه سودآوری وجود داشته باشد قیمت سهم چندین برابر شده است.

۲- اگر منحنی نقدینگی و شاخص بورس را ترسیم و مقایسه کنیم متوجه می‌شویم که شاخص بورس نسبت به نقدینگی دارای واگرایی است، همین موضع برای ارز نیز صدق می‌کند و شاخص نسبت به منحنی نرخ ارز نیز واگرایی دارد؛ در حالی که شاخص باید با یک متغیر هم‌بستگی داشته باشد.

۳- حباب در رفتار مردم: زمانی که رشد بورس شدت می‌گیرد با حرکت‌های گله‌ای مواجه می‌شویم که مردم به شکل توده‌ای وارد بورس می‌شود و این یکی از نشانه‌های رسیدن بورس به نقطه اوج است.

۴- مسایل اقتصاد جهانی و داخلی: ما مساله تحریم، بیماری کرونا و رکود بعد از آن، کاهش قیمت نفت، وقفه صادرات و کمبود درآمدهای ارزی مواجه هستیم و همه این‌ها ریسک بازار را بالا می‌برد و باعث می‌شود عده‌ای آرام‌آرام از بازار خارج شوند، آن‌جاست که افراد در صف فروش قرار می‌گیرند و نمی‌توانید سهم خود را بفروشند.

در مجموع بورس در سال جاری به یک نقطه اوج می‌رسد و بعد یک اصلاح قابل‌توجه خواهد داشت، بورس حباب دارد. احتمال تکانه‌های بورس در سال ۹۹ زیاد اما سقوط ۱۰۰ تا ۲۰۰ هزار واحدی در پیش نداریم.

طلا و سکه

در بازار بین‌المللی تقاضای خوبی برای طلا وجود دارد. مساله ویروس کرونا به‌شدت می‌تواند طلا را به ۲۰۰۰ دلار نیز نزدیک کند. مساله کرونا و رکود ناشی از آن به‌علاوه رکودی که پیش‌تر در کشورهای غربی وجود داشت می‌تواند قیمت طلا را افزایش دهد و تنها عاملی که می‌تواند جلوی رشد قیمت طلا را بگیرد قدرت‌گیری دلار است.

احتمال اینکه بر اثر رکود اقتصادی آمریکا لطماتی به دلار وارد شود وجود دارد که ممکن است دلار را ضعیف کند و باز هم از ناحیه دلار، قیمت طلا در بازار جهانی افزایش یابد. افزایش قیمت قابل‌توجهی برای طلا می‌بینم.

وقتی اونس جهانی بالا می‌رود این اثر وارد بازارهای داخلی نیز می‌شود و قیمت سکه و شمش را نیز بالا می‌برد، بنابراین طلا در سال ۹۹ رو به افزایش خواهد داد و فکر می‌کنم سکه از هفت میلیون تومان نیز عبور خواهد کرد. برای خرید طلا همانند دلار محدودیتی وجود ندارد و افزایش قیمت دلار خود باعث بالا رفتن قیمت طلا می‌شود.

دلار

با توجه به کاهش قیمت نفت، افت شدید صادرات نفتی، کاهش قیمت صادرات غیرنفتی و شیوع ویروس کرونا بعید می‌دانم در مجموع دریافتی ارزی کشور از صادرات نفتی و غیرنفتی در سال ۹۹ در خوشبینانه‌ترین حالت بیش از ۴۰ میلیارد دلار شود. اگر به این میزان ذخایر برسیم قیمت دلار بین ۱۶ تا ۱۸ یا ۱۹ هزار تومان قرار خواهد گرفت. یکی از دلایلی که بانک مرکزی به سامانه نیما اجازه داد که قیمت ارز در آن بالا برود این بود که پیش‌بینی افزایش قیمت دلار را کرده بود.

خودرو

از آنجایی که طرح واردات خودرو اجرایی نخواهد شد و با توجه به مساله تحریم‌ها، کرونا و ورود ایران به لیست سیاه FATF، بخش تولیدی خودرو کشور با محدودیت‌های جدی مواجه است.

بنابراین عرضه خودرو با محدودیت و کاهش شدیدی مواجه می‌شود اما به‌شدت تقاضا برای آن وجود دارد. پس رشد قیمت خودرو قابل‌پیش‌بینی است چه بسا خودروهای خارجی قیمت‌شان بیش از افزایش نرخ ارز رشد کند. بنابراین برای بازار خودرو نیز به نظر می‌رسد در سال ۹۹ وارد فازهای سوداگری شود.

ارزهای دیجیتال

ارزهای دیجیتال همانند ارزهای فیات (Fiat Currency) فاندامنتال ندارند و فاندامنتال آنها فقط اخباری است که از آن بیرون می‌آید. سرمایه‌گذاری در ارزهای دیجیتال را تنها به افرادی که توانایی تحلیل تکنیکال بسیار قوی دارند پیشنهاد می‌کنم؛ به ویژه در شرایط رکودی که ایجاد شده و مشکلی مانند کرونا در جهان پدید آمده باعث شده در غرب هیچ‌کس از شما اسکناس قبول نکند و اینجاست که رمز ارزها می‌توانند قوی کار کنند و اتفاقا چون نسبت به ارزهای فیات توسعه پیدا نکرده‌اند می‌تواند جای ارزهای فیات را بگیرد.

پس از پایان کرونا که اقتصاد کشورها به وضعیت قبلی خود بازگردند، بسیاری از دولت‌ها به دنبال رمز ارزها می‌روند. بنابراین بازار رمز ارزها با چشم‌انداز بسیار مثبتی است اما در عین ‌حال مبهم و پیچیده که با تحلیل تکنیکال و پیگیری اخبار تک‌تک ارزها می‌‌توان آن را ساده‌تر کرد.

منبع: تجارت نیوز

کدخبر: 95711

ارسال نظر