در گفتوگوی گسترشنیوز با دبیر انجمن تولیدکنندگان لوازمخانگی مطرح شد:
تنها راه جلوگیری از گرانی لوازم خانگی
دبیر اجرایی انجمن تولیدکنندگان لوازمخانگی: چرا شرکتهای تولیدکننده فولاد باید بتوانند بدون مصوبه ستاد تنظیم بازار اقدام به افزایش قیمت کنند؟ آنها هر چند وقت یک بار اقدام به انجام این کار میکنند و روش فروش خود را هم تغییر میدهند.
بازار لوازمخانگی مدتی است که شاهد افزایش قیمت است. دلیل این روند صعودی چیست و آیا ادامهدار خواهد بود؟ برای یافتن پاسخ سوالات خود و اطلاع از آخرین وضعیت تولید این گروه کالایی مهم، با دبیر اجرایی انجمن تولیدکنندگان لوازمخانگی به گفتوگو نشستیم. با گسترشنیوز همراه باشید.
بازار کشش ندارد
اسماعیل بازارچی، دبیر اجرایی انجمن تولیدکنندگان لوازمخانگی گفت: «هر افزایش قیمتی را نمیتوان به حساب گرانی و گرانفروشی گذاشت چون قیمت تمامشده لوازمخانگی قبل از هر چیز به قیمت مواد اولیه بستگی دارد. وقتی قیمت ورقه فولاد، مواد پتروشیمی، شیرآلات و اقلام دیگر ناگهان افزایش پیدا میکند قطعا روی قیمت نهایی تاثیر میگذارد. واحدهای تولیدکننده، قیمت تمامشده محصولات خود و نیز قیمت مواد اولیهای که در آینده برای تولید محصولات جایگزین استفاده خواهند کرد را ملاک قرار میدهند. در این شرایط بازار تولیدکنندگان معمولاً سیاست بینابینی در پیش میگیرد یعنی به دنبال افزایش قیمت مواد اولیه ممکن است بهعنوانمثال ۵ درصد به قیمتها افزوده شود اما بهاندازه گرانی مواد اولیه، قیمتها را افزایش نخواهند داد چون درحالحاضر بازار کشش لازم را ندارد. کارخانجات یکهتاز بازار نیستند و نمیتوانند بهدلخواه خود قیمتها را تعیین کنند. واقعیات بازار اجازه چنین کاری را نمیدهد».
وی در ادامه افزود: «تولیدکنندگان هنوز به وضعیت قبل از کرونا برنگشتهاند اما با رعایت اصول بهداشتی مشخصشده تولید خود را از سر گرفتهاند. وضعیت بازار عادی به نظر میرسد ولی بسیاری از واحدها با کمتر از ۵۰ درصد ظرفیت مشغول به کار شدهاند».
درصد تولید در داخل چقدر است؟
ارز اختصاصیافته به واردات قطعات لوازمخانگی از نوع نیمایی است. زمزمههای غیررسمی حاکی از آن است که امکان حذف این نوع ارز و تبدیل آن به ارز آزاد هم وجود دارد. دبیر انجمن تولیدکنندگان لوازمخانگی ضمن بیان این مطلب افزود: «در ارتباط با یخچال و ماشینلباسشویی میتوان گفت که بالای ۶۰ درصد این اقلام کاملاً تولید داخل است. وسایلی مثل اجاقگاز تا ۹۵ درصد ساخت داخل هستند و فقط ۵ درصد از قطعات استفاده شده، وارداتی هستند. تولید کولر گازی جدیداً شروع شده است بنابراین میزان واردات و ارزبری این وسیله فعلاً زیاد است. خطوط تولید دو سه مورد از واحدهای تولیدکننده کولر گازی شروع شده و وابستگی آنها به واردات کمتر است چون نیاز جدیدالتاسیسها زیاد است».
اسماعیل بازارچی در ارتباط با خبر گرانفروشی و نیز فروش کالای قاچاق در بعضی سایتهای اینترنتی گفت: «در این آشفتهبازار آن دسته از بنکدارانی که تحت نظر اتحادیه عمل میکنند رعایت میکنند اما بعضی از آنهایی که پروانه اتحادیه را ندارند به دلخواه خود عمل و قیمتگذاری میکنند. گرانفروشی و فروش کالای قاچاق به همین بنکداران بدون پروانه مربوط میشود. بیشتر شکایات واصله هم از همین دسته است. آنها با اعمال سوء و بدقولیهای خود، مردم و فروشندگان خوب را گرفتار کردهاند. فلان واحد پول کالای خود را گرفته اما از تحویل آن به مشتری خودداری میکند. بهترین راه خرید از بنکداران عضو اتحادیه است. خیلی از واحدهای مجاز فروش اینترنتی هم دارند بنابراین مردم از خرید و به خصوص خرید اینترنتی از واحدهای بدون پروانه، خودداری کنند».
وی در ادامه افزود: «قانون فروش لوازمخانگی شناسهدار اگر به خوبی اجرا شود میتواند در تنظیم بازار موثر باشد. حدود ۲ سال است که واردات شرکتهایی مثل سامسونگ و الجی پایان یافته است. البته ممکن است در قالب همکاری با یکی دو شرکت دیگر اقدام به عرضه این شرکتها شود اما واردات رسمی آنها متوقف شده است. گفته میشود که جنس موجود در بازار، جنس مانده از دو سال قبل است اما این موضوع منطقی و باورپذیر به نظر نمیآید. در شرایطی که بازار تشنه محصول است انها چرا باید جنس خود را دو سال نگه دارند؟».
گرانی ناگهانی فولاد
وی افزود: «بهترین راهکار برای تنظیم بهتر بازار لوازمخانگی آن است که زمینه تامین مواد اولیه فراهم شود. چرا شرکتهای تولیدکننده فولاد باید بتوانند بدون مصوبه ستاد تنظیم بازار اقدام به افزایش قیمت کنند؟ آنها هر چند وقت یک بار اقدام به انجام این کار میکنند و روش فروش خود را هم تغییر میدهند. این وضعیت تولیدکنندگان به خصوص واحدهای کوچک را با مشکل مواجه کرده است. شرکتهای فولادی باید شفاف عمل کرده، قیمت تمامشده تولید را محاسبه و مطابق با آن قیمتگذاری کنند. سازمان حمایت باید نظارت کاملی به این موضوع اعمال کند».
ارسال نظر